Objavljeno: 30.5.2006 03:21 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Maj 2006 | Teme: foto, nenehni testi

Pentax Optio M10

V velikanski Pentaxovi ponudbi žepnih digitalnih fotoaparatov spada Optio M10 med preprostejše fotoaparate s tipalom šest milijonov pik. Na pogled všečen in preprost fotoaparat, ki je na strani sprožilca malce odebeljen, saj se v tem delu skriva prostor za dve bateriji AA. S to odebelitvijo pa so poskrbeli, da je fotoaparat mogoče držati in upravljati zgolj z desnico, ne da bi ga bilo treba preprijemati. Z merami 9 x 6 x 2,5 centimetrov se lepo prilega žepu. Menujske tipke so lepo občutljive za pritisk, edino gumb za optično povečavo je nerodno plitek in gladek. Pohvaliti gre zelo domiseln uporabniški vmesnik, saj ponuja zelo veliko načinov zajemanja slik, ki so predstavljeni zelo nazorno s prisrčnimi ikonicami. Za popolne laike pa je gumb t. i. "green mode", ki fotoaparat popolnoma poenostavi in onemogoči razne nastavite in postavi fotoaparat v popolnoma avtomatski način. Zaslon LCD, velik kar šest centimetrov, je videti kar impresivno, a prikazana slika ni taka. Zmore le 115 tisoč pik (drugi fotoaparati jih imajo vsaj enkrat več), to pa se pri tako velikem zaslonu zelo pozna. Slika je zato moteče mrežasta.

Kot omenjeno, je na voljo pestra ponudba načinov zajemanja slik, od nočnega načina, programa za slikanje ognjemetov do slikanja živali, pri katerih še posebej lahko izberemo barvo kožuha, da je slika čim bolj pravilna. Pri tem načinu je pohvalno tudi to, da ima možnost sledenja nekemu predmetu oz. živali, da je slika ob pritisku na sprožilec že izostrena.

Tudi ročnih nastavitev ni tako malo, saj lahko izberemo prednastavljeno belino ali pa jo sami določimo s slikanjem belega predmeta. Občutljivost ISO je moč nastaviti od 64 pa do 400. Z ostrenjem se lahko sami igramo, vendar se avtomatika pri tem odlično obnese. Objektiv zmore trikratno povečavo, lahko pa uporabimo še dodatno štirikratno digitalno povečavo.

Kakovost slike pri navadni svetlobi je odlična, barve so dovolj kontrastne in pravilne. Tudi v temnejših prostorih, če le izberemo pravo belino, je slika prav tako dobra. Le pri popolnem avtomatskem načinu se rado naredi, da bo slika izpadla zelo rožnata. Možno je nastavljati tri kakovosti slike, vendar je tudi pri najboljši kakovosti možno opaziti malce preveliko stiskanje. Barvni šum je skoraj neopazen, le pri občutljivosti ISO 400 pride malce bolj do izraza. V makro načinu lahko slikamo šele pri razdalji deset centimetrov ali več, a večina konkurenčnih fotoaparatov zmore dosti bliže, je pa zato lepo vidna globina.

Filme snema z zvokom pri trideset slikah na sekundo, vendar je maksimalna ločljivost le 320 x 240. Vgrajeni pomnilnik, ki premore samo 22 megabajtov, zadošča za vsega sedem slik pri najboljši kakovosti. Seveda ga je mogoče razširiti s pomnilniško kartico SD.

Pentax Optio M10

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 6 milijonov pik.

Tehnična zmogljivost: 7.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 6.

Tehnične lastnosti: Objektiv 35-105 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-4,9; ostrenje 0,7 m-neskončno (10 cm makro); čas od 1/1500 do 4 s; domet bliskavice 4 m; razpon ISO: samodejna, 64, 100, 200, 400.

Prodaja: Foto Beseničar, www.fotomarket.net.

Cena: 55.500 tolarjev.

Za: Preprost za uporabo, odlična ter pestra izbira načinov zajemanja slik.

Proti: Slabo avtomatsko določanje beline v temnejših prostorih.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji