Objavljeno: 26.6.2012 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Junij 2012 | Teme: foto, nenehni testi, brezzrcalni fotoaparati

Pentax K-01

V Pentaxu so si razred brezzrcalnih fotoaparatov začrtali zelo brezkompromisno in ga razdelili na dva dela. Prvega predstavlja serijo Q, ki se ponaša z izjemno majhnimi merami in maso ter ugodno ceno zanimivih objektivov, v povsem drug razred pa sodi K-01.

Temelji na Pentaxovih objektivih, znanih iz razreda DSLR, zaradi česar je vse prej kot majhnih mer. Izdelan je iz kakovostnih in čvrstih materialov ter na pogled nadvse zanimiv in dostopen v različnih barvnih kombinacijah. Poznavalci bi rekli, da je mešanica med aparatom srednjega formata in kakim otroškim ponaredkom. Res je, aparat na prvi pogled ne deluje čvrsto in kakovostno in veliko kolesce za izbiro programa fotografiranja prav tako ne očara. V rokah pa je vse drugače in zmoti le še nadležen gumijast pokrov pomnilniške kartice, ki se zvija in včasih nekoliko težje zapre.

Vse zelo zanima, kako so se v Pentaxu odrezali pri izdelavi novega tipala, saj so se na tem področju do nedavna nekoliko skrivali v ozadju. Tipalo velikosti razreda APS-C je tokrat z eno besedo izvrstno in se lahko postavi po robu Nikonu D7000, ki je v razredu APS-C znani favorit. Nikon ga sicer za las premaga, a je K-01 trenutno v samem vrhu brezzrcalnikov. Pa tako neobetavno deluje na prvi pogled. Pentax je opremljen tudi s stabilizacijo slike v samem tipalu, zaradi česar bodo stabilizirani vsi uporabnikovi arhaični objektivi z navojem K.

Delo z aparatom je prav tako zelo dobro, na voljo sta dve tipki, ki jima funkcijo lahko določimo po želji. Prva je znana že iz drugih Pentaxovih modelov in je zelene barve, druga pa je rdeča in bo večini verjetno rabila kot video tipka.

Pri zajemanju videa omogoča Pentax K-01 povsem ročne nastavitve, poleg tega ponuja kar nekaj zabavnih video filtrov. Stabilizacija sicer pri zajemanju pomaga, vendar se ne more kosati s tisto optično, ki jo ponujajo nekateri drugi izdelovalci. Skupaj z aparatom so v Pentaxu predstavili tudi najtanjši "palačinka" objektiv za aparate s K bajonetom, ki omogoča odprtost zaslonke f 2,8 in 40 mm goriščnice. Zares tanek je, a kaj, ko je aparat najzajetnejši v svojem razredu.

Edina skrb tako velja le še ostrenju aparata, ki v primerjavi s tistimi vrste DSLR ponuja le zaznavanja kontrasta. Vsekakor se ne more primerjati z zaznavanjem faze pri aparatih DSLR, a znotraj svojega razreda kljub temu ne razočara.

Pentax K-01 je poseben aparat. Nekakšen šminkerski DSLR brez zrcala, saj ga težko uvrstimo med druge brezzrcalnike, ki imajo posebej razvit sistem leč in so veliko manjših mer. K-01 je za tiste, ki jim majhnost in kompromisi v zvezi s tipalom ne dišijo ali pa bi radi z dobrim tipalom izkoristili svoje stare objektive. Je aparat, ki kljubuje aparatom DSLR povsod, razen pri ostrenju. Žal je tudi cena 760 evrov skoraj dvakrat višja kot pri vstopnih modelih z zrcalom.

Pentax K-01

Kaj: Digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivosti: 4928 x 3264, 4224 x 2816, 3456 x 2304, 2688 x 1792.

Tipalo: Efektivno 16,28 milijona pik.

Velikost in vrsta tipala: 23,7 × 15,7 mm, CMOS, faktor povečave goriščnice 1,5.

Kakovost fotografije: 9.

Zasnova aparata: 6.

Prodaja: www.fotobesenicar.com.

Cena: 665 EUR, z objektivom DA-L 18-55 731 EUR.

Za: Kakovostno in zanimivo oblikovano ohišje, kakovost tipala, vgrajena stabilizacija.

Proti: Mere in masa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji