Objavljeno: 24.9.2013 | Avtor: Miran Varga | Monitor Oktober 2013

PDF na steroidih

Ukrajinsko podjetje ABBYY obvladuje področje tehnologij optičnega prepoznavanja dokumentov in zajema podatkov. Po zaslugi naprednih lingvističnih tehnologij, ki kot ene redkih obvladajo tudi slovanske jezike, si je pridobilo obilo privržencev v državah Južne in Vzhodne Evrope. Z novim programskim paketom ABBYY PDF Transformer+ pa želi podjetje dokazati, da je moč tudi z dokumenti PDF ravnati tako ali bolje kot z večino drugih digitalnih dokumentov.

Zapis PDF velja za enega najbolj priljubljenih formatov zapisa v računalniški industriji, saj ga uporabniki uporabljamo tako za branje, ustvarjanje kot tudi deljenje vsebin z drugimi. Z vidika razširjenosti po svetu je celo bolj priljubljen kot Microsoft Word, predvsem za branje, pri ustvarjanju pa je še veliko rezerv. Ne nazadnje uporabniki precej dokumentov ustvarimo v različnih programih in shranimo v zapis PDF tudi zato, da jih drugi uporabniki ne spreminjajo več.

Program ABBYY PDF Transformer+ obljublja kar petkrat več funkcionalnosti kot povprečni programi za delo z dokumenti PDF, zato smo te trditve preverili tudi v praksi. Da v ABBYYju mislijo resno, je dokazalo že odpisanje dokumenta PDF, v katerem je bila kot slika skenirana stran iz revije. Po zaslugi v program vgrajenega optičnega prepoznavanja dokumentov smo takoj lahko uporabili iskanje dela besedila. Omenjeno opravilo in dokument sta se zdela ravno pravšnja za preizkus možnosti urejanja, v našem primeru zamenjavo besedila, ki smo jo v načinu urejanja enostavno opravili – kot bi to počeli v katerem izmed okenskih pisarniških paketov. Vnašanje tekstovnih polj v dokument je prav tako enostavno, pri čemer nam uporabniški vmesnik omogoča vse osnovne in kakšno naprednejšo manipulacijo besedila. Med slednje vsekakor sodi možnost (tudi samodejne!) izbire barve ozadja za besedilo. Seveda lahko v dokument vstavimo tudi druge elemente, npr. slike. Iz dokumentov PDF lahko po zaslugi zmogljivega optičnega prepoznavanja celo pobiramo vsebine. Največji napredek je viden na področju tabel, kjer zdaj dejansko dobimo uporaben izdelek, ki ga je moč nato še obdelati. Pri obdelavi skeniranih vsebin bo marsikateri uporabnik vesel tudi možnosti prepoznave in shranitve besedila (skupaj z dokumentom), pri čemer PDF Transformer+ pozna kar 189 svetovnih jezikov. Žal jih uporabniški vmesnik, ki je ukrojen povsem po zadnji modi, ki narekuje uporabo traku in zgovorne ikone, kar vsekakor pozdravljamo, pozna precej manj, le 14. Med njimi seveda ni slovenščine. Se pa zato uporabniški vmesnik odkupi s preglednostjo, saj kombinacija ukaznega traku in levega stolpca z izbiro »orodjarne« omogoča intuitivno delo, ki ga bo večina uporabnikov hitro osvojila.

Nadgradnje je bil deležen tudi del, namenjen vnašanju oznak in komentarjev, saj lahko digitalni dokument opremimo z vrsto različnih štampiljk po zgledu dejanskih dokumentnih tokov in dokumentnih sistemov (pregledal, popravil, potrdil, končna različica, preteklo ipd.). S časovnim žigosanjem je zagotovljena sledljivost različic dokumenta in popravkov. V slogu naprednega ravnanja z dokumenti je pripravljen tudi del, namenjen zaščiti, saj jih lahko opremimo z večstopenjskimi gesli, digitalnim podpisom ...

Pri analizi preteklih rešitev so v ABBYYju ugotovili, da si uporabniki zelo želijo funkcij enostavnega združevanja dokumentov, in so takšna opravila poenostavili do obisti. Tako lahko v programu PDF Transformer+ z vsega nekaj kliki dokumentu PDF dodamo celoten ali del drugega dokumenta, vanj skeniramo strani ali pa poženemo nalogo, ki bo združevala tipske dokumente. Še več – v dokument PDF lahko zelo enostavno združimo številne druge dokumente (praktično vse, ki jih program odpre, tudi paket Microsoft Office). Tudi z morebitno zamenjavo strani v dokumentu ni skorajda nič dela. Pri shranjevanju dokumentov imamo poleg zapisa PDF na voljo pester nabor drugih zapisov (poleg pisarniških paketov izstopajo zapisi v obliki vse bolj priljubljenih elektronskih bralnikov knjig). Če se odločimo za shranjevanje v PDF, pa lahko izberemo želeno stopnjo stiskanja vsebin. Zelo dobrodošla novost je, denimo, pošiljanje dokumentov po e-pošti neposredno iz aplikacije.

Kako zelo v ABBYYju verjamejo v svoj novi izdelek, dokazuje tudi to, da je program PDF Transformer+ na voljo za 30-dnevni brezplačni preizkus kar v polni funkcionalnosti, no, edino s to omejitvijo – le malo koga bo zmotila – da je enkratna obdelava dokumenta omejena na 50 strani. Uporabniki, ki veliko delajo z dokumenti PDF, jih predvsem urejajo, bodo namreč zlahka odšteli 70 evrov za programsko orodje, ki jim bo prihranilo obilo časa.

ABBYY PDF Transformer+

Urejevalnik datotek PDF.

Izdeluje: www.abbyy.ua.

Prodaja: www.ecdoo.si.

Cena: 70 EUR.

✓    Vrsta funkcij, ki jih pri delu z dokumenti PDF doslej nismo poznali.

✗    Uporabniški vmesnik ne zna slovensko.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji