Objavljeno: 23.2.2010 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Februar 2010

PC za TV

Preprosti in poceni mini računalniki, ki jim pravimo tudi nettopi, v zadnjem času dosegajo kar opazen uspeh, zlasti kot drugi, morda celo tretji računalnik v hiši, še posebej kot računalniški večpredstavni predvajalniki ob televizorju. Tak je miniaturnik Prestigio Ion, ki ima zaradi nabora Nvidia Ion kljub razmeroma skromnemu procesorju dovolj moči, da brez težav predvaja tudi video posnetke v polni (HD) ločljivosti.

Razmeroma kratka zgodovina nettopov je tesno povezana z malimi netbooki, saj pogosto pri obeh najdemo skoraj povsem enako procesorsko, pa tudi siceršnjo arhitekturo. Izdelovalci so pri tem previdni in jih ne uvrščajo kot resnične alternative klasičnim računalnikom PC. Namesto tega iščejo tržne niše zanje, podobno kot so jih že uspešno našli za netbooke. Mali računalniki, za katere je vsaj v tej razvojni fazi skoraj enoznačno značilen procesor Intel Atom, so namenjeni tistim, ki računalnik uporabljajo pretežno za brskanje po internetu ali pa kot priložnostne večpredstavne predvajalnike. Pri teh izdelkih namreč pogosto najdemo številne značilnosti, ki kažejo na to, da jih izdelovalci namenjajo za rabo s sodobnimi LCD ali plazemskimi televizorji.

Če je pri nekaterih drugih modelih težko točno določiti, komu in čemu so namenjeni, pa je pri nettopu Prestiogio Ion to zelo jasno. To je računalnik, ki je bil koncipiran za to, da ga uporabimo na televizorju. Še več, narejen je tako, da ga zelo preprosto dobesedno obesimo na zadnjo stran televizorja, kjer bo ostal skoraj neopazen, tudi če bomo televizor pritrdili na zid. Kajti Prestigio Ion je mali čudež proizvodne miniaturizacije. Pomislite, celoten računalnik meri komaj 15,3 x 17,2 cm in je debel le 2 cm. Za ponazoritev teh mer sem iz deset let starega prenosnika vzel izmenljivo enoto DVD in Prestigio Ion sploh ni bil bistveno večji. V praksi zasede le polovico prostora, ki ga sicer zavzemajo že tako ali tako majhni netbooki.

V kompletu dobimo tako univerzalni adapter za pritrditev na tv kot tudi stojalo, s katerim ga lahko kljub vsemu postavimo tudi ločeno od televizorja. Toda opozoriti je treba, da so snovalci mislili predvsem na prvo, saj je ohišje zelo preprosto, črno monolitno, brez pretiranega iskanja estetike. Skratka, mišljeno je, da bi bilo skrito nekje za tvjem.

Seveda je bilo pri tem treba pristati na nekaj manjših kompromisov, ki pa niso moteči. Napajalnik je zunanji, kot pri prenosnikih, kar je čisto OK. Pri meritvah smo ugotovili, da celota pri delovanju porabi le 20 wattov. Ugodno, tudi če ga pustimo ves dan prižganega. Majhne mere pomenijo tudi to, da je na računalniku sila malo prostora za vmesnike. Na zadnji strani so izkoristili dobesedno ves prostor, kolikor ga je na razpolago. Tu so priključek za napajalnik, izhod za zvok (stereo), omrežni vmesnik in štirje priključki USB. O tem, da je Prestigio Ion namenjen prav televizorju, najbolj priča dejstvo, da je vgrajen vmesnik HDMI, ni pa izhoda VGA. Če bi hoteli torej ta računalnik priključiti na navaden računalniški monitor, nam je na voljo le (priloženi) adapter HDMI-DVI.

Prostora je malo tudi na prednji strani, pod nekoliko prikritim in ne prav preprosto dostopnim pokrovom sta še dva vhoda USB, priključek za slušalke in mikrofon. To pa je tudi vse, kar zadeva možnosti razširitev. Morda so avtorji tu nekoliko pretiravali, ko so v isti sklop združili tipko za vklop in status diska. Ko je računalnik vključen, ta tipka močno žari (ali utripa, če je računalnik v spanju) v živo modri barvi, ki skoraj izniči možnost, da bi videli dejavnost diska, razen če pogledamo prav od blizu. Pa saj verjetno nič od tega ne bomo videli, če bo računalnik za tvjem. Za boljše hlajenje ima vgrajen notranji ventilator (pohvalno tih), ki ima reže spretno narejene tako, da učinkovito hladi, tudi ko je ukleščen med tv in zid.

S priloženim nosilcem lahko malega Prestigita pritrdimo tudi na večino monitorjev

S stališča strojne opreme je računalnik tipičen nettop. Osnova je Intel Atom 230 s taktom 1,6 GHz in vodilom pri 533 MHz ter enim jedrom. Pomnilnik je velik 2 GB in ni razširljiv. Vse to bi bilo kar precej skromno, ko ne bi celota delovala na sistemskem naboru Nvidia Ion, katerega del je grafična kartica GeForce 9400M. Zaradi tega je Prestigio Ion pri grafiki, pa tudi sicer v praksi, občutno zmogljivejši kot prva generacija Nettopov, ki imajo vgrajene Intelove integrirane grafične kartice. Na testu 3DMark smo tako namerili indeks 5.638 (pri ločljivosti 1360 x 768 pik), kar je sicer svetlobno leto manj kot pri najzmogljivejših grafičnih karticah, a po drugi strani 10-krat bolje kot pri Intelovih grafičnih karticah. Ali, povedano drugače, celota je dovolj zmogljiva, da res brez težav poganja priloženi operacijski sistem Windows 7. Ta kombinacija deluje precej bolj odzivno in usklajeno kot, denimo, Acerjev Revo z okoljem Windows Vista, ki smo ga preizkusili pred nekaj meseci.

Disk je velik 250 GB in prihaja prav tako iz sveta prenosnikov. Kot se spodobi za računalnik, namenjen hišnemu kinu, ima vgrajeno podporo prostorskemu zvoku 5.1, toda tu je omejitev. Tega prenaša zgolj prek vmesnika HDMI. Pogrešamo namreč optični ali koaksialni zvočni izhod. Če nam to ne ustreza, nam preostane le klasični stereo izhod. Na pomoč lahko priskočijo novejši televizorji, ki lahko signal iz HDMIja prenesejo na optični zvočni izhod na televizorju, toda takih je le peščica.

V praksi se je Prestigio Ion resnično dobro odrezal, zlati pri predvajanju filmov v visoki ločljivosti. Tu je računalnik kakor nalašč za programe, kakršen je Boxee, ki znajo izkoriščati zmogljivosti grafičnih pospeševalnikov (vmesnik CUDA) in s tem kompenzirajo sicer skromno zmogljivost CPE. Še več, ker tako arhitekturo s pridom uporabljajo tudi igre, se je mogoče na tem računalniku kar spodobno igrati tudi razne 3D PC igre, razen morda najzahtevnejših. Toda ker pričakujemo dokaj malo, smo prijetno presenečeni, ker računalnik zmore več.

Tudi s cenovne plati je Prestigio Ion povsem konkurenčen izdelek, tako drugim nettopom kot tudi boljšim samostojnim večpredstavnim predvajalnikom, kot so NetGear EVA, Popcornhour, LaCie Cinema. Ne smemo pa pozabiti - s Prestigom ne dobimo samo predvajalnika, temveč čisto pravi PC z Windows, poljubnim brskalnikom, poljubnimi kodeki. Dovolj je, da si omislimo še ustrezen daljinec (ki ni priložen) ali, še bolje, tipkovnico za hišni kino in že bomo lahko uživali zmožnosti pravega računalnika PC za tv.

Prestigio Ion

Kaj: Nettop s platformo Nvidia Ion

Izdeluje: Prestigio, www.asus.com.

Izdeluje: Asbis, www.asbis.si.

Cena: 369 EUR.

Za: Majhne mere, razmeroma zmogljiva grafika, možnost montaže na televizor/monitor.

Proti: Težek dostop do priključkov na prednji strani, ni zvočnega optičnega izhoda.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji