Objavljeno: 30.9.2014 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Oktober 2014 | Teme: nenehni testi

Panasonic Lumix FZ-72

Zmogljivih kompaktnih fotoaparatov, ki po obliki nekoliko spominjajo na aparate DSLR, je zadnje čase kar veliko. Gre za modele, ki imajo vse večje razpone objektivov, zajemajo kup različnih funkcionalnosti, večinoma pa omogočajo tudi ročno upravljanje. Podjetja pri teh modelih tekmujejo s čim večjimi povečavami. V Panasonicu so z modelom FZ-72 postavili nov mejnik – ima kar 60-kratni zum.

Objektiv je največja prednost tega aparata. Nas tako velik zum sicer niti ne prepriča sam po sebi, bolj zanimiv je njegov široki kot, saj se začne že pri 20 milimetrih. Včasih je za širokega veljal objektiv pri 28 mm (govorimo seveda v klasičnem formatu), v zadnjih letih pričakujemo od boljših aparatov vsaj 26 (ali manj) mm, tu so šli še toliko širše. Omenimo tudi, da se milimetri pri širokem kotu bistveno bolj opazijo kot milimetri na ozkem teleobmočju.

Objektiv s takim razponom je vsekakor nadvse uporaben, a ima tudi slabosti. Popačenje je glede na goriščno razdaljo kar dobro obvladano, na teleobmočju pa postane malenkost mehkejše, kot bi pričakovali. Nekaj težav ima tudi sistem za samodejno ostrenje, a je to pri velikih zumih kar pogosto. Dobro se obnese stabilizacija slike, seveda pa moramo razumeti, da se je bolje izogibati večjim goriščnicam, ko se znajdemo v slabših svetlobnih razmerah. Aparat mora tam občutno dvigniti občutljivost, to pa se opazi v zrnatosti.

Ohišje aparata je zelo dobro in kompaktno. Tipke so smiselno razporejene, morda je škoda, da niso dodali vrtljivega zaslona. Nad njim je sicer majhen (elektronsko) okular, nad katerim je tudi vmesnik za zunanjo bliskavico. Za vklop okularja je na voljo tipka, niso pa dodali tipala, ki bi samodejno zaznalo, ko aparat približamo k očesu.

Kakovost fotografij je na splošno dobra, kot rečeno, pa se pri višjih vrednostih ISO (oziroma v slabših svetlobnih razmerah) opazi kar nekaj šuma. Najmočnejši adut aparata je široki kot, na teleobmočju pa bi brez težav preživel tudi s kakim milimetrom manj. Je pa aparat glede na ponujeno razmeroma ugoden, sploh ker omogoča tudi vse ročne nastavitve.

Panasonic Lumix FZ-72

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 16 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 20–1200 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 2,8–5,6; ostrenje 1 cm (makro)–neskončno; domet bliskavice 10 m; ISO: samodejno ali ročno (100–3200).

Prodaja: Bolje založene prodajalne.

Cena: 299 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tehnična zmogljivost

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost fotografije

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Zasnova aparata

✓    Široki kot, razpon objektiva, cena.

✗    Šum pri višjih vrednostih ISO.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji