Objavljeno: 27.1.2015 | Avtor: Primož Gabrijelčič | Monitor Februar 2015 | Teme: nenehni testi

Panasonic Lumix DMC-LX100

Panasonicova serija fotoaparatov LX je že vse od nastanka leta 2005 spadala med najboljše žepne modele. Odlikovala jih je odlična optika, ki jo je prispevala Leica, široko odprta zaslonka in kljub majhnemu tipalu ne pretiran šum. Posodobitve so prihajale na približno dve leti, zadnja je bila leta 2012 z modelom LX7, zato smo letos nestrpno pričakovali novega člana družine. Pa so nas pošteno presenetili. Na Photokini so namesto pričakovanega LX9 predstavili nekaj bistveno drugačnega – LX100.

Še vedno gre za žepni fotoaparat (vsaj če nosite neoprijete kavbojke z velikimi žepi), a je bistveno večji od prejšnjega. V vsako smer ga je vsaj nekaj milimetrov več, še najbolj pa se pozna objektiv, ki ima večji premer in bolj »štrli« iz aparata. Največji krivec je novo tipalo, ki je zdaj iz razreda Micro 4/3 in ima ločljivost 16 milijonov pik. Resnici na ljubo, ločljivost slik je bistveno manjša, ker je zajem s tipala »obrezan« glede na trenutno uporabljeno razmerje, in sega od 9,5 megapike pri razmerju stranic 1 : 1 do 12,7 megapike pri razmerju 4 : 3.

Poglavitni razlog za nakup takega aparata je optika. (Poleg velikosti, seveda – aparatov z boljšo optiko je na trgu veliko, a niso zapakirani v tako kompaktno ohišje.) Ta sega od 24 do 75 (preračunano na 35 mm), torej od odličnega širokokotnika do le rahlega teleobjektiva. Na »daljšo« stran bi si želeli še nekaj milimetrov, saj je za portretno fotografijo 75 mm že kar širok kot. Se pa zato zaslonka v širokem delu odpre do odličnih f/1.7, pa tudi na drugem koncu objektiva dosežemo še vedno zelo dobrih f/2.8.

Omeniti moramo tudi odličen ročni nadzor, saj na samem telesu aparata nastavljamo zaslonko (z vrtljivim obročem na objektivu), čas in kompenzacijo osvetlitve (oboje z vrtljivima gumboma na vrhu aparata), na voljo pa nam je tudi dodaten vrtljivi obroč na objektivu, ki privzeto deluje kot zum, vlogo pa mu lahko tudi spremenimo. Uporaben je, denimo, za ročno ostrenje. Na zadnji strani ohišja najdemo tudi tri gumbe, ki jim lahko spremenimo namen, privzeto pa sta dva razmeroma neuporabna in si ju boste hitro prilagodili. Le gumb za vklop omrežja WiFi naj ostane na privzeti nastavitvi.

Da, LX100 ima vgrajeno brezžično dostopno točko, s katero ga lahko povežete z napravami Android in iOS (za oboje je na voljo tudi odlična aplikacija za prenos slik in nadzor aparata na daljavo), pa tudi prenašate slike v osebni računalnik (aparat se zna povezati z deljenim diskom v omrežju Windows). Vgrajen je tudi NFC, s katerim lahko na hitro skonfiguriramo napravo Android, pri povezavi z napravami iOS pa nam pomaga koda QR, ki jo aparat prikaže na zaslonu.

Povejmo še nekaj besed o slikah. Te so odlične na celotnem obsegu objektiva in imajo zelo majhen šum tja do ISO 800, pa tudi 1600 in 3200 sta še vedno uporabna. Občutljivost lahko sicer potegnete tja do 25600, a takih slik potem ne boste želeli kazati okoli. Tudi filmi so uporabni, omeniti pa moramo, da lahko snemate tudi v ločljivost 4K!

Aparat je sicer namenjen vsem, ki slike zajemajo neposredno s tipala (RAW) in jih obdelujejo na računalniku, zna pa spotoma narediti tudi uporaben JPG. Nekateri vgrajeni »scenski« programi, denimo črno-bela fotografija s povečanim kontrastom, dajo zelo dober rezultat. »Avtomatsko« fotografiranje, kjer aparat sam zazna motiv in prilagodi parametre (»Intelligent Auto«), je uporabno, predvsem pa ga lahko prižgemo in ugasnemo s pritiskom na gumb.

LX100 je vsekakor odličen fotoaparat, ki je več kot nadomestil LX7, med največje pomanjkljivosti pa štejemo bliskavico, ki v aparat ni vgrajena. Priložena je le majhna zunanja bliskavica, ki jo pritrdite v standardni nosilec.

Panasonic Lumix DMC-LX100

Razred: Kompaktni.

Efektivna ločljivost tipala: 12,7 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 24–75 (35 mm ekvivalent, svetlobna jakost 1,7-2,8, ostrenje 3 cm (makro)–neskončno, ISO samodejno ali ročno (100–25.600).

Prodaja: Bolje založene prodajalne.

✓    Svetlobna jakost, nizek šum, odlično ročno krmiljenje, 4K video, retro videz.

✗    Velikost, cena, bliskavica ni vgrajena.

4470184

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji