Objavljeno: 25.9.2012 | Avtor: Žiga Veber | Monitor September 2012 | Teme: foto, nenehni testi

Panasonic Lumix DMC-GX1-X

Panasonic je pred natanko tremi leti predstavil pomanjšano različico sistema G, model DMC-GF1. Ta je bil zmožen zajemati video v polni visoki ločljivosti in se je lahko pohvalil z odličnim razmerjem med zmogljivostjo in velikostjo, saj se je takrat boril za prestol najmanjšega aparata z izmenljivimi objektivi. Razvoj je bliskovito poskočil in različice GF so postajale vedno manjše in opremljene z zaslonom, občutljivim za dotik. Zato so si uporabniki zaželeli nekaj bolj resnega in klasičnega, a kljub temu kompaktnega. Nekaj podobnega prvemu GFu, kar pravzaprav GX1 je, naslednik modela GF1.

Za začetek je treba pojasniti, o čem govori dodaten X v imenu aparata. Gre za objektiv, ki je bil tokrat preizkušenemu aparatu priložen - motorizirana različica objektiva 14-42mm f/3,5-5,6, ki ga, kadar je zložen, odlikuje silno majhna debelina, le 27mm. 27mm! To je med izmenljivimi objektivi v tem razredu rekorden dosežek, saj ga stežka premagajo tudi najtanjši - fiksni "palačinka" objektivi.

Glede na zasnovo je dobro grajen in se ponaša z majhnim popačenjem sodčkavosti pri širokem kotu. Opremljen je s kakovostno stabilizacijo slike in omogoča gladko in tiho zumiranje, kar se obnese med zajemanjem videa. Objektiv omogoča tudi ročno ostrenje, prek dodatnega stikala na objektivu, vendar sta si stikali preveč podobni in ju na začetku uporabnik večkrat zamenja med seboj. Pohvalno je to, da motoriziran objektiv uporabniku dopušča zumirati tudi med zajemanjem fotografij, zato lahko pri daljših časih zaklopa dosežemo zanimive učinke. Želeli bi si le kakšno stopnjo hitrosti približevanja več kot le ponujeni dve.

Vrnimo se k aparatu, ki je obdan z robustnim in ergonomsko dobro oblikovanim ohišjem, ravno takšnim, kot so si ga uporabniki želeli. Tipk za upravljanje je dovolj in so dobro razporejene, na zadnji strani pa najdemo tudi kolesce, podobno kot pri modelu GF1. Nadvse pohvalno je to, da je aparat opremljen s kapacitivnim zaslonom, občutljivim za dotik, s katerim je ob bližnjicah upravljanje aparata dejansko olajšano. Kljub temu je aparat odlično "vodljiv" tudi z izklopljenim dotikalnim vmesnikom, kar je pohvalno. Tokrat je na zadnji strani na voljo tudi funkcijska tipka, po želji pa lahko s tipko AI, ki se skriva na vrhu aparata, vedno vključimo enostavni samodejni način. To je zelo priročno, kadar želimo aparat za trenutek prepustiti nekomu, ki je manj vešč dela z njim, zraven pa je poleg pametne samodejne tipke tudi tipka za zajemanje videa.

Video se sicer ponaša z dobro kakovostjo tako slike kot zvoka, kar je pri Panasonicu znano pravilo, vendar mu zamerimo nekaj malenkosti. Pri polni visoki ločljivosti ponuja 60 sličic na sekundo, a le v prepletenem "i" načinu, saj tipalo odda le 30 sličic na sekundo. Poleg tega so ročne nastavitve povsem omejene, zmoti pa tudi to, da je zaradi odsotnosti namenskega video načina pred samim zajemanjem kadriranje na zaslonu omejeno na razmerje 4 : 3.

Tipalo aparata je odlični CMOS, ki se ponaša s 16 megapikami ločljivosti in občutljivostjo do ISO 12800 in je v primerjavi s prejšnjo generacijo Panasonicovih tipal izgubilo kar nekaj zrnatosti. Omeniti velja tudi za ta razred zmogljivo bliskavico, ki pa jo lahko z nekoliko iznajdljivosti uporabimo tudi z odbojem od stropa ali stene, tako da jo pridržimo v napol odprtem položaju. To je bila že odlika bliskavice modela GF3. Omeniti velja tudi odlično ostrenje aparata, ki deluje hitro in se dobro obnese tudi v nekoliko slabših svetlobnih razmerah.

Novi GX1 je zelo dober aparat, zaprt v ravno prav zajetno ohišje, ki bo spet prepričal tudi klasične fotografske navdušence, ki že od nekdaj ne marajo pogleda na motiv prek premičnega zrcala. Objektiv bo navdušil predvsem tiste, ki radi prihranijo prostor ali pa veliko zumirajo med zajemanjem videa, in kombinacija GX1-X deluje odlično. Glede na ponujeno in ne nazadnje tudi konkurenčne izdelke pa se zdi cena 830 evrov postavljena razumno.

Panasonic Lumix DMC-GX1-X

Kaj: Digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivosti: 4592 x 3448, 3232 x 2424, 2272 x 1704, 1824 x 1368.

Tipalo: Efektivno 16 milijonov pik.

Velikost in vrsta tipala: 18 x 13,5 mm, CMOS, faktor povečave goriščnice 2,0.

Izdeluje: www.panasonic.com.

Prodaja: www.panasonic.si.

Cena: 830 EUR (ohišje in objektiv Lumix G X-Vario 14-42mm f/3.5-5.6 ASPH OIS HD).

Za: Ločljivost in izboljšan šum tipala, kompaktna in lahka ohišje in objektiv, ergonomija, bliskavica, trdnost ohišja, ostrenje.

Proti: Polni HD video pri 60 sličicah na sekundo le v prepletenem načinu 1080i, omejene nastavitve videa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji