Objavljeno: 30.1.2013 12:51 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Januar 2013 | Teme: foto, nenehni testi

Panasonic Lumix DMC-FZ200

Medtem ko se Nikon in Canon v razredu ultrazumirnih aparatov bojujeta za prestol pri nadrealni povečavi, so se v Panasonicu odločili razvoj paradnega kompaktnega objektiva usmeriti v bolj smiselno smer. Trgu so ponudili aparat Lumix DMC-FZ200, ki ponuja razpon goriščnic od 25 do 600 mm in po celotnem razponu ponuja odprtost zaslonke f 2.8. Čeprav gre za objektiv, ki ponuja več kot dvakrat manjši razpon kakor objektiv aparata Canon Powershot SX50, je nadvse uporabno razporejen.

V praksi novi Lumix že na samem začetku razveseli uporabnika z zelo dobrim držalom, aparatu pa zamerimo pretrd naslon za palec desne roke. Ta je oblikovan iz plastike, zato ne ponuja udobne opore in omogoča premalo trenja pri enoročnem fotografiranju.

Upravljanju je namenjeno dovolj veliko število tipk in dve stikali za zumiranje ter kolesce, a se zdijo nekateri včasih nekoliko neizkoriščeni, drugi pa preveč zasedeni. Na tak zgled naletimo med ročnim ostrenjem v popolnoma ročnem načinu, ko je treba vselej preklapljati med nalogami kolesca, obenem pa še vedno ostajamo z dvema stikaloma za zumiranje. Eno bi brez težav prevzelo vsaj nalogo prilagajanja ostrenja. Drugače je dostopnost funkcij na ohišju dobro zastopana in upravljanje aparata na splošno poteka hitro, saj so na voljo kar tri tipke, ki jim lahko določamo namembnost.

Posvetimo se najzanimivejšemu delu aparata, objektivu. Ta nam poleg svojih specifikacij po celotnem razponu ponuja zelo dobro ostrino. Tudi popačenja geometrije so razmeroma majhna in opazna le pri najširšem kotu, vijoličasti robovi pa se naredijo le na območju večjih povečav na kontrastnih delih fotografij. Stabilizacija objektiva sodi v zgornje povprečje, vendar jo boljši konkurenti prekašajo, ostrenje pa v slabih svetlobnih razmerah kljub svetlemu objektivu ne sledi najboljšim. Ko je svetlobe dovolj, pa deluje hitro in natančno.

Za objektivom fotone sprejema tipalo CMOS, ki ponuja občutljivosti do ISO 6400. Od občutljivosti ISO 800 naprej so učinki zrnatosti močno prepoznavni že pri manjših povečavah, oziroma začnejo podrobnosti zaradi odpravljanja zrnatosti izginjati. Pohvalno pa je, da zna aparat pri polni ločljivosti zajeti tudi do 12 posnetkov na sekundo.

Pri zajemanju videa, ki ga odlikuje dobra kakovost, smo prav tako pogrešali še bolj učinkovito stabilizacijo slike, sliko pa dopolnjuje tudi kakovosten stereo zvok. FZ200 ponuja popolnoma ročni nadzor nad nastavitvami tudi v video načinu, nedostopnost pomnilniške kartice na stativu pa zmoti ravno pri najvišji kakovosti videa, ki zahteva več kot 200 MB prostora na minuto.

Zaslon aparata je sicer svetel, a zelo povprečne kakovosti, vendar se Lumix lahko pohvali z zelo kakovostnim elektronskim iskalom. Z njegovo rabo se prav tako poveča že v osnovi zelo dobra zmogljivost litijevega akumulatorja.

Panasonic z modelom DMC-FZ200 ponuja kljub nekaterim pomanjkljivostim zelo svojevrstno in učinkovito rešitev v razredu zmogljivih kompaktnih aparatov. Pričakovano pa je visoko postavljena tudi cena, saj za tak Panasonic zahtevajo 560 evrov. A konkurenčni izdelki takih optičnih zmogljivosti enostavno ne ponujajo.

Panasonic Lumix DMC-FZ200

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 12,1 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 25-600 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 2,8; ostrenje 1cm (makro)- neskončno; domet bliskavice 6,5 m; ISO: samodejno ali ročno (100-6400).

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 7.

Prodaja: www.eurofoto.si.

Cena: 560 EUR.

Za: Svetlobna prepustnost objektiva in razpon, kakovost fotografij in videa, iskalo, ročne nastavitve videa.

Proti: Podrobnosti pri visoki ISO občutljivosti, ostrenje pri slabih svetlobnih razmerah, izkoristek tipk in stikal.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji