Objavljeno: 17.12.2013 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Januar 2014 | Teme: nenehni testi

Panasonic GX7

Panasonic je zadnja leta zelo dejaven na področju brezzrcalnih aparatov z izmenljivimi objektivi, njihova serija GX je namenjena zahtevnejšim amaterjem. Na preizkus smo dobili najnovejši model te serije, GX7, ki je naslednik prvega GX1 (kam so šla vmesna števila, ne vemo). Aparat je nekoliko manjši od zastavonoše GH3 (ki smo ga preizkusili pred časom), a večji od večine brezzrcalnih modelov, sploh od Sonyjevih NEXov, še bolj pa Nikonovih modelov One. Je pa občutno manjši od klasičnih DSLRjev.

Ohišje je zelo kakovostno, pri oblikovanju se nekoliko zgleduje po analognih aparatih. Ima torej razmeroma majhno držalo na desni strani, linije so dokaj ravne. Kljub temu aparat lepo sede v roko, tudi upravljanje je hitro in učinkovito. Izpostaviti velja okular (ki je digitalni) v zgornjem levem vogalu, katerega zanimivost je možnost nagibanja. Nagibamo lahko tudi zaslon, gre za tripalčni LCD zelo dobre ločljivosti (1024 × 768 pik), ki ga lahko nagnemo navzgor ali navzdol (ne moremo pa ga povsem vrteti). Zaslon je tudi občutljiv za dotik, a to sami redko uporabljamo. Ohišje je dobro založeno z različnimi tipkami, ki jim lahko sami določimo namembnost. Zelo koristen je tudi tihi način, kjer postane aparat povsem neslišen.

Aparat uporablja tipalo s 16 milijoni pik. Kakovost fotografij je zelo dobra, tudi šuma je razmeroma malo, čeprav se na tem področju bolje odrežejo nekateri konkurenti z večjimi tipali. Gre za prvi Panasonicov brezzrcalni aparat, ki ima sistem stabilizacije vgrajen v ohišje (pri drugih njihovih modelih se to vgrajuje v objektive, ne v ohišje). Čeprav naj bi bili nekoliko učinkovitejši sistemi v objektivi pa je prednost stabilizacije, vgrajene v ohišje, v tem, da deluje z vsemi objektivi. Nanj lahko torej postavimo tudi stare objektive iz analognih časov ali pa Olympusove objektive mikro-4/3, pa bomo še vedno uporabljali stabilizacijo. Velika žalost pri tem pa je, da sistem ne deluje pri zajemu videa, tudi ne med predogledom, le med samim zajemom fotografije.

Panasonicov model GX7 je odličen aparat. Uporabili so veliko odličnih lastnosti tako predhodnikov kot konkurentov. Zelo zanimiva je tudi vključitev brezžične povezave WiFi, ki bo aparat približala tudi uporabnikom, ki želijo svoje fotografije čim prej spraviti v splet.

Panasonic GX7

Digitalni fotoaparat razreda štiri tretjine z izmenljivimi objektivi.

Ločljivost: Do 4592 × 3448.

Tipalo: Efektivno 16 milijonov pik.

Velikost in vrsta tipala: 17,3 × 13,0 mm, CMOS, faktor povečave goriščnice 2.

Prodaja: www.panasonic.si.

Cena: 549 EUR (ohišje), 649 EUR (skupaj z objektivom

14 - 42 mm).

✓    Nagibni okular, veliko nastavljivih tipk, tihi način, stabilizacija tipala ...

✗    ... a ne deluje med zajemom videa; cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji