Objavljeno: 25.10.2011 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Oktober 2011 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Panasonic FS-16

Zadnje čase je Panasonic s svojimi žepnimi modeli, sploh nekoliko zmogljivejšimi, nadvse uspešen. Na preizkus pa smo tokrat dobili enega izmed cenejših, vstopnih modelov tega izdelovalca, model FS-16. Še vedno gre za žepni aparat, po velikosti in teži sodi nekako v povprečje med temi modeli. Kot je navada pri žepnih modelih, se tudi tega dobi v različnih barvah, od klasične črne in sive pa do bolj izstopajoče rdeče in rožnate barve.

Aparat je seveda namenjen manj zahtevnim uporabnikom, tako da je ročnih nastavitev bolj malo. Avtomatika svoje delo dobro opravi, seveda pa je na voljo veliko različnih scenskih programov, od klasičnega portreta pa do različnih nočnih nastavitev in pomoči pri fotografiranju panoramskih posnetkov. Dodan je tudi program, imenovan Intelligent Scene Selector, ki sam prepozna motiv in prilagodi nastavitve (prepozna šest različnih motivov, tudi sončni zahod). Uporaba je tako izredno preprosta, k temu pripomorejo tudi pregledni menuji.

Kakovost fotografij je dobra, barve so žive, optičnega popačena je razmeroma malo. Le šuma se kar dosti opazi, sploh od ISO 800 naprej. Ročno lahko občutljivost zvečamo do ISO 1600, v programskem načinu pa gre do ISO 6400. Bliskavica bi lahko bila zmogljivejša, zelo dobrodošla pa je optična stabilizacija slike. Tudi video je soliden, ločljivost slednjega je visokih 1280 × 720, žal pa pri tem uporablja prostorsko potratni kodek MJPEG.

Objektiv pokriva ravno prave goriščnice, seveda glede na cenovni rang aparata. Tako se široki kot začne pri 28 mm, tele območje pa konča pri 112 mm. V načinu makro lahko ostrimo do 5 cm. Zaslon ni nič posebnega, po diagonali meri podpovprečnih 2,7 palca, ločljivost pa je klasičnih 230.000 pik. Aparat po specifikacijah nikakor ne izstopa, je pa njegova cena več kot solidna.

Panasonic FS-16

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 14 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28-112 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,1-6,5; ostrenje 5 cm (makro)-neskončno; domet bliskavice 3,3 m; ISO: samodejno ali ročno (100-6400).

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 4.

Prodaja: www.eurofoto.si.

Cena: 133 EUR.

Za: Cena, stabilizacija slike.

Proti: Mjpeg kodek za video.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji