Objavljeno: 28.1.2014 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Februar 2014 | Teme: nenehni testi

Panasonic DMC-LF1

LF-1 predstavlja nov razred v Panasonicovi ponudbi in prinaša moč široko odprte zaslonke na širokem delu objektiva in 200 mm na telefoto območju v presenetljivo kompaktnem ohišju. Pravih presežkov sicer ne ponuja v nobeni smeri in pravzaprav na nobenem področju, a ravno združitev vseh njegovih odlik je tisto, kar ga postavlja pred nekatere druge modele.

Ohišje je zares kompaktno in zelo kakovostno izdelano, poleg tega pa tudi precej elegantno in opazno manjše kot pri modelih LX. V večjem delu je sestavljeno iz aluminija, na zadnji strani pa je odeto v prijetno »mehko« barvo, ki je precej občutljiva za praske, to je bilo opazno tudi na našem preizkusnem primerku.

Marsikaj pa imamo očitati kolescu na zadnji strani, ki ima tako malo oprijema, da je praktično neuporabno, če ga pritisnemo premočno, pa hitro sprožimo eno izmed možnosti 4-smerne tipke.

Povsem druga zgodba je večnamensko kolesce na sprednji strani okrog objektiva, ki rabi bodisi za stopenjsko zumiranje ali pa za katerokoli drugo izbiro možnosti, skupaj s pritiskom tipke za brisanje fotografij. Ena izmed teh možnosti je tudi izbira občutljivosti ISO, še boljše pa je to, da lahko možnosti tudi sproti menjamo.

Objektiv na širokem delu ponuja povprečnih 28 mm, na najširšem območju pa mu zamerimo tudi veliko občutljivost za vijolične in zelene robove, kadar fotografiramo močno kontrastne objekte.

Njegov razpon je sicer dober in sega do 200 mm, pa tudi makro je s 3 cm najmanjše razdalje dovolj uporaben. Odprtost zaslonke se s približevanjem sicer manjša, a je ozadje od širokega pa do teleobmočja na željo uporabnika vselej prijetno zamegljeno, na teleobmočju in pri zajemanju kakovostnega videa pa je zelo koristna tudi dobra stabilizacija slike.

Tipalo se ponaša z dobrim prikazom podrobnosti in naravnimi barvami, njegova velikost 1/1,7 palca pa je primerljiva s tisto pri Canonovem modelu G16. Zrnatosti je v primerjavi s Canonovo morebitno konkurenco nekoliko več, a je še vedno zelo dobro nadzorovana in si zasluži pohvale. Enako velja tudi za vidne podrobnosti, ki vse do najvišjih občutljivosti ostajajo dobro razpoznavne.

Panasonic DMC-LF1 ni poceni, saj zanj zahtevajo približno 400 evrov. A toliko prednosti, združenih v tako kompaktnem ohišju, najdemo le v redkih aparatih. Poleg tega je aparat tudi zelo dobro opremljen, saj ima poleg vsega naštetega tudi povezavi Wi-Fi in NFC.

Panasonic DMC-LF1

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 12,1 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28–200 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 2,0–5,9; ostrenje 3 cm (makro)– neskončno; domet bliskavice 7 m; ISO: samodejno  ali ročno (80–12800).

Prodaja: www.panasonic.si.

Cena: 400 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tehnična zmogljivost

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost fotografije

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Zasnova aparata

✓    Kompaktno in kakovostno ohišje, svetel objektiv na širokem območju, kakovost fotografij, najdaljši čas osvetlitve, kolesce okrog objektiva, zaslon.

✗    Občutljiva površina ohišja zadaj, zadnje kolesce pravzaprav neuporabno, iskalo, vijolični robovi pri širokem kotu, široki kot »le« 28 mm.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji