Objavljeno: 28.2.2012 | Avtor: Miran Varga | Monitor Februar 2012

Osamosvojitev

V svetu prenosnih projektorjev se dogajajo tektonski premiki. Za večino je zaslužna tehnologija LED sijalk, ki zamenjujejo močne žarnice. Tako lahko dosežejo spodobno svetilnost tudi pri prenosnih projektorjih, ki se v zadnji generaciji že prav zgledno upirajo motnjam dnevne svetlobe. Optoma pa je v svoj prenosni projektor ML500 vgradila še funkcionalnosti računalnika in medijskega predvajalnika, zato ta velja za pravega večopravilneža, ki lahko za vse poskrbi kar sam.

Tehnologija ne pozna omejitev. Če smo še pred vsega nekaj leti na tehnologijo LED sijalk gledali kot le na delno uporabno rešitev za osvetljevanje, je danes povsem drugače. Kraticam LED preprosto ne moremo več ubežati. Njihova stara pomanjkljivost, razmeroma nizka svetilnost, je stvar preteklosti. Danes sijalke LED svoje delo opravljajo v avtomobilih, televizorjih, lučeh javne razsvetljave, na letališčih ... pravzaprav se zdi, da bi lahko naštevali v nedogled. Zaneslo jih je celo v svet projektorjev, seveda sprva kot idealno rešitev za miniaturizacijo teh sicer precej okornih in za prenašanje neprimernih naprav. Rodili so se t. i. pico projektorji ali projektorji žepnega formata. Njihova svetilnost ni bila kaj prida, uporabni so bili le v dobro zatemnjenih prostorih, jakost vira svetlobe pa je omogočala le prikaz omejene diagonale slike. A inženirji se niso dali in so v sicer nekoliko večje prenosne projektorje (velike kot kupček dokumentov formata A5) vgradili več LED sijalk in tako dobili že precej bolj spodobne rezultate. Prav v tem tržnem segmentu se zdi ponudba ustreznih projektorjev najbolj klavrna, saj po njih povprašujejo poslovni uporabniki, ki jih potrebujejo za predstavitve na terenu. To od izdelovalcev zahteva nemalo kompromisov, kajti uravnotežiti morajo velikost in težo naprave za prenosljivost, ta pa mora kljub vsemu še vedno postreči z dobro sliko na dnevni svetlobi in biti kar najlažja za uporabo.

Optoma je eden izmed izdelovalcev projektorjev, ki ima v zadnjih letih najbolj pester nabor različnih modelov. Nova generacija prenosnih projektorjev, katere zastavonoša je tokrat preizkušeni model ML500, stavi na sijalke LED. Te so v ML500 resnično "navite", saj projektor v navezi s tehnologijo DLP barvnega kolesa (čip je prispeval Texas Instruments) postreže z zelo svetlo in barvno pravilno sliko (30-bitna barvna globina). O moči prenosnega projektorja priča njegovih 500 ANSI lumnov svetilnosti, ki lahko ob vgrajenem objektivu prikažejo sliko z diagonalo do 4,6 metra, in to z razmeroma kratke razdalje. Če upoštevamo, da je večina projektorskih platen v poslovnih prostorih in sobah široka do dva in pol metra, jih s sliko lahko zapolnimo že z razdalje od dveh do treh metrov. Projektor prikazuje sliko v visoke ločljivosti 1280 x 800 pik, ki ji lahko očitamo le nekoliko manjšo ostrino v primerjavi s klasičnimi projektorji. Razmerje kontrasta še vedno doseže vrednost 3000 : 1. V projektor vgrajena leča je fiksna in ne omogoča optične povečave. Razmeroma majhna leča pač ni sposobna čudežev, a še vedno je slika dobra in povsem kos nalogam, ki jih uporabnik zada projektorju.

In teh je lahko res veliko, saj je največja odlika Optome ML500 prav to, da lahko deluje povsem neodvisno od računalnika. V projektor sta namreč vgrajena dva gigabajta pomnilnika, na katera lahko uporabnik posname različne vsebine in jih nato predvaja, pomnilniške zmogljivosti pa lahko še razširi z uporabo ključka USB ali diska oziroma pomnilniške kartice SD. Večopravilnost tu resnično pride do izraza, saj zna projektor prikazati najrazličnejše dokumente iz osnovne zbirke programov MS Office (Word, Excel, PowerPoint; tudi različice 2010) ter dokumente v zapisu PDF. Omogočeno je tudi hitro povečevanje in premikanje po dokumentih. Vgradnja zvočnika v projektor se izkaže kot odlična odločitev, saj se njegova vsestranska narava izkaže ob predvajanju glasbe, fotografij ali videa, pri čemer lahko pohvalimo podprtost različnih formatov zapisa video posnetkov, pograjamo pa tega, da ni implementacije podnapisov. Predvajanje fotografij oziroma preklapljanje med njimi je precej hitro, nekaj več časa si projektor vzame le za prikaz predogleda fotografij v mapi, če so posamezne fotografije "težke" nekaj megabajtov. Zelo zanimiva je tudi možnost večkratne digitalne povečave, ki deluje tako na fotografijah kot tudi med predvajanjem video posnetkov.

Optoma ML500 lahko prikazuje sliko z različnih zunanjih virov, v ta namen rabijo v projektor vgrajeni vmesniki HDMI, VGA, kompozitni in S-Video. Več priključnih kablov je tudi priloženih. Izdelovalec navaja, da sijalke LED v projektorju zdržijo v povprečju dobrih 20.000 delovnih ur. To v praksi pomeni celotno življenjsko dobo projektorja. Vsega 1,1 kilograma težkemu projektorju je priložena tudi praktična torbica za prenašanje ter miniaturni daljinec, ki pa kljub manjšemu številu tipk zelo dobro opravlja svoje delo. Gumbi so tako namenjeni izboru osnovnih funkcij, denimo vira slike ali medija ter upravljanju vsebine. Med redkimi gumbi so mesto na daljinskem upravljavcu našli še gumbi za hitro skritje slike, gumb za izbiro formata slike (4 : 3, 16 : 9 ali 16 : 10), digitalni zoom ter izbiro načina delovanja. Uporabnik namreč lahko izbira med petimi prednastavljenimi načini prikaza slike, in sicer prikazom računalniškega vira (t. i. PC), kinotečnim načinom, načinom za ogled fotografij, nastavitvami za svetel prostor ter ročnimi nastavitvami. Po izboru enega od teh načinov projektor prilagodi jakost osvetlitve ter barvni ton in hitrost ventilatorja. Prav vgrajeni ventilator je slabša stran projektorja, saj močne sijalke LED še vedno zahtevajo odvajanje precejšnje toplote (do 120 W), to pa prinese s seboj razmeroma veliko hrupa. V varčnem načinu je hrup še na meji sprejemljivosti (izdelovalec navaja 29 dB), saj moramo upoštevati, da bo projektor svoje delo pogosto opravljal na dnevni svetlobi na poslovnih sestankih, zato ne želimo, da bi s šumenjem motil pogovor med udeleženci. K sreči vgrajeni zvočnik lahko preglasi ventilator, to bo vsaj v delno uteho ob predvajanju večpredstavnih vsebin.

Projektor je moč poleg daljinskega upravljavca upravljati tudi z gumbi na zgornji strani ohišja, to je vsekakor dobrodošla možnost. Ob vklopu je skoraj v hipu nared za delo, kar je velika prednost pred klasičnimi projektorji, pa tudi ob izklopu ventilator precej hitro ohladi vročo notranjost in omogoči odklop iz električne vtičnice. Na menuju bomo tako kot pri skorajda vseh projektorjih na trgu zaman iskali slovenščino, saj so podprti le največji svetovni jeziki. Škoda, saj je lokalizacija vmesnika projektorja ena boljših naložb za nastop na posameznih trgih, še posebej, ker se funkcije in vnosi ne spreminjajo iz meseca v mesec, kot je v navadi pri mobilnih telefonih.

Optoma ML500 se lahko pohvali še z oznako 3D Ready. To pomeni, da zna projektor ob ustreznih virih prikazati tudi 3D sliko, ki jo uporabnik spremlja prek ustreznih očal. Te morajo imeti aktivno zaslonko in projektorju niso priložene, zato te možnosti nismo preizkusili.

Ko na koncu potegnemo črto pod odlikami in pomanjkljivostmi Optome ML500, ugotovimo, da gre za izredno posrečen projektor, ki ima v segmentu prenosnih projektorjev za poslovno rabo zelo malo konkurence, pa še to dobesedno potolče s svojo ugodno ceno in funkcionalnostmi, ki omogočajo rabo projektorja brez pomoči računalnika.

Optoma ML500

Prenosni projektor.

Izdeluje: www.optoma.com.

Prodaja: www.centerprojekcije.si.

Cena: 660 EUR.

Za: Zasnova, enostavno upravljanje, nabor funkcij.

Proti: Razmeroma glasen ventilator.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji