Objavljeno: 28.1.2020 | Avtor: Matic Gselman | Monitor Februar 2020

Orodja za mobilni ekshibicionizem

V dobi, ko se vsi radi digitalno razkazujemo, je samo še vprašanje časa, kdaj bomo zaželeli snemati dogajanje na zaslonu svoje mobilne naprave. Tokrat take, na kateri je nameščena platforma Android.

Želimo neveščemu sorodniku ali znancu prikazati, kako poteka postopek nameščanja ali odstranjevanja programa ali pa se na spletu pohvaliti z veščim igranjem igre? Potrebujemo aplikacijo, ki bo zajela dogajanje na zaslonu, pripadajoč zvok in morda skozi prednjo kamero še naš obraz.

Pri izbiri preizkušenih aplikacij smo v bralčevem imenu predpostavili nekaj stvari. Najprej, da mora biti zadeva brezplačna, pri čemer bomo v zameno pripravljeni potrpeti kak oglas ali morda celo vodni žig. Drugo, aplikacijo potrebujemo za kaj več kot samo za snemanje igranja iger. Za tiste, ki želijo početi samo to, je najbolje, da si omislijo kar namensko funkcionalnost, ki jo ponujajo vse glavne tovrstne platforme, kot sta Twitch in Youtube Gaming. Tretje, nekateri programi za delovanje zahtevajo korenski dostop do naprave, kar nam ni všeč, zato smo te iz nabora izločili.

Kljub temu je tovrstnih aplikacij zares veliko in med sabo so si večinoma podobne kot jajce jajcu. Vse imajo pred začetkom snemanja predvideno odštevanje za popravljanje frizure v poljubnem trajanju, praktično vse ponujajo eno od oblik plavajočega gumba, ki se ga na posnetku seveda ne vidi, vse nudijo zajemanje fotografij zaslona in, končno, vse vas bodo zaradi zahtev GDPR na začetku gnjavile z dodelitvijo potrebnih pooblastil za dostopanje do mikrofona, kamere, prostora za shranjevanje in še česa. Podobnosti je res veliko, zato smo izbrali take izdelke, ki po svoji zasnovi nekoliko izstopajo po tem ali onem atributu.

Google Play Games

Googlova aplikacija sodi med tiste, ki so zasnovane predvsem za snemanje samega sebe med igranjem iger z njenega seznama. Omenjamo jo zato, ker v resnici omogoča tudi samo običajno snemanje zaslona, in zato, ker jo bomo na večini pametnih telefonov našli že prednaloženo ter za uporabo ni treba plačati ničesar. Navdušila bo zlasti tiste, ki ne marajo preveč izbire in se pri nastavitvah radi zanašajo na znanje same aplikacije, obenem pa v grobem omogoča praktično vse, kar pri takem početju nujno potrebujemo. Kakopak tudi snemanje samega sebe med igranjem in zajemanje zunanjega zvoka.

Nastavitve so skope, izbiramo lahko zgolj med ločljivostma 480p in 720p, sicer pa samo snemanje poženemo in zaustavimo s klikom na ikono kamere ob robu zaslona. Še namig za tiste, ki bi želeli snemati še kaj drugega kot igranje iger: v tem primeru je treba zgolj zapustiti igro in snemanje se bo nadaljevalo na namizju.

AZ Screen Recorder

Gre za verjetno enega najbolj znanih snemalnikov, ki je doslej zbral tudi že dober milijon uporabnikov, v letih nadgradenj pa se je izbrusil in otresel hroščev. Je preprost, z zares intuitivnim uporabniškim vmesnikom, po drugi strani pa zmogljiv in na voljo brezplačno, če smo le pripravljeni potrpeti občasen oglas. Ko ga namestimo, se v zgornjem levem kotu pojavi plavajoča ikona, ki postreže z vsemi potrebnimi bližnjicami za delo.

AZ Screen Recorder omogoča res detajlne nastavitve videa, ki ga želimo zajeti, od ločljivosti, števila sličic na sekundo, podatkovne prepustnosti pa tudi same hitrosti predvajanja, če se želimo poigrati s pohitrenimi oziroma time lapse posnetki. Posnetku lahko dodamo še sliko v sliki samega sebe prek t. i. selfi kamere, po želji pa tudi zvok okolice, ki ga zajamemo z mikrofonom. Mogoče je tudi v realnem času z risanjem po zaslonu dodajati vizualne poudarke, kot so puščice, markerji in podobno, ki pomagajo usmerjati gledalčevo pozornost.

Za nameček so tu še osnovna, a docela uporabna orodja za montažo, s katerim lahko video skrajšamo, obrežemo, zavrtimo ali pa ga predelamo v kak drug format, denimo trenutno popularen GIF. Dodamo mu lahko tudi besedilo, pogovorne oblačke in vodni tisk.

Skratka, če snujete garažno TV-postajo, boste v AZ Screen recorderju našli vse, kar potrebujete za to, in to že v brezplačni različici, ki nima vodnega žiga in tudi ne časovne omejitve snemanja. Če se želite znebiti oglasov, pa vas bo to stalo 2,99 ameriškega dolarja.

Mobizen Screen Recorder

Mobizen je po tem, kar počne, precej podoben AZ recorderju in je kakovostna zamenjava, če ta iz tega ali onega razloga ne deluje. Med njima je pomembna razlika ta, da Mobizen v brezplačni različici posnetke privzeto žigosa s svojim vodnim žigom, mala skrivnost pa je, da ga lahko elegantno ugasnete s sprehodom do nastavitev. Aplikacija pred prvim zagonom z vašim dovoljenjem pretipa strojno opremo naprave in temu prilagodi nastavitve, zaradi česar bodo nastavitve kakovosti prilagojene zmogljivosti konkretne naprave. Tudi tu je središče za upravljanje lebdeča ikona, ki se precej jasno razdeli na vsa mogoča početja, snemanje ali fotografiranje zaslona, nastavitve ter vstop v galerijo posnetkov.

Po končanem snemanju je ravno tako na voljo mini montažni studio, kjer lahko videu dodamo vse mogoče že omenjene elemente. Kot posebnost Mobizena omenimo, da lahko izdelkom za vsakokratno personalizacijo dodamo še poljuben intro ali outro iz svoje knjižnice. Video lahko poljubno obrezujemo, krajšamo, ga podložimo z glasbo, kjer je mogoče tudi prilagajati nastavitev glasnosti. Skratka, na klopci v parku lahko z nekaj nadarjenosti »scimpramo« povsem profesionalen izdelek.

MNML Screen Recorder

Kot pove že ime, ki se izgovarja »minimal«, gre za aplikacijo, ki počne natanko to, kar obljublja, in samo to. Ravno zato nima niti tistega najbolj običajnega bonusa, torej gumba za zajemanje fotografij zaslona, ki so ga imeli vsi preostali preizkušeni programi. Torej bo prava izbira za tiste, ki ne potrebujejo odvečnega balasta in iz tega ali onega razloga na zaupajo Googlu. MNML je odprtokodni program, zato ga poleg tržnice najdemo tudi na Githubu in je delo navdušenca posameznika. Navdušenca, ker je aplikacija luč sveta ugledala šele pred dobrim letom, odtlej pa doživela že več kot deset nadgradenj.

Po namestitvi se na zaslonu pojavi moder gumb z napisom record, ki snemanje požene in zaustavi in to je to. V nastavitvah se lahko poigrate le še z osnovnimi izbirami kakovosti, videzom uporabniškega vmesnika in nekaj dodatnimi nastavitvami, kot je zaustavitev snemanja s tresenjem, ob tem pa še precej dobrodošla samodejna zaustavitev snemanja ob izklopu zaslona naprave. MNML je špartanski, zato pa uporaben, brez oglasov in brezplačen.

ADV Screen Recorder

Ko smo že pri izdelkih za nezahtevne uporabnike, ne moremo mimo ADV Screen Recorderja, ki ima to vprašanje rešeno na zanimiv način: preprosto nas že na začetku povpraša, s katerim od dveh pogonov želimo nadaljevati. Osnovni, kot že samo ime pove, je namenjen le snemanju zaslona in ne omogoča niti povsem običajnega premora med njim. Medtem pa napredni način prinaša praktično vse mogoče načine snemanja, pri čemer lahko uporablja tako prednjo kot zadnjo kamero (če imate publiko in jo želite pokazati svetu), pa tudi sprotno risanje in dodajanje različnih vizualnih elementov. Solidno, z najnujnejšimi orodji za krajšanje je opremljen tudi oddelek za postprodukcijo.

ADV Screen Recorder je brezplačen, brez oglasov in tudi brez drugega popularnega omejevanja, kamor sodita vodni žig in časovna omejitev snemanja.

Super Screen Recorder

Še eden od izdelkov, ki je v osnovi brezplačen in nas v zameno za to razveseljuje z oglasi, pri čemer pa ne teži z vodnim žigom – razen če ga seveda ne želimo dodati sami – in nima časovne omejitve snemanja. Vas bodo pa med uporabo tu in tam poskušali premamiti k dokupu katere od dodatnih funkcionalnosti.

Po drugi strani pa je Super Screen Recorder že v brezplačni različici impresivno zmogljiv. Omogoča vse ključne načine snemanja, seveda tudi samega sebe, pa zvokov v napravi in tistih v okolici. Tudi tu lahko posnetkom že med samim nastajanjem dodajamo besedilo, učinke in po potrebi z virtualnim pisalom obkrožujemo poudarke na zaslonu. Predvsem pa je krepak oddelek za končno obdelavo posnetkov. Razveseljujejo široke možnosti pri izvozu izdelka, skratka, Super Screen Recorder tu zmore skoraj vse, kar počne kakšna bolj resna in namenska aplikacija za montažo.

Končno še mini bombonček, in sicer ta, da lahko neposredno pred začetkom vsakega snemanja to časovno omejimo, kar je dobrodošla funkcija za nas, bolj zamišljene posameznike, ki bi ob ustrezno velikem prostoru za shranjevanje še ves naslednji teden snemali svoje dreganje po zaslonu.

DU recorder

Še en zmogljiv izdelek, ki pa ga žal ne boste našli na Googlovi tržnici in boste morali ponj na splet, z vsemi potencialnimi nevšečnostmi, ki jih to lahko prinaša. A ker gre za znan izdelek – aplikacija ima 10 milijonov uporabnikov –, ste v tem primeru lahko pogojno mirni. Pogojno zato, ker zahteva nekaj pozornosti pri dodeljevanju pravic. Zdi se, da avtorji dodaten cekin služijo s prodajo uporabniških podatkov, zato bi aplikacija rada dostopala tudi do naše lokacije in telefonskega imenika in to je bržkone tudi razlog, da so jih »brcnili« iz Google Playa.

Funkcionalnosti samega zajemanja, obdelave in nastavitev so takšne kot pri najboljših izdelkih tega preizkusa. Kot posebnost pa omenimo ločen oddelek za live streaming, torej za neposredno prenašanje videa na Facebook, Twitter, Youtube, Twitch in – če se še vedno dobro počutite v dobi Flasha – prek protokola RTMP.

DU recorder je brezplačen, bo pa na robu končnega videa videti njihov vodni žig. To je sicer za marsikoga velik minus, a na drugi strani tehtnice je dejstvo, da aplikacija nima oglasov in tudi z dodatnimi nakupi vam med samo uporabo ne bodo težili. Kot rečeno, v zameno dobite izdelek, ki se po zmogljivosti meri z najboljšimi na preizkusu in je za nameček na voljo v dvajsetih jezikih.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji