Objavljeno: 28.2.2012 | Avtor: Miran Varga | Monitor Februar 2012

Omrežni bonbonček

Število digitalnih naprav v dnevni sobi se v zadnjih letih v povprečju veča. Marsikateri uporabnik se pri tem sreča z izzivom, kako jih povezati med seboj in z omrežjem, žičnim ali brezžičnim. Prenašanje in deljenje datotek med računalnikom, večpredstavnim predvajalnikom, televizorjem, projektorjem in drugimi napravami namreč v praksi pogosto ni prav enostavno opravilo. V podjetju TRENDnet so pripravili namensko napravo, ki rešuje omenjeno težavo.

Naprava TRENDnet HD Media Bridge, prepoznana po tovarniški oznaki TEW-680MB, je pravzaprav domiselno zasnovano pametno omrežno stikalo s funkcionalnostjo brezžične dostopne točke. Izdelek je prav lično oblikovan, zaobljenih linij, in tako vsekakor ne bo kazil lepotnega povprečja naprav v dnevni sobi - tudi če ga postavimo zraven igralne konzole, kakršna je, denimo, PlayStation 3.

V črno barvo odeto napravo krasijo štirje gigabitni omrežni priključki ter dva gumba - tisti za vklop/izklop in gumb WPS za hitro vzpostavljanje brezžične povezave s sodobnimi brezžičnimi usmerjevalniki, ki podpirajo tehnologijo Wi-Fi Protected Setup. V tem primeru se stikalo in usmerjevalnik hitro in enostavno domenita glede hitrosti in varnosti povezave (enkripcija). Če TRENDnetov HD Media Bridge sparimo s katerim izmed starejših modelov brezžičnih usmerjevalnikov, pa moramo nastavitve vnesti ročno. Tudi sicer velja, da moramo napravo po tem, ko smo jo vzeli iz embalaže, najprej nastaviti. To pomeni, da jo moramo povezati (priporočamo žično omrežno povezavo) z napravo, ki ima spletni brskalnik. Z njim namreč dostopamo do uporabniškega vmesnika naprave, kjer najprej nastavimo lastnosti omrežja. Naprava lahko deluje kot klasično žično stikalo in/ali brezžična dostopna točka. Namestitev in povezavo z brezžičnim omrežjem lahko, kot že rečeno, precej hitro opravimo, če usmerjevalnik podpira tehnologijo WPS, sicer pa ime omrežja, geslo in tip enkripcije podatkov vnesemo ročno. Naprava zna tudi sama prepoznati aktivna brezžična omrežja v bližini. Po vzpostavljeni povezavi lahko spremljamo tudi precej natančno statistiko omrežnega dogajanja. Izdelek pohvalno podpira tako 2,4 kot tudi 5 GHz brezžična omrežja in standarde 802.11b/g/n, kar v teoriji pomeni, da lahko dosega brezžične pretočne hitrosti do 450 Mbps, a bodo v praksi dosežene vrednosti navadno nekajkrat nižje. To glede na namembnost naprave ne bi smela biti težava. Ne nazadnje za tekoče predvajanje video vsebin polne visoke ločljivosti zadostuje že povezava par deset Mbps. Zahtevnejši uporabniki imajo še vedno na voljo gigabitno žično povezavo, ki deluje brezhibno in prek katere tudi velja prenašati večje količine podatkov po omrežju.

Omrežni del naprave po možnostih upravljanja celo bolj spominja na usmerjevalnik kot na stikalo, saj premore kar nekaj pameti. Denimo, upravljanje DHCP z omrežnimi naslovi, nastavimo lahko, na primer, tudi več različnih profilov povezav, kar nam bo prišlo prav v primeru, da napravo uporabljamo z različnimi brezžičnimi omrežji. Podprt je celo nadzor nad kakovostjo posameznih povezav (QoS), vsaka večja sprememba nastavitev pa terja vnovični zagon naprave (navadno je opravljen v manj kot minuti).

Doseganje visokih hitrosti na brezžičnem delu je pogojeno z neposredno bližino brezžičnega usmerjevalnika, na katerega se povezujemo. TRENDnet HD Media Bridge ima namreč vgrajene tri antene in podpira združevanje kanalov, zato lahko na kratkih razdaljah uživamo v povezavah 300 Mbps in hitrejših, a ta hitrost kaj hitro pada glede na število sten in drugih ovir. V praksi naprava omogoča brezžično prenašanje bogatih vsebin med računalnikom in večpredstavnim predvajalnikom znotraj stanovanja, kar je verjetno tudi cilj in glavna želja večine njenih uporabnikov. Z napravo je moč sočasno prenašati več zahtevnih vsebin na različne naprave, tako po žičnih kot po brezžični povezavi.

Izdelovalec je napravo opremil z veliko nalepko GREENnet, ki uporabniku daje vedeti, da gre za energijsko varčno napravo. Po trditvah izdelovalca tehnologija GREENnet, ki upravlja porabo naprave, pomaga privarčevati tudi do 70 odstotkov električne energije, a tega v praksi nismo mogli preveriti, saj TEW-680MB pravzaprav nima funkcionalnega konkurenta. Zapišemo lahko le, da naprava med delovanjem porabi vsega nekaj vatov energije, pa še to le ob aktivnosti na brezžičnem delu.

Upoštevaje ceno dobrih sto evrov, je TRENDnet HD Media Bridge kakšnega desetaka dražji od podobno zmogljivega brezžičnega usmerjevalnika, a se zato odkupi z enostavno rabo in elegantno zunanjostjo. Težav z iskanjem kupcev tako ne bi smel imeti, saj na svojem področju skorajda nima nadomestka.

TRENDnet HD Media Bridge

Brezžično stikalo.

Izdeluje: Trendnet, www.trendnet.com.

Prodaja: www.ecdoo.si.

Cena: 107 EUR.

Za: Idejna zasnova, enostavnost rabe, gigabitni omrežni priključki.

Proti: Znaten upad brezžičnih zmogljivosti z večanjem razdalje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji