Objavljeno: 22.4.2011 | Avtor: Žiga Veber | Monitor April 2011 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Olympus XZ-1

Kar nekaj izdelovalcev je čez noč ugotovilo, da uporabniki ne "padajo" več na enormne ločljivosti, temveč imajo raje uporabno število pik z visoko občutljivostjo. Mednje se je zdaj zapisal tudi Olympus, ki je z aparatom XZ-1 pravzaprav žepni aparat z visoko občutljivim tipalom 10 megapik. Da je rezultat še boljši, pa so pred tipalo postavili še zelo svetel objektiv z največjo odprtostjo zaslonke f 1.8, ki je za nameček opremljen še z mehansko stabilizacijo tipala. Malokdo pa se spominja, da je Olympus pred časom že ponujal aparate s tako svetlimi objektivi v svoji seriji C kompaktnih aparatov.

Konkurenca je jasna. Vanjo sodita še Panasonicov Lumix LX5 in Canon S95. Slednji se lahko pohvali z zelo kompaktim ohišjem in odličnim tipalom, Panasonic pa vodi z najširšim objektivom z goriščnico 24 mm. Olympus je grajen iz kakovostnih materialov in opremljen z zelo dobrim tipalom, ki se ponaša z majhno občutljivostjo za šum, ko pa ta nastane, ni preveč moteč, saj v nekaterih primerih spominja na tistega iz filmskih časov. Marsikomu je to všeč, pa ne le naprednim amaterjem, temveč smo hvalo z začudenjem poslušali tudi od manj vešče uporabnice.

Odličen je tudi 3-palčni zaslon OLED, ki se lahko pohvali z visoko ločljivostjo 621.000 pik, poleg tega pa je svetel, kontrasten in odlično viden tudi z velikih kotov. Nadzor nad aparatom je prav tako zelo dober, poleg tega sta na voljo kar dve kolesci, namenjeni nastavljanju parametrov zajete fotografije. Prvo je okrog 4 smerne tipke na zadnji strani, drugo pa je nameščeno okrog objektiva. Aparatu močno zamerimo pomanjkanje neposrednega dostopa do nastavitev ISO in izbire beline, pa tudi tipka za zaklepanje ekspozicije in fokusa bi velikokrat prišla prav pri vnovični izbiri kompozicije. Na tem področju se široki Panasonic enostavno odreže bolje.

Namenska tipka je na zadnji strani posvečena tudi zajemanju videa, ko lahko uporabimo tudi dodaten mikrofon iz serije Pen, pa čeprav sama kakovost posnetkov ni na ravni odličnih fotografij.

XZ-1 je aparat, ki je namenjen najzahtevnejšim žepom, in se lahko pohvali z odlično optiko, ki ji je mogoče očitati le malo, pa tudi tipalo je zelo dobro. Tako svojo največjo moč pokaže, ko je svetlobe zares malo, in je lahko odličen dodatek ali pa rezerva tudi za profesionalce, ki so sicer obsojeni na velike aparate DSLR, ki ne gredo v žep oprijetih kavbojk. Cena je glede na konkurenco in ponujeno s 469 evri postavljena razumno.

Olympus XZ-1

Razred: Kompaktni.

Efektivna ločljivost tipala: 10,0 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28-112 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 1,8-2,5; ostrenje 60cm-neskončno (makro 1cm); domet bliskavice 8,6m; ISO: samodejno ali ročno (100-6400).

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 6.

Prodaja: Olympus Slovenija, www.olympus.si.

Cena: 469 EUR.

Za: Tipalo in občutljivost, eden najboljših objektivov v kompaktnih aparatih in f1.8, odličen zaslon, pregledni menuji.

Proti: Pomanjkanje nekaterih bližnjic, le povprečna kakovost videa, svetlobna popačenja objektiva v skrajnih razmerah.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji