Objavljeno: 28.6.2011 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Junij 2011 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Olympus VG-130

Olympusov VG-130 je večji brat modela VG-110. Na videz gre za podoben aparat, ohišje je majhno in lahko, tipk je razmeroma malo. V notranjosti pa se kljub temu skriva kar nekaj uporabnih izboljšav. Seveda gre za žepni aparat, ki je namenjen manj zahtevnim uporabnikom, ponaša pa se tudi z zelo konkurenčno ceno.

Najbolj bistvena izboljšava glede na cenejši model VG-110 je boljši objektiv. Ta pokriva širši spekter goriščnic, je še za milimeter širši (pri širokem kotu se pozna tudi to), na tele področju pa seže do 130 mm (prevedeno v klasični format Leica). Zamenjali so tudi tipalo, ki ima pri tem modelu 14 milijonov pik. Kljub temu je s praktičnega stališča povsem enako kot tipalo v modelu VG-110. Občutljivsot ISO se giblje v enakem območju, torej od ISO 100 pa do ISO 1600, šuma je približno enako (je torej opazen nad ISO 400). Omenimo še višjo ločljivost zajetega videa, ki je lahko tudi 1280 × 720 pri 30 slikah na sekundo. Žal pri tem uporablja razmeroma potraten kodek MJPEG, zaradi katerega zavzame minuta videa približno 130 MB.

Zaslon zadaj je malenkost večji kot pri cenejšem bratu, a je ločljivost enaka, 230.400 pik, kar je za ta rang pričakovano. Je pa ohišje opazno bolj kakovostno, saj ni povsem plastično, to malenkost zveča tudi težo. Tako kot pri VG-110 bomo tudi tu akumulator polnili kar v samem aparatu, na njem je navaden vmesnik MiniUSB, kar je zelo pohvalno. Menuji so preprosti, različnih scenskih programov je 14, aparat pa ima tudi način za enostavno zajemanje panoram.

VG-130 nas je še nekoliko bolj prepričal kot cenejši brat. Je bolj kakovostno narejen in ponuja bolj uporaben spekter goriščnic objektiva, cena pa tudi ni tako bistveno višja. Pravzaprav smo kar nekoliko presenečeni, kaj vse že dobimo v tem cenovnem okvirju.

Olympus VG-130

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 14 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 26-130 (35 mm ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-6,5; ostrenje 7 cm (makro)-neskončno; domet bliskavice 4,8 m; ISO: samodejno ali ročno (100-1600).

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 4.

Prodaja: www.olympus.si

Cena: 109 EUR.

Za: Polnjenje prek vmesnika USB, mere in teža, enostavna raba, uporaben razpon objektiva.

Proti: Razmeroma glasno ostrenje, uporaba kodeka MJPEG.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji