Objavljeno: 31.5.2011 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Maj 2011 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Olympus Tough TG-610

Olympus TG-610 je drugi na lestvici vzdržljivosti med Olympusovimi trpežnimi žepnimi digitalnimi fotoaparati. Njegovo trdno in kakovostno ohišje je sestavljeno iz aluminija in kakovostne plastike ter vodotesno do globine pet metrov, aparat pa sme pasti na trda tla z višine do 1,5 m. Brez težav kljubuje tudi mrazu, saj ga smemo uporabljati tudi pri nizkih temperaturah do -10 stopinj Celzija, česar bodo veseli navdušeni smučarji, ki radi naredijo kakšno fotografijo tudi takrat, ko je aparat izpostavljen trdemu padcu v sneg.

Ko delamo z aparatom v rokavicah, so tipke modela TG-610 nekoliko premajhne in večinoma zelo nerodne, še posebej tipke, namenjene zumiranju, in štirismerni palčki, vendar pa aparat omogoča tudi upravljanje s tapkanjem po ohišju. Jakost udarcev, pri katerih se bo aparat odzval, je mogoče uravnavati, s takšnim upravljanjem lahko prilagajamo večino osnovnih nastavitev, pregledujemo fotografije in izbiramo scenski način. Sistem sicer deluje, celo pod vodo, vendar smo imeli kar nekaj težav z izbiro s hitrega menuja, celo z upravljanjem prek tipk, saj so te zasnovane nekoliko nadležno. Tako smo pod vodo, kjer smo tokrat aparat tudi podrobneje preizkusili, imeli kar nekaj težav z izbiro scenskega načina in vklopom bliskavice. Hvalo si vsekakor zasluži namenska tipka za zajemanje videa, ki prihrani veliko dragocenega časa, ko se fotograf odloči na hitro zajeti dogajanje na gibajoči se sliki.

Aparat je podobno kot prejšnja generacija zmogljivih žepnih aparatov opremljen z objektivom, ki ponuja petkratno optično povečavo s širokim kotom 28 mm in majhnim popačenjem sodčkavosti. Njegove makro zmogljivosti sicer niso tako dobre, pa tudi samodejni program iAuto ne prepozna bližinskega fotografiranja.

Za objektivom stoji prav tako znano tipalo ločljivosti 14 megapik, ki je opremljeno z mehansko stabilizacijo slike in omogoča izbiro občutljivosti do ISO1600. Glede na spekter razmer, v katerih lahko ta aparat uporabljamo, bi si želeli tudi nekoliko višjih občutljivosti, saj zrnatost pri največjih vrednostih še ne presega mej uporabnosti posnetkov. Bolj zmoti to, da je v načinu zajemanja videa stabilizacija slike le elektronska, zato so posnetki velikokrat streseni, tudi ko aparat uporabljamo v mirnih razmerah, kot je okolje pod vodo. Tudi nad kakovostjo samih visoko ločljivih posnetkov smo bili razočarani, saj jih prekaša marsikateri tekmec, ki pozna le VGA ločljivost. Poleg tega ob zajemanju porabijo veliko baterije, tako da aparat hitro zahteva polnilec.

Olympus TG-610 je aparat, ki je v primerjavi s predhodnikom pridobil predvsem pri programskem delu, saj po novem sodeluje s karticami Eye-Fi in omogoča zajemanje dveh zaporednih fotografij, ki jih samodejno združi v 3D fotografijo. Tisti, ki tega ne potrebujete, pa boste enako zadovoljni s prejšnjo generacijo, ki je še vedno naprodaj, ima 2 GB vgrajenega pomnilnika in velja nekaj manj kot 269 evrov, kolikor zahtevajo za novinca.

Olympus Tough TG-610

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 14,0 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28-140 mm (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,9-5,9; ostrenje 7 cm (makro)-neskončno; domet bliskavice 3,5 m; ISO: samodejno ali ročno (80-1600).

Tehnična zmogljivost: 7.

Kakovost fotografije: 5.

Zasnova aparata: 4.

Prodaja: Olympus Slovenija, www.olympus.si.

Cena: 269 EUR.

Za:Vodotesnost, tudi ob manjšem prekršku, razpon majhnega znotraj pomičnega objektiva, sodčkavost, namenska tipka za zajemanje videa, kakovosten zaslon, podpora karticam Eye-Fi.

Proti: Energijsko potraten video, upravljanje hitrega menuja v težjih razmerah in izbira osnovnih nastavitev, delovanje samodejnega programa iAuto, nima več vgrajenega pomnilnika kot prejšnja generacija.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji