Objavljeno: 20.4.2012 | Avtor: Žiga Veber | Monitor April 2012 | Teme: foto, nenehni testi

Olympus SZ-14

Olympusov SZ-14 je nekakšna srednja izbira na cenovni lestvici v njihovem razredu kompaktnih fotoaparatov z velikim razponom zumirnega območja. Ko govorimo o velikem razponu in kompaktnosti, pa je treba poudariti, da kamera ponuja v ohišju z zunanjimi merami le 106,5 x 68,7 x 39,5, skupaj z držalom, kar 24-kratno razmerje krajnih goriščnic. In to v odličnem široko uporabnem območju, med 25 in 600 mm.

Ohišje aparata je zelo kakovostno grajeno in je na sprednji strani obdano z aluminijem in v hladnih dneh ledenim držalom, ki je glede na velikost aparata dobro odmerjeno. Nekoliko ceneno deluje le vrtljiva štirismerna tipka, ki svojo vlogo sicer opravlja dobro, nad njo pa najdemo tudi gumiran del za palec.

Objektiv se odlikuje z majhnim popačenjem sodčkavosti pri širokem kotu in optično stabilizacijo slike ter postreže z ostrino, ki povsem ustreza tipalu. Slednje ni zadnji krik moderne tehnologije, zato ponuja občutljivosti le v območju med ISO 100 in ISO 1600, poleg tega pa pridela razmeroma veliko zrnatosti, celo pri nižjih vrednostih. Pri višjih vrednostih zrnatost sicer ni tako moteča, saj aparat fotografije primerno obdela, a je razlog za slabše razpoznavne podrobnosti. Razlika pa je najočitnejša ravno med vrednostma ISO 800 in 1600.

Tudi kakovost videa je pri slabših svetlobnih razmerah nekoliko manjša, pa tudi pri dobri svetlobi je aparat omejen s snemanjem v ločljivosti 720 vrstic. Stiskanje s kodekom MPEG-4 je po želji močno, kar pripomore k prihranku prostora na kartici (50 MB/min). Težava pa je v prevodu menuja za izbiro kakovosti videa v slovenščino (v drugih jezikih je prevod pravilen). Izbira "nizka kakovost" se dejansko nanaša na nizko stiskanje.

Olympus nam za 225 evrov postreže z odličnim aparatom žepne velikosti, ki je opremljen z optično stabilizacijo slike in vsestranskim objektivom z zelo veliko povečavo. Aparat prepriča tudi s hitrim vklopom in ostrenjem in je sploh odzivna naprava. Pogrešamo pa predvsem video polne visoke ločljivosti, ki ga danes ponujajo že boljši telefoni, in nekaj več ročnih nastavitev. A nekaj mora ostati tudi za dražje modele.

Olympus SZ-14

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 14,0 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 25-600 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,0-6,9; ostrenje 3 cm (makro)- neskončno; domet bliskavice 7,3 m; ISO: samodejno ali ročno (100-1600).

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 6.

Prodaja: www.olympus.si.

Cena: 225 EUR.

Za: Razpon objektiva v kompaktnem ohišju, kakovost ohišja, hitro delovanje.

Proti: Šum pri višjih vrednostih ISO, pomanjkanje ročnih nastavitev, prevod menujev, kakovost videa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji