Objavljeno: 22.4.2011 | Avtor: Žiga Veber | Monitor April 2011 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Olympus Pen E-PL2

Pred slabima dvema letoma sta Olympus in Panasonic predstavila segment malih aparatov z izmenljivimi objektivi in tipali velikosti razreda DSLR. Veliko je bilo dvomov o tem, ali bodo uporabniki te vrste aparatov sprejeli, danes pa podobne rešitve najdemo tudi pri drugih izdelovalcih. Aparati z izmenljivimi objektivi s kompaktnimi merami in kakovostjo slike razreda DSLR delujejo. Pa še strašno lepi so.

E-PL2 je naslednik modela E-PL1 in po velikosti ohišja sledi predhodniku, saj je manjši od nekoliko razkošnejše serije E-P, zato sta ergonomija in upravljanje nekoliko slabša. Kljub temu je aparat v primerjavi z modelom E-PL1 pridobil kolesce, ki je dodano ?

Novi Pen je opremljen s tipalom CMOS ločljivosti 12,3 megapike, ki se že od samega začetka izdaje te serije ni spremenila, pa tudi občutljivost teh tipal se ni spremenila in dopuščajo vrednosti vse do ISO 6400. Zrnatost je nekoliko izboljšana, poleg tega je nadzor nad programskim zmanjševanjem zrnatosti zelo dober.

V tipalo je vgrajena tudi mehanska stabilizacija slike, ki smo jo lahko dodobra preizkusili z objektivom 75-300 mm in ponuja pri največji povečavi največjo odprtost zaslonke le f6,3. Tako nem je tudi pri dnevni svetlobi uspelo poslikati marsikateri neoster posnetek. Čeprav je stabilizacija dobra, povečavi ni bila kos, odlično pa se je izkazal svetlomer aparata.

Navdušeni smo bili tudi nad nekaterimi umetniškimi filtri, kjer najbolj izstopa navidezen visoki dinamični razpon, najbolj dobrodošlo pa je, da so vsi filtri na voljo tudi med zajemanjem videa (da, tudi HDR!). Temu je namenjena namenska tipka in zajemanje lahko sprožimo kadarkoli. Kakovost 720p sicer zadovoljuje, bolj pa zmoti slaba stisnjenost posnetkov, ki botruje skoraj 250 MB na minuto velikim datotekam. Ne razočara niti zvok, ki ga dodatni stereo mikrofon še izboljša.

Olympus Pen E-PL2 je v primerjavi s predhodnikom napredoval veliko. Boljši je nadzor nad aparatom, pa tudi zaslon in občutljivost tipala sta izboljšana. Zato ga lahko priporočimo vsem, ki ne potrebujejo dinamike in hitrosti ostrenja aparatov DSLR, saj cena z osnovnim objektivom s 579 evri prav tako ni zasoljena.

Olympus Pen E-PL2

Kaj: Digitalni fotoaparat razreda štiri tretjine z izmenljivimi objektivi.

Ločljivost: Do 4032 × 3024.

Tipalo: Efektivno 12,3 milijona pik.

Velikost in vrsta tipala: 17,3 × 13,0 mm, CMOS, faktor povečave goriščnice 2.

Prodaja: Olympus Slovenija, www.olympus.si.

Cena: 579 EUR z objektivom 14-42 mm 1 : 3,5-5,6.

Za: Mere, oblika, izboljšan šum, zaslon, kakovost fotografij, zaslon.

Proti: Velikost videa, ni tipala zasuka aparata, učinkovitost stabilizacije pri najdaljših goriščnicah, občasna izbira beline.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji