Objavljeno: 10.3.2005 11:54 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor November 2004 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Olympus Mju-mini digital

Da so lahko fotoaparati tudi modni dodatek, je prvi zares pokazal Canon s svojim modelom Ixus I. Zdaj mu sledi tudi Olympus - z modelom Mju-mini digital.

Oblikovno mali Mju res izstopa in je popolnoma drugačen od običajnih fotoaparatov. Nekoliko poševno zašiljen, z izbirnim gumbom v obliki vijaka na zgornji strani in tesno prilegajočim se pokrovčkom za objektiv res pritegne pogled. Še posebej, če smo si ga omislili v eni izmed petih barv (ki so na voljo ob običajni srebrni). Širok in visok je kljub temu enako kot večji Mju (Mju 300 ali 410), je pa tanjši (28 namesto 34 mm) in lažji (165 proti 220 g). Od zunanjosti očara še velik zaslon LCD, ki ima kar 53 mm po diagonali in je zelo svetel in kontrasten. Še najlepše pri vsem je, da je fotoaparat odporen proti "vremenskim vplivom", kot pri Olympusu pravijo temu, da ne bo nič hudega, če nas ujame dež ali če nam fotoaparat pade v sneg. Škoda, da ni odporen tudi proti mehanskim poškodbam, saj bo verjetno kaj kmalu pridelal kakšno prasko ali praskico (naš jo je že).

Majhnost ima seveda tudi svoje slabosti. Predvsem je s fotoaparatom težko enoročno fotografirati, kajti za palec na zadnji strani je skorajda premalo prostora (mimogrede lahko pritisnemo tipko za nastavitveni menu), pa tudi spredaj smo pogrešali boljši oprijem. Moti tudi kovinski nastavek za vrvico na sprednji strani, čeprav se ga privadimo.

Vgrajeno je zmogljivo 4-milijonsko tipalo (zanj je priložena 16 MB kartica xD odločno premajhna), vendar pa objektiv zmore le dvakratni zum (ustreza 35-70 mm leica). Pogrešali smo tudi optično kukalo. Slednje bi prišlo prav predvsem za fotografiranje v mraku, ko je na LCDju videti zelo malo. V mraku se fotoaparat tudi sicer ne obnese najbolje, saj nima vgrajene lučke za ostrenje, zato mu prava izostritev le redko uspe. V kar nekaj primerih pa se nam je zgodilo, da je bila ostrina zelo slaba, četudi je indikator pred sprožitvijo pokazal, da bo posnetek izostren. Nekaj težav z ostrino smo imeli tudi pri makro fotografiranju.

Fotografiranje na dnevni svetlobi se, nasprotno, obnese zelo dobro. Izdelki so barvno pravilni in lepo osvetljeni. Hitrost fotografiranja je dobra, saj lahko novo fotografijo izdelamo bolj ali manj vsako sekundo, če le ne potrebujemo bliskavice.

Omenimo še, da je vgrajeno nekaj osnovnih možnosti popravljanja (izostritev slike, t. i. ribje oko) in pomanjševanje izdelkov. Upali bi si trditi, da bi bilo bolje, ko bi v Olympusu vgradili katerega izmed prednastavljenih programov fotografiranja (če se že za ročno nastavljanje časa in zaslonke strinjamo, da ne sodita v tak tip fotoaparata). Npr. takega, ki bi omogočal izdelavo nočnih fotografij, če je na spodnji strani že navoj za stojalo (ali stojalce).

Mali Mju lepo sede v vsak žep, še posebej pa v žensko torbico, kamor najverjetneje bolj sodi. Namenjen pa bo le dnevnemu fotografiranju, čeprav je res, da tudi deževno vreme ne bo moteče... Presenetljivo, da tak "modni dodatek" ne stane nič kaj dosti več kot "navadni" digitalni fotoaparati.

Olympus Mju-mini digital

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 3,9 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 5,8-11,6 mm (ekvivalent 35-70 mm); svetlobna jakost 3,5-4,9; ostrenje 0,5 m-neskončno (8-50 cm makro); čas od 1/1000 do 4 s; ISO samodejno od 64 do 500.

Cena: 85.200 tolarjev.

Prodaja: Olympus Slovenija, www.olympus.si, (01) 236 33 11.

Za: Vpadljiva zunanjost, majhnost, odpornost proti vremenskim vplivom.

Proti: Slabo ostrenje v mraku in v makro načinu, nima optičnega okularja, nima prednastavljenih načinov fotografiranja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji