Objavljeno: 18.12.2007 15:20 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor December 2007 | Teme: foto, nenehni testi

Olympus Mju-790SW

Olympus ima v svoji seriji lično oblikovanih fotoaparatov, imenovani "Mju", že nekaj časa tudi modele, ki so vodotesni in odporni proti padcem. Ne gre za kake velike, z gumo obložene modele, temveč za tanke, žepne aparate z res kakovostnimi in trdimi ohišji. Najnovejši tak model ima oznako 790 SW. Z njim lahko brez težav fotografiramo pod vodo (do treh metrov globine), Olympus pa pravi, da preživi padec s poldrugega metra višine in to lahko brez zadržkov potrdimo.

Kar zadeva tehnične zmogljivosti, ni nič posebnega. Srce aparata je tipalo ločljivosti 7 milijonov pik. Premore trikratni zum, pokriva pa goriščnice od 38 do 114 mm (v 35 mm formatu). Svetlobne zmogljivosti objektiva so zgolj povprečne, od f/3,5 do f/5, odvisno od povečave. Tudi čas osvetlitve je bolj omejen kot pri večini fotoaparatov, najkrajši je 1/1000 s, najdaljši pa 4 sekunde. Najmanjša razdalja ostrenja pri načinu makro je še kar solidnih sedem centimetrov, sicer pa bolj tipičnega pol metra.

Tudi kakovost zajetih posnetkov ni nič posebnega. Od nastavitev imamo na voljo le občutljivost ISO in temperaturo beline. Prvo lahko spreminjamo od 80 do 1600, pri temperaturi beline pa imamo poleg avtomatike na voljo še šest nastavitev. Šum postane moteč šele pri najvišji občutljivosti. Fotoaparati brez velikega števila ročnih nastavitev te praviloma nadomestijo s kopico tematskih programov in Mju 790SW ni izjema. Ima jih kar 23, od tega so celo štirje namenjeni podvodni fotografiji (hipna fotografija, dva široka kota in makro). Aparat nima pravega stabilizatorja slike, digitalni pa je uporaben le v skrajni sili, saj le povečuje občutljivost ISO.

Način uporabe menjavamo s priročnim kolescem na desni strani, za večino osnovnih nastavitev pa poskrbi štirismerna tipka, okrog katere so razporejene še štiri manjše tipke. Olympus je zaradi svoje velikosti bolj prilagojen tistim z manjšimi rokami, saj so tudi tipke razmeroma blizu skupaj. Levji delež zadnje strani aparata zaseda povprečen 2,5-palčni zaslon, katerega ločljivost je 230.000 pik. Preprosto rabo pa podkrepijo slovenski menuji.

Mju 790SW je torej, tehnično gledano, povsem povprečen fotoaparat, ki brez težav zadovolji večino nezahtevnih uporabnikov. Njegov poglavitni adut je odlična kakovost izdelave in odpornost proti dvema največjima sovražnikoma potrošniške elektronike - vodi in udarcem. Cena 345 evrov sicer ni nizka, je pa res, da nam bo po vsej verjetnosti služil kar nekaj časa.

Olympus Mju-790SW

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 7 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 38-114 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,5-5; ostrenje 0,5 m-neskončno (7 cm makro); domet bliskavice 3,8 m; ISO: samodejno ali ročno (80-1600).

Tehnična zmogljivost: 4.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 6.

Prodaja: Olympus Slovenija, www.olympus.si.

Cena: 345 EUR.

Za: Vodotesen in odporen proti padcem, preprosta raba, slovenski menuji.

Proti: Dolžina video posnetka pri najvišji kakovosti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji