Objavljeno: 1.9.2005 12:07 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Julij 2005 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Olympus IR-500

Olympusov IR-500 nedvomno sodi med bolj nenavadne fotoaparate. Zaslon LCD je nameščen na nekakšni "roki", ki jo ob vklopu zavrtimo za 180° in zaslon postavimo na hrbtno stran aparata.

Objektiv aparata je nameščen v ohišje, pri zumiranju pa - podobno kakor pri Minoltinih Dimagih X - ne pokuka iz ohišja, ampak se giblje le znotraj aparata, sliko pa preslika prek prizme. Aparatu je priložena priklopna postaja, ki omogoča namestitev dodatkov, kakršna sta sublimacijski tiskalnik ali disk. Zaslon ima diagonalo 2,5 palca in ločljivost 206.000 pik.

Po tehničnih značilnostih je IR-500 povprečen aparat. Tipalo ima ločljivost 4 milijone pik, objektiv pa omogoča 2,8-kratno optično povečavo (v leica formatu bi ustrezala razponu od 40 do 112 mm). Razpon lahko povečamo z digitalno povečavo (kar 11-kratno), ki skupaj z optično omogoča kar 30-kratno povečanje motiva.

IR-500 ni namenjen zahtevnejšim fotografom, zato smo precej omejeni pri možnostih ročnega nastavljanja slike. Ročno lahko nastavimo temperaturo bele barve (izbiramo med štirimi predhodno nastavljenimi vrednostmi) in scenski način slikanja, kjer je na voljo kar 17 različnih programov (med bolj zanimivimi bi izpostavili program za slikanje predmetov izza stekla, ki v praksi daje kar zadovoljive rezultate in pogosto pride prav).

Aparat omogoča tudi nekatere dodatne funkcionalnosti. Ko postavimo zaslon v primeren položaj, aparat zelo spominja na namizno uro. Nastavimo lahko prikaz časa in alarm in IR-500 nam lahko nadomesti budilko.

Nad fotografskimi zmogljivostmi novinca nismo bili najbolj navdušeni. Samodejna nastavitev bele barve je v nekoliko manj izraziti svetlobi mimogrede izračunala napačno vrednost in barve na fotografiji tako niso bile najboljše. V slabših svetlobnih razmerah je imel aparat tudi nekaj težav z ostrenjem. Zajem videa je dokaj dober pri ločljivosti 640 × 480 pik, medtem ko je ločljivost 800 × 600 nekoliko prevelika za procesor aparata. Pri snemanju smo omejeni samo z zmogljivostjo kartice.

Olympus IR-500 je zanimiv aparat, ki s svojo obliko pritegne marsikateri pogled. Izvedba se ob daljši rabi ne izkaže za najbolj praktično, Olympusov adut pa so dodatki, ki jih ponuja: v navezi z IR-500 namenjenim diskom velik zaslon hitro postane pregledovalnik na disku shranjenih slik.

Olympus IR-500

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 3,92 milijona pik .

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 5.

Zasnova aparata: 5.

Tehnične lastnosti: Objektiv 40-112 (ekvivalent); svetlobna jakost 2,9-4,8; ostrenje 0,5 m-neskončno (makro 3-50 cm); čas od 1/1000 do 4 s; doseg bliskavice 4,3 m, razpon ISO: samodejna (50-400).

Cena: 67.200 tolarjev.

Prodaja: Olympus Slovenija, www.olympus.si, (01) 236 33 10.

Za: Robustno ohišje, možnost neposrednega priklopa na disk ali tiskalnik, velik zaslon.

Proti: Omejene možnosti ročnega nastavljanja, nenatančna samodejna belina.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji