Objavljeno: 19.10.2010 13:00 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Oktober 2010 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Olympus FE-5050

Če si ogledamo našo tabelo digitalnih fotoaparatov, vidimo v segmentu žepnih aparatov resno gnečo - v njej pa prevladujejo Olympusovi žepni modeli serij FE in Mju. Novi model FE-5050 k temu doda še en stolpec. A hitro vidimo, da je razlik glede na sestrski model FE-5030 (ki smo ga preizkusili letos marca) silno malo. Oziroma jih skorajda ni. Na hitro bi lahko rekli, da so že tako majhno ohišje še malo pomanjšali, pri tem pa je bilo očitno treba vgraditi malce manj zmogljivo bliskavico. Ta je prej segla po podatkih izdelovalca 5,4 metra (pri širokem kotu), zdaj pa seže do 4,8 metra.

Sicer pa aparat ostaja zvest žepnim vodilom. Kot smo omenili, je ohišje shujšalo, in to v vse smeri. Zadaj so ostale po našem okusu malo premajhne tipke, a so te kljub vsemu bolj kakovostne kot pri modelu FE-4050, predvsem pa ponujajo boljšo povratno informacijo in imajo boljši hod. V majhno ohišje pa je Japoncem uspelo stlačiti kar petkratni zum. Ta sega od zelo uporabnih 26 mm pri širokem pa do solidnih 130 mm pri tele območju. Glede na cenovno uvrščenost modela je to zares dober dosežek. Zaslon je povprečen, diagonala meri 6,9 cm, ločljivost pa je 230.000 pik.

Tipalo je enako kot v marsikaterem Olympusu, tudi prej omenjenem sestrskem FE-5030. Premore 14 milijonov pik, to pa se nam še vedno zdi preveč za domače uporabnike. Občutljivost gre do ISO 1600, čeprav bomo šum opazili že prej. O kaki optični stabilizaciji slike tu seveda ni govora, tudi ročne nastavitve bomo zaman iskali. Morda bi si želeli le možnost daljšega časa osvetlitve, saj gre ta pri programu za nočno fotografiranje le do osem sekund. To nam pride prav seveda le, kadar imamo stojalo (oziroma lahko aparat kam prislonimo), a bi bilo kljub temu uporabno imeti možnost daljšega časa, recimo 15 ali celo 30 sekund.

Kakovost fotografij je solidna. Barve so razmeroma močne, avtomatika pa svoje delo dobro opravi. Ostrenje je razmeroma hitro, a tudi glasno. Video se zajema pri ločljivosti 640 × 480 pri tridesetih slik na sekundo. V uporabi je starejši, preprostejši kodek MJPEG, ki ni ravno varčen s prostorom, minuta videa vzame približno 100 MB na pomnilniški kartici. Starejši Olympusi (ki so uporabljali pomnilniške kartice xD) so imeli zelo omejeno dolžino snemanja posameznega videa, tu pa je omejitev bistveno manj nadležna. Najdaljši video je lahko velik 2 GB, to pa pomeni približno dvajset minut zajema v kosu.

FE-5050 ponuja presenetljivo veliko v igračkasto malem ohišju. Pri tem pa je malo razlik med tem in nekaterimi drugimi žepnimi Olympusi. Kakorkoli že, ko upoštevamo še nizko ceno 146 evrov, lahko rečemo, da gre za dobro izbiro.

Olympus FE-5050

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 14 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 26-130 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-6,5; ostrenje 0,6 m-neskončno (7 cm makro); domet bliskavice 4,8 m; ISO: samodejno (100-1600) ali ročno.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 4.

Prodaja: Olympus Slovenija, www.olympus.si.

Cena: 146 EUR.

Za: Širokokotni objektiv, polnjenje prek vmesnika USB, mere in teža, petkratni zum, cena.

Proti: Majhne tipke, razmeroma glasno ostrenje, praktično enak kot predhodnik.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji