Objavljeno: 8.12.2005 00:38 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor November 2005 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Olympus FE-100

Olympusov novinec FE-100 je namenjen vsem, ki si želijo aparat s povprečnimi zmogljivostmi po ugodni ceni. Gre namreč za fotoaparat, ki stane manj kot 30 tisočakov, a vseeno ponuja dokaj dobre tehnične značilnosti. Tipalo ima štiri milijone pik, objektiv pa omogoča 2,8-kratno optično povečavo, ki bi v 35-milimetrskem formatu ustrezala goriščni razdalji med 35 in 106 mm.

Ohišje aparata je plastično, a kljub temu dokaj trdno. Rahlo izbočen del aparata pod sprožilcem poskrbi za to, da FE-100 dobro sede v roko. Za napajanje skrbita dve bateriji AA, slike pa shranjujemo na 28-megabajtni vgrajeni pomnilnik, ki ga lahko razširimo s karticami xD. Na zadnji strani je v ohišje vgrajen 1,5-palčni zaslon z ločljivostjo 130.000 pik. Dodatnega optičnega kukala aparat nima (za to se žal odloča vse več izdelovalcev fotoaparatov).

Aparat nam ne ponuja posebnega ročnega nadzora nad fotografiranjem: omejeni smo pravzaprav le na izbiro ločljivosti in na štiri scenske načine, nastavimo pa lahko še kompenzacijo osvetlitve. Svetlobna občutljivost ISO se nastavlja samodejno, prav tako nimamo nobenega vpliva na temperaturo bele barve, saj ni na voljo ne zajema ne prednastavljenih vrednosti. Prednost omejenih nastavitev je preglednost menujev: ker je izbir dokaj malo, si bodo tudi bolj raztreseni hitro zapomnili, kje je kaj.

FE-100 omogoča tudi zajemanje videoposnetkov, a je pri tem dokaj omejen. Ločljivost posnetka je namreč največ 320 × 240 pik, zajame pa 15 slik na sekundo. Pri slikanju bližnjih motivov imamo na voljo dva makro načina: v navadnem se lahko slikanemu predmetu približamo na 20 cm, v načinu supermakro pa celo na dva centimetra. Ostrenje v makro načinu je dokaj natančno, lahko pa bi bilo malo hitrejše.

V praksi se Olympus izkaže kot povprečen aparat. Kakovost slik je za ta cenovni razred dokaj dobra. Aparat je nekoliko preobčutljiv za šum, prav tako bi se lahko bolje odrezal pri kontrastnih prehodih. Ostrenje je pri dnevni svetlobi razmeroma natančno, v mraku ali temi pa na pomoč priskoči dodatna lučka za pomoč pri ostrenju. Hitrost ostrenja bi lahko bila boljša.

Olympus FE-100 za svojo ceno ponuja precej, a seveda ni namenjen zahtevnejšim. Tisti, ki potrebujejo kamero vrste "poglej in pritisni" in se pri tem ne želijo ubadati z nastavljanjem lastnosti slikanja, pa bodo več kot zadovoljni s slikami, ki jih ponuja.

Olympus FE-100

Razred: Manj zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 3,87 milijona pik.

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 5.

Zasnova aparata: 4.

Tehnične lastnosti: Objektiv 35-106 (ekvivalent); svetlobna jakost 3,0-5,0; ostrenje 0,5 m-neskončno (2-50 cm makro); čas od 1/2000 do 2 s; doseg bliskavice 3,8 m, razpon ISO: samodejna (64-400).

Cena: 40.800 tolarjev.

Prodaja: Olympus Slovenija, www.olympus.si, (01) 236 33 20.

Za: Ugodna cena, preprosto nastavljanje, dober makro.

Proti: Omejene zmožnosti ročnega nastavljanja, občutljivost za šum, nima optičnega kukala.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji