Objavljeno: 31.10.2005 15:08 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Oktober 2005 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Olympus C-7070 Wide Zoom

C-7070WZ nadaljuje tradicijo Olympusovih modelov zmogljivega razreda kompaktnih digitalnih fotoaparatov. Tipalo sodi v razred 7 MP, tako da je največja ločljivost snemanja kar 3072 × 2304 pik, na voljo pa so praktično vse vmesne ločljivosti do velikosti VGA (640 × 480 pik). Slike zna zapisovati v zapisu JPEG, TIFF ali kot neobdelane "surove" (RAW) podatke. Kot pomnilniški nosilec uporablja kartice xD ali Compact Flash II, torej podpira tudi mikrodiske. Ohišje je že kar konkretno veliko, predvsem je zelo visoko, je črne barve in omogoča zelo dober prijem, saj ima precej odebeljen rob in ob strani nedrsečo prevleko.

Po vključitvi traja kar nekaj sekund, da je naprava pripravljena za delo. Skoraj ves upravljalni del je zasnovan tako, da so tipke zelo hitro dostopne, predvsem z desnico, le tipka za vklop ročnega ostrenja ali makro funkcije ter tipka za področje merjenja svetlobe sta na vrhnjem prirezanem delu, ki je (gledano od zadaj) na levi strani ohišja. Na isti strani, a v prirezanem delu levo od zaslona LCD, sta še tipka za kompenzacijo osvetlitve in tipka za določitev načina delovanja bliskavice ali kompenzacijo moči bliskavice. Čeprav morda zveni nepregledno, je zaradi oblike (prirezanega dela ohišja) vse te tipke moč zelo hitro najti in se jih navaditi. Bliskavica je vgrajena v vrhnji del ohišja in niti ni preveč agresivna, za odpravljanje učinka rdečih oči pa ima aparat tudi programsko funkcijo. Barvni zaslon LCD ima diagonalo 46 mm, lahko pa bi imel večjo ločljivost, saj je precej težko na hitro oceniti, ali je slika zares ostra ali ne.

Večji del upravljalnega dela je na hrbtni strani in obsega tipke za upravljanje menujev, tipko za preklop med kartico xD ali CF, tipko za zaklepanje izmerjene osvetlitve in kolesce za spreminjanje nastavitev, kot sta zaslonka ali čas. Stikalo za zumiranje je nameščeno tako, da je v njegovi sredini sprožilec, na vrhu pa najdemo tudi krožno stikalo za izbiro programa delovanja ter tipko za vključitev samosprožilca (z zamikom 12 sekund) ali uporabo priloženega daljinskega upravljalnika, s katerim lahko fotografiramo in zumiramo. Zumiranje je mogoče od zelo širokih 28 do nekoliko 110 mm v formatu leica, je pa precej sunkovito in nekoliko nenatančno. To je nekoliko moteče za iskanje optimalnega izreza, predvsem ob uporabi stojala (ko moramo za popravljanje izreza torej premikati stojalo). Objektiv ima svetlobno jakost med dobrih 2,8 in za digitalni model kar precej skromnih 4,8. Prav v tele položaju ima ob slabši svetlobi tudi kar nekaj težav z zaklepanjem, moteč pa je lahko tudi snop oranžne svetlobe, ki ga pri tem uporablja in ki neprijetno utripa (in kaj rad zmoti predvsem žive objekte). Ostrino sicer večinoma zaklene pravilno, a iskanje pravega položaja traja precej dolgo. Ob tem je najmanjša razdalja kar skromnih 80 cm, tako da je treba pogosto vklopiti makro, ki deluje od 20 cm naprej, a ostri precej dlje. Ima tudi super makro, ki zna ostriti od le 3 cm naprej, a je dokaj neuporaben, saj je le težko dobiti pravo ostrino.

Kakovost fotografij je najmočnejša stran aparata, saj je odlična. Nekaj težav ima sicer občasno s cvetenjem, ki nastane pri slikanju temnejših predmetov z zelo svetlim ozadjem, pri višjih občutljivostih delovanja tipala (največ je ISO 400) pa je precej opazen šum. Tudi samodejno ocenjevanje temperature bele bi lahko bilo boljše. No, če temperaturo izberemo sami, so barve odlične, tudi barvne podrobnosti, predvsem pa fotografije navdušujejo z ostrino in podrobnostmi.

Olympus C-7070 Wide Zoom

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 7,1 milijona pik.

Tehnična zmogljivost: 4.

Kakovost fotografije: 8.

Zasnova aparata: 7.

Tehnične lastnosti: Objektiv 27-110 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-4,8; ostrenje 0,8 m-neskončno (20-80 cm makro; 3 cm super makro); čas od 1/4000 do 16 s; doseg bliskavice do 3,7 m; razpon ISO samodejno, 50, 100, 200, 400.

Prodaja: Olympus Slovenija, (01) 236 33 20, www.olympus.si.

Cena: 154.800 tolarjev.

Za: Odlična kakovost zajemanja, zelo širok kot, oblika.

Proti: Svetlobna jakost v tele položaju, počasno ostrenje v slabi svetlobi.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji