Objavljeno: 19.4.2005 09:51 | Avtor: Arnold Marko | Monitor April 2005 | Teme: foto, nenehni testi

Olympus C-470 Zoom

Olympusov C-470 Zoom je digitalni fotoaparat nižjega cenovnega in zmogljivostnega razreda, ki spada v razred 4 MP modelov. Tipalo CCD namreč zajema slike z največjo ločljivostjo 2272 × 1704 pik, kar pomeni izkoriščenost 3,87 milijona svetlobnih elementov tipala CCD, katerega diagonala je 1/2,5 palca. Poleg največje ponuja še praktično vse standardne "vmesne" ločljivosti, do ločljivosti VGA.

V svet aparat sicer "gleda" s pomočjo objektiva, kakršnega najdemo tudi pri drugih cenejših Olympusovih modelih. Pri C-470 Zoom je goriščna razdalja med 35 in 105 milimetrov v formatu leica, svetlobna jakost pa sega od povprečnih 3,1 pri širokem kotu do 5,2 v položaju tele, kar je že slabše, predvsem pa se pozna pri fotografiranju v slabših svetlobnih razmerah, kjer aparatu kaj hitro poide sapa (tudi pri natančnosti ostrenja). Avtomatika občutljivost delovanja tipala sicer prilagaja med ISO 64 in 250, ob izboru scenske nastavitve za slikanje v notranjih prostorih pa ta razpon razširi do ISO 500. V istem načinu zna osvetljevati do največjega časa 4 sekunde (v drugih načinih le do 0,5 sekunde), za zmanjševanje vpliva šuma pa uporablja tudi dodaten algoritem, ki šum odpravlja dokaj solidno, a kljub temu slike skoraj nikoli niso povsem brez šuma. Za razliko od drugih cenejših modelov C-470 Zoom poleg samodejnega prilagajanje temperature bele ponuja tudi možnost izbora ene od štirih prednastavljenih temperatur bele, ročnega zajema z bele predloge pa vendarle ne pozna. Med ročnimi nastavitvami sicer najdemo še kompenzacijo delovanja osvetlitvene avtomatike, na delovanje avtomatike pa lahko še najbolj vplivamo prek izbora ene izmed osmih scenskih prednastavitev. Tudi pri tem modelu so se snovalci odločili opustiti optično kukalo. Škoda, saj to v nekaterih primerih pride še kako prav. Predvsem v slabših svetlobnih razmerah, ko je slika na barvnem zaslonu slabo vidna in pa seveda, ko želimo čas delovanja aparat čim bolj podaljšati. Litijev akumulator se namreč ob normalni rabi precej hitro sprazni. Je pa barvni zaslon LCD, ki ga ima C-470 Zoom, zelo kakovosten. Ima diagonalo kar 46 milimetrov in ločljivost 134.000 pik ter zelo dobro kakovost slike, ki je dobro vidna tudi pod močnejšo osvetlitvijo. Kakovost zajemanja je solidna, morda bi si želeli nekoliko boljše zajemanje barvnih podrobnosti, predvsem pa aparatu zamerimo, da ostrenje ne deluje vedno zanesljivo. Kljub temu bo aparat v večji meri zadovoljil večino potreb ne preveč zahtevnih uporabnikov.

Olympus C-470 Zoom

Razred: Manj zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 3,87 milijona pik.

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 5.

Tehnične lastnosti: Objektiv 35-105 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 3,1-5,2; ostrenje 0,5 m-neskončno (20-50 cm makro; 9 cm super makro); čas od 1/1000 do 1/2 s (do 4 s pri nočnih posnetkih); doseg bliskavice do 3,6 m; razpon ISO od 64 do 250 (samodejno, do 500 pri fotografiranju v zaprtih prostorih).

Cena: 69.600 tolarjev.

Prodaja: Olympus Slovenija, www.olympus.si, (01) 236 33 30.

Za: Preprosta raba, odličen zaslon LCD, dodatno odpravljanje šuma pri daljših osvetlitvah.

Proti: Nima optičnega kukala, slabo ostrenje v slabi svetlobi.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji