Objavljeno: 9.3.2005 12:22 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Marec 2005 | Teme: nenehni testi

Olivetti Job-jet M300

Olivettiju je priložena nadzorna programska oprema, ki je vsaj na videz drugačna od tiste, ki jo ponuja Hewlett-Packard.

Pred približno enim letom smo preizkusili prvi Olivettijev brizgalnik novejšega rodu (Olivetti je pred "davnimi leti" brizgalnike že izdeloval) in ugotovili, da gre v resnici za Hewlett-Packardov izdelek, vendar z OIivettijevim imenom.

Tokrat smo preizkusili model Job-jet M300 in ga že s slike na embalaži prepoznali kot Hewlett-Packard OfficeJet 5510. Če ostanemo pri zunanjosti, je razlika med njima le v tem, da ima Olivetti modro masko okrog tipkovnice. In če se spustimo še v samo funkcionalnost - razlika je tudi v priloženi programski opremi. Uporabniški vmesnik Olivettijeve je nekoliko bolj "našminkan", predvsem pa vgrajena programska oprema OCR ne podpira šumnikov. To pomeni, da je pri nas bolj ali manj neuporabna.

Tiskalniški del sodi med počasnejše (navsezadnje uporablja Hewlett-Packardove tiskalne glave predzadnjega rodu) in za pet strani besedila porabi minuto in 18 sekund. Vendar je kakovost tiska zelo dobra, predvsem na navadnem papirju. Kakovost tiska na svetlečem papirju (fotografije) je dobra, vendar ne več vrhunska, čeprav je res, da tiskalnik temu niti ni namenjen (navsezadnje vanj ne moremo dati foto kartuše). Zato tudi nima tiskanja do roba, medtem ko bi prepoznavanje papirja vendarle lahko vgradili (saj ga imajo skoraj vsi Hewlett-Packardovi brizgalniki).

Optični bralnik je povprečen, vendar za svoje osnovne naloge zadostuje. Škoda le, da trdno vmeščen pokrov ne omogoča branja debelejših predlog oz. knjig. Samodejni podajalnik omogoča branje več strani dolgih dokumentov ali faksiranje le-teh.

Navdušeni smo bili nad kakovostjo fotokopij. Tako v črno-belem kot barvnem načinu so te zelo natančne in verodostojne.

Omenimo še dokaj nizko ceno odtisa (nižjo, kot jo imajo Hewlett-Packardovi modeli z novimi tiskalniškimi glavami). Težko pa razumemo, da je ta Olivetti dražji kot "original" HP OfficeJet 5510. Pričakovali bi, da bodo "kloni" cenejši, ne pa dražji...

Olivetti Job-jet M300

Kaj: Faks, kopirni stroj, optični bralnik, toplotni brizgalnik.

Tiskanje: 6.

Fotokopiranje: 7.

Optično branje: 5.

Cena izpisa: 9.

Vmesniki: USB.

Cena: 59.900 tolarjev.

Izmerjena cena ČB odtisa: 35 tolarjev.

Izmerjena cena barvne strani: 58 tolarjev.

Prodaja: Acord-92, www.acord-92.si, (01) 583 72 30.

Za: Ugodna cena odtisa. Dobra kakovost odtisa in odlične fotokopije.

Proti: Nima naprednih zmogljivosti drugih tiskalnikov HP. OCR ne podpira šumnikov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji