Objavljeno: 26.4.2022 | Avtor: Miran Varga | Monitor Maj 2022

Ogljično nevtralni podatkovni centri

Ljudje podatke ustvarjamo in porabljamo »kot nori«, zato tudi podatkovni centri hitro rastejo in se širijo. Postajajo namreč hrbtenica sodobnega poslovanja, hrambe informacij in digitalne zabave, ob tem pa so tudi med največjimi svetovnimi porabniki energije. Kako jih torej narediti trajnostne?

Ni skrivnost, da so podatkovni centri energetsko intenzivni, celo potratni. Različne ocene kažejo, da trenutno porabljajo okoli dva odstotka (da, 2 %) vse svetovne električne energije – kar je približno toliko, kolikor je porabi letalska industrija. Čeprav so bili v zadnjem desetletju narejeni veliki koraki pri njihovem načrtovanju, razvoju in upravljanju v smeri bolj trajnostno naravnanega delovanja, velika poraba energije ostaja eden največjih izzivov, s katerimi se soočajo razvijalci, operaterji, globalni ponudniki (storitev) računalništva v oblaku in drugi lastniki podatkovnih centrov.

Države po vsem svetu se pospešeno zavezujejo k ogljični nevtralnosti, zato se tudi okoljski predpisi hitro razvijajo/spreminjajo. V podobni smeri gre družbeno dojemanje tehnologije in posla – prednost pridobivajo podjetja, ki so prijaznejša do okolja. Podatkovni centri v tem pogledu niso izjema, številni globalni operaterji in ponudniki storitev v oblaku ter upravljavci podatkovnih centrov so se že zavezali, da bodo do leta 2030 postali trajnostni, še več, postali bodo podnebno oziroma ogljično nevtralni.

Kakšen je trajnostni podatkovni center?

Izziv je jasen: podatkovni centri zahtevajo veliko električne energije in virov za hlajenje ustvarjene toplote. Kako torej zajeziti njihovo energijsko lakoto? Najprej velja natančno (iz)meriti porabo energije in povečati učinkovitost vseh sistemov v podatkovnem centru, da bodo z manj (energije) postorili več. To se dogaja že vrsto let. Podatkovni centri in strežniške sobe morajo izpolnjevati visoke standarde o energetski učinkovitosti, ki jih narekujejo agresivni cilji pri učinkovitosti porabe energije (kazalnik PUE). Za evropske operaterje, ki so zavezani t. i. Paktu podnebno nevtralnih podatkovnih centrov, je letni cilj določen z vrednostjo PUE 1,3 za nove podatkovne centre, ki bodo do leta 2025 delovali s polno zmogljivostjo v hladnih podnebjih, oziroma PUE 1,4 za tiste, ki delujejo/bodo delovali v toplih podnebjih. Kaj pa obstoječi podatkovni centri? Cilj je prilagoditi njihove sisteme napajanja in hlajenja ter opraviti zamenjavo strežnikov – zastavljene cilje pa naj bi dosegli najpozneje do 1. januarja 2030.

Raba čiste energije

Ogljično nevtralni podatkovni centri bi morali biti napajani z energijo iz 100-odstotno obnovljivih virov – sonca, vetra, vode. Pakt podnebno nevtralnih podatkovnih centrov navaja, da naj bi električna energija, uporabljena v podatkovnih centrih, do 31. decembra 2025 že dosegla 75-odstotni delež energije iz obnovljivih virov, elektrika »100-odstotno brez ogljika« pa naj bi podatkovne centre po svetu gnala najpozneje do 31. decembra 2030.

Učinkovitejše hlajenje in izraba toplote

Številni podatkovni centri se danes zanašajo na ogromne količine vode za hlajenje strežniških prostorov. Če naj bo podatkovni center trajnosten, mora tudi porabo vode zmanjšati na najnižjo mogočo raven. Cilj metrike, ki meri učinkovitost porabe vode (WUE), se lahko razlikuje glede na vrsto zasnove podatkovnega centra, vsekakor pa stremi k čim večjemu varčevanju z vodo oziroma dodatni izrabi ogrete vode – npr. za ogrevanje bližnjih stavb prek rekuperacije energije. V primerih res velikih podatkovnih centrov bi veljalo v njih ustvarjeno toploto, ki je na voljo praktično vse leto, uporabiti v prilagojenih sistemih za daljinsko ogrevanje. Upravljavci podatkovnih centrov morajo uporabljati prakse krožnega gospodarstva ne le za popravila in recikliranje strežnikov, temveč tudi za ponovno uporabo toplote, kjer je to mogoče.

Kako doseči trajnostni podatkovni center

Prehod na ogljično nevtralno IT-industrijo zahteva korenite spremembe v načinu načrtovanja in izgradnje IT-infrastrukture, predvsem podatkovnih centrov, na katerih temelji sodobno računalništvo v oblaku. Začne se že z zasnovo stavbe, materiali, inženirskimi rešitvami, s konstrukcijo in nadaljuje z izbiro najprimernejših rešitev na področju napajanja in hlajenja. Doseganje energetske učinkovitosti je seveda odvisno tudi od vgrajene opreme, zato morajo prav v vsaki fazi izgradnje podatkovnega centra delovati trajnostna načela in prijemi.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji