Objavljeno: 28.11.2017 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor December 2017

Odraščanje?

Linijo pametnih telefonov so pri Applu prvič razdelili na dva ločena segmenta. X je dražji, prestižnejši model in hkrati nekaj novega, prvi »drugačen« iPhone.

Letos mineva deset let od izida prvega telefona iPhone, za katerega lahko brez slabe vesti trdimo, da je korenito spremenil in utemeljil razvoj pametnih telefonov, kot jih poznamo danes. Zasnova se v teh letih ni bistveno spremenila, telefoni so sicer vmes nekoliko zrasli, a oblikovna osnova je ostala enaka. Zaslon čez večino prednje stranice, spodaj okrogla tipka »domov«, na vrhu debeli rob z mikrofonom, prednjo kamero in nekaj tipali.

Novinec prvi resno posega v to ustaljeno formulo. Tako kot pred leti, ko so iPhoni končno le začeli z rastjo diagonal, gre zopet za sledenje smernicam, ki so jih nakazali izdelovalci naprav s sistemom Android. Ti so začeli predstavljati zaslone, ki so pokrili vedno večji delež sprednje strani, cilj je bil velik zaslon ob zgledni velikosti ohišja. Tako so se začeli zasloni vihteti čez robove, fizične tipke pa so nadomestile virtualne, ki se lahko v določenih aplikacijah tudi umaknejo.

Na ta vlak je skočil tudi Apple. Kot se spodobi, so se tega projekta lotili z vso resnostjo, gre za eno najbolje narejenih naprav iPhone doslej. Kakovost izdelave je res vrhunska, med drugim so se ponovno vrnili k steklu kot materialu za prekritje zadnje stranice. V rabi naj bi bilo najtrpežnejše steklo doslej, vendar v spletu vseeno najdemo preizkuse, ki dokazujejo, da tudi Xa ni ravno pametno metati po tleh. V praksi se novi materiali poznajo tudi na teži, saj je telefon za občutek težji, kot bi pričakovali (v primerjavi z drugimi modeli tega velikostnega razreda).

Zaradi zaslona vse drugače

Telefon je po merah le malo večji od klasičnih modelov iPhone 8 in 7, a občutno manjši od večjega iPhone Plus. Kljub temu je diagonala zaslona večja kot pri največjem iPhonu doslej, saj meri 5,8 palca (fizično večji model iPhone 8 Plus ima diagonalo 5,5 palca). Zaslon tako pokriva dobrih 82 % prednje stranice, kar je velik korak naprej od iPhona 8 (65 %) in iPhona 8+ (67 %). Obenem pa za las zaostaja za Samsungovim S8, katerega zaslon zaseda dobrih 83 % prednje stranice. Okoli roba imamo jeklen okvir, ki daje odličen občutek kakovosti, a si predstavljamo, da se bodo s časom na njem kljub vsemu poznale praske in vdrtine – manj pazljivim vsekakor priporočamo rabo kakega zaščitnega ohišja.

To, da zaslon zasede tako velik del prednje stranice, je za izdelovalce kar velik zalogaj, za Apple, ki ima tipko »home« že deset let kot stalnico na svojih telefonih, pa sploh. Ta tipka se nam je že korenito zasidrala v kolektivno zavest, silhueta telefona z velikim zaslonom in malim krogcem pod njim je praktično sinonim za iPhone. Obenem je za marsikaterega uporabnika res enostavna rešilna bilka – ne glede na to, kje se v nekem programu ali meniju izgubimo, ponudi hiter in neboleč izhod.

V Applu so to tipko nadomestili s potegom prsta od spodnjega roba navzgor (torej gib, ki je prej priklical nadzorni center). Bili smo nekoliko presenečeni, kako dobro to deluje in kako hitro smo se gibu privadili. Verjamemo, da bi znal kdo imeti s tem težave, a pri nas je bilo prav nasprotno – po daljši rabi novega telefona smo tudi pri stari sedmici začeli (seveda neuspešno) uporabljati to gesto.

Naslednje opravilo je menjava med nedavno odprtimi aplikacijami, kar smo včasih dosegli z dvojnim klikom tipke »home«. Do tega po novem pridemo z enakim potegom od spodnje strani navzgor, s tem, da pri tem za trenutek počakamo, preden dvignemo prst z zaslona. Še zadnji manever pa je priklic omenjenega nadzornega centra, tega po novem dobimo s potegom z desnega zgornjega vogala proti sredini zaslona.

Sistem Face ID prebere naš obraz, s časom pa dopolnjuje zbirko podatkov in se nam prilagaja.

Naslednje, kar manjka, je bralnik prstnih odtisov. Tega so v Applu prvič vgradili v iPhone 5S pred štirimi leti, z njim smo lahko odklepali telefon in tudi potrjevali plačila v trgovini AppStore. To tipalo (sistem so poimenovali Touch ID) so nadomestili s prepoznavanjem obraza – Face ID. Gre za nekaj tipal, ki preberejo obliko in »globino« našega obraza (oblika oči, nosa, brade itd.) in ob pomoči kamere in tipal ob njej odklenejo telefon, ko ga pogledamo. Pri tem moramo sicer še vedno podrsati po zaslonu. Telefon moramo seveda pridržati vsaj blizu obraza tako, da nas lahko vidi – odvisno od kota nas prepozna nekje do 50 centimetrov.

Pri naših preizkusih je sistem deloval solidno, ima pa na trenutke težave. Enostavno se zgodi, da je telefon kdaj nadležno dvigati bližje k obrazu (ali nasprotno). Se pa kamera s časom tudi uči našega obraza oziroma sprememb na njem – tako nima težav, recimo, z rastjo brade, uporabo ličil ali barvanjem las. Tudi očala, vsaj navadna, sistema ne zmedejo, smo pa imeli večje težave s sončnimi očali. Pri nekaterih (z bolj ravnimi stekli) deluje, pri športnih, ki imajo močno ukrivljena stekla in se bolj prilegajo obrazu (in zakrijejo večji del), pa nas telefon ni prepoznal. V teh primerih moramo vnesti kodo PIN.

Privzeto je nastavljeno, da se telefon odklene le takrat, ko vanj aktivno pogledamo, torej imamo odprte oči. To lahko resda izključimo, namenjeno je temu, da se telefona ne bi dalo odkleniti takrat, ko spimo (scenariji akcijskih trilerjev se po vsej verjetnosti sicer že pišejo). Če to izključimo, postane odklepanje še nekoliko boljše, saj ga tudi sončna očala manj zmedejo. Sistem je zanimiv in deluje dovolj dobro, a kljub temu ni tako priročen kot bralnik prstnega odtisa. Slednji denimo po odklepu ne zahteva še dodatnega potega s prstom. Je pa res, da marsikdo že zdaj ne uporablja zaklepanja, za take uporabnike se z novincem nič ne spremeni.

S tem sistemom oziroma tipali zanj pa pridemo še do zadnje oblikovalske posebnosti na prednji stranici iPhona X. Zgornja stran zaslona namreč sega praktično do zgornjega roba, vanj pa se na sredini ugreza zaobljena črna zareza, v katero so spravili prednjo kamero, zvočnik in nekatera tipala. Taka oblikovalska odločitev je nekoliko nenavadna, saj večina aplikacij na to zarezo še ni prilagojena. Kljub temu moramo priznati, da smo se na zarezo praktično takoj navadili in nas ni motila. Na trenutke jo sicer opazimo (denimo v kakšni igri v ležečem načinu), a bo večina uporabnikov nanjo v trenutku pozabila.

Sam zaslon je sicer končno tipa OLED, s čemere so se v Applu končno pridružili večini izdelovalcev androidnih naprav, ki v svojih vrhunskih telefonih ponujajo take zaslone. Nove zaslone OLED pa izdelujejo v Samsungu. Barve so res odlične, največja razlika je pri črni, ki je tu dejansko črna, pri starejših iPhonih z LCDji pa to ni bila. Vgrajena je tudi tehnologija True Tone, kjer se temperatura beline prilagaja glede na okolico. V praksi deluje prijetno, saj se zaslon pri notranji svetlobi nekoliko otopli, spet pa to v praksi redko kdo opazi. Zaslon OLED je tudi nekoliko varčnejši od LCDjev. Sodeč po naši rabi, naj bi telefon zdržal malenkost dlje kot iPhone 8 (in manj kot 8 Plus, ki ima več prostora za večjo baterijo), po tem torej ni poseben rekorder.

Z iOS 11 je prišel prenovljeni Control Center, do njega po novem pridemo s potegom z desnega zgornjega vogala.

Druge strojne posebnosti

Pri fizični obliki nas je spet zmotila kamera na zadnji strani. Kot je navada pri zmogljivejših telefonih, gre za dvojno kamero. Tako kot pri predhodnikih tudi tu štrli iz ohišja, tokrat še za spoznanje bolj kot pri predhodnikih, sta pa po novem kameri postavljeni druga nad drugo (če telefon držimo pokonci).

Zato je fotoaparat še zmogljivejši kot prej. Konkretno so izboljšali kamero z daljšim objektivom, ta ima zdaj malo širšo zaslonko (torej zajame več svetlobe), dodana pa je tudi optična stabilizacija slike (ta je bila prej le pri širokokotni kameri). Nekoliko so izboljšali tudi tipala, a ločljivost je ostala enaka (12 milijonov pik). Ob tem smo deležni tudi nekaj napredka pri obdelavi fotografij in svetlobe, predvsem se odlično odreže izboljšan portretni način. Tega po novem podpira tudi prednja kamera za še boljše »selfije«.

Po strojni plati gre enak skok naprej kot pri prejšnji mesec preizkušenem iPhonu 8, telefon poganja procesor A11 »Bionic«. Gre za res vrhunski procesor, ki pa ga ta hip nobena izmed preizkušenih aplikacij zares ne izkoristi. Delovanje telefona je pač hitro, a se tudi pri prejšnjih modelih (denimo iPhone 7) nikjer ne opazi, da bi dejansko potrebovali (in izkoristili) dodatno moč novega procesorja. Bo pa nekaj te hitrosti seveda ostalo »na zalogi« za čez nekaj let, ko bomo nameščali nove, še zahtevnejše aplikacije in različice operacijskega sistema.

Aplikacije še malce zaostajajo

O novem iOS 11 smo v preteklosti že pisali, lahko ga namestimo v vse novejše Applove naprave, od iPhona 5S naprej. Edina omembe vredna posebnost, ko se nahaja na iPhone X je to, da veliko aplikacij še ni prilagojenih na nov, višji zaslon. To pomeni, da se na zgornji in spodnji strani naredita debela črna roba. Omenimo lahko še nove, animirane sličice Animoji, ki so mogoče zaradi 3D razpoznave obraza, ki jo potrebuje odklepanje zaslona. Reči moramo, da bodo za marsikoga le igračka za pet minut zabave (delovanje teh si lahko sicer ogledate v videu na našem kanalu YouTube - www.monitor.si/animoji).

Marsikatera aplikacija še ni prilagojena večjemu zaslonu, tam dobimo na straneh debela, črna robova.

Novi iPhone je vrhunski telefon, ki po nekaj letih manjših nadgradenj končno prinaša nekaj svežine. Glavna novost, velik zaslon, ki hkrati ne poveča samega ohišja, je sicer znana že iz sveta Androida, a so v Applu lepo pokazali, da znajo tudi oni vpeljati take novosti in to na dober način. Novi X (mimogrede, gre za rimsko številko 10, torej bi ga morali imenovati »iPhone deset« oz. »iPhone ten«) ponuja odličen fotoaparat s še boljšimi algoritmi za obdelavo (sploh v portretnem načinu), novi način odklepanja, Face ID, pa deluje dovolj dobro, da po našem mnenju brez večjih ovir nadomesti prejšnji Touch ID. Zato ne čudi, da sta se zaradi tega telefona druga dva novinca, iPhone 8 in 8 Plus, čez noč postarala.

Glavno vprašanje pa je seveda, ali smo pripravljeni za te novosti plačati 1200 evrov, kolikor stane naprava pri nas v prosti prodaji (za osnovni model s 64 GB shrambe). Zavedamo se, da bo večina to vsoto raje odplačevala v obliki dvoletne vezave in naročnine – petdeset evrov na mesec se kljub vsemu bolje sliši. Gledamo lahko tudi z druge strani – to je »le« par sto evrov več kot pri prejšnjih modelih, ali »le« deset evrov na mesec več.

Mimogrede - gotovo bodo tudi pri Samsungu v pol leta predstavili telefon po podobni ceni – ker pač zdaj to lahko naredijo.

Apple iPhone X

Prodaja: Bolje založene trgovine in operaterji.

Cena: od 1200 EUR (64 GB), 1380 EUR (256 GB).

Za: Hitrost delovanja, kakovost izdelave, kakovost fotografij, velikost zaslona glede na ohišje.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji