Objavljeno: 29.3.2016 | Avtor: Matej Šmid | Monitor April 2016

Od najboljšega k najboljšemu

Ko smo pred manj kot letom dni preizkušali takrat najnovejše Samsungove telefone Galaxy S6 (in Edge in Edge+), smo zapisali, da so to trenutno najboljši telefoni z Androidom. In to je veljalo do danes, ko si lahko omislimo njihova naslednika – Galaxy S7 in S7 Edge.

Za začetek si morda najprej osvežimo zgodovinski spomin, za katerega izdelovalci, tudi Samsung, menijo, da ga uporabnikom primanjkuje. Začnimo z modelom Galaxy S4, ki je prevzel žezlo od precej anemičnega modela S3 – bil je lep, tanek in je premogel razširitvena vrata za kartice microSD. Leto kasneje je model S5 paketu dodal še vodotesnost, s čimer se je dotlej hvalil le Sony s svojimi Xperiami. A telefon je (zaradi vodotesnosti?) postal debelejši in – bodimo konkretni – grši. Nato nastopi lansko leto, ko je Samsung v resnici prekosil samega sebe in predstavil res vrhunsko oblikovane modele S6/Edge in – jim odvzel možnost razširitve z microSD in vodotesnost. Uradno smo iz ust Samsungovih predstavnikov slišali, da zato, »ker se je izkazalo, da uporabniki vodotesnosti in razširjanja pomnilnika niso potrebovali«. Novinarji smo si sicer mislili svoje – brez razširitvenih kartic je pač model z nekaj več »diska« lažje prodati za 100 evrov več in, če telefon ni vodotesen, je lahko tanjši in bolj »seksi.«

Po novem spet – vodotesen

No, izkazalo se je, da je, leto dni kasneje, lahko vse hkrati – nove Galaksije so zdaj spet vodotesne in imajo razširitvena vrata microSD. »Zato, ker poslušajo uporabnike«, smo lahko slišali iz istih ust kot lani. In, zanimivo, S7 ni prav nič debelejši od S6.

Za razliko od lani sta na voljo le dva modela – »navadni« Galaxy S7 in »zaobljeni« model Galaxy S7 Edge. Prvi ima zaslon diagonale 5,1 palca, drugi 5,5 palca. Lani je bil na voljo še 5,7-palčni model Edge+, a ga ni več. Oblikovanje je enako, v resnici je zelo težko videti kakršnokoli razliko med lanskimi in letošnjimi modeli. Morda bi se telefonoma bolj prilegala oznaka »S6 S«, kot je sistem pred časom uvedel Apple. Še posebej zato, ker je tudi razlika v notranjosti taka, kot se je v »vmesnih letih« gre Apple – nadgrajen je procesor.

In to zelo. Lanski modeli S6 so bili sicer z naskokom najhitrejši androidni telefoni in so med najhitrejšimi še danes, a najnovejši procesor Exynos 8890 (v ZDA je vgrajen Qualcomov Snapdragon) prinaša nova Samsungova jedra Mongoose, ki se izkažejo kot še veliko hitrejša. Z merilnim programom Geegbench 3 smo mu na enojedrnih testih namerili 2110 točk (S6 1480 točk), a je to še vedno manj, kot zmore lanski iPhone 6s (in iPhone 7 bo kmalu zagotovo zmogel še več). V praksi to pomeni, da je es sedemka izredno hitra, tudi v aplikacijah, ki so standardno počasne in požrešne, kot je npr. Facebook. Res pa je, da večina uporabnikov hitrostne razlike med S6 in S7 ne bo opazila, ker sta pač oba modela – hitra.

Bistvenih razlik pri fotografiranju v mraku nismo ugotovili (Galaxy S6 Edge+).

Bistvenih razlik pri fotografiranju v mraku nismo ugotovili (Galaxy S6 Edge+).

Zaslon

O zaslonu smo že vse povedali lani ob testu modela S6. Gre za vrhunski zaslon AMOLED ločljivosti 2560 × 1440 pik, ki je pri navadnem Galaxyju S7 raven, pri modelu Edge pa zaobljen. Zaobljen je na obeh straneh, kar je videti res »nekaj posebnega«, prav zelo uporabno pa ni. Tudi po pol leta rabe lahko namreč potrdimo, da je tak zaobljen telefon nekoliko teže pobrati z mize (a se privadimo) in da je tak telefon bolj izmuzljiv, zato vzbuja strah, da nam bo padel iz rok. Res pa je, da je Samsung predvidel programsko igračko, s katero s potegom prsta od strani zaslona ob robu prikažemo bližnjice do stikov, aplikacij, novic in še česa.

Pohvaliti velja programsko novost, ki zaslon vendarle še nekoliko nadgrajuje – ob ugasnjenem zaslonu zna prikazovati trenutno uro, datum, odstotek napolnjenosti in število neprebranih SMS/poštnih sporočil. Ker je zaslon AMOLED, za to ni treba »prižgati« celotnega zaslona, temveč le nekaj belih pik, ki sestavljajo to informacijo. Tak prikaz zato ne zmanjša opazno avtonomije telefona. Mimogrede, na modelu S6 take programske novosti niso predvideli (zakaj bi jo, potem ne bi bilo razloga za nakup S7, mar ne?), tako da lahko tam uro prikazujemo le na robu zaslona (»za na nočno omarico«, kot pravijo). In še en mimogrede – Windows telefoni tak prikaz omogočajo že od časov Windows 8.

Bistvenih razlik pri fotografiranju v mraku nismo ugotovili (Galaxy S7).

Bistvenih razlik pri fotografiranju v mraku nismo ugotovili (Galaxy S7).

Avtonomija

Iz izkušenj lahko povemo, da so že modeli S6 premogli dovolj močno baterijo (in vgrajeno varčnost), da smo se z njimi zlahka prebili čez dan, tudi ob močni uporabi zaslona. Toda modeli S7 to še izdatno nadgrajujejo, vgrajene baterije so še zmogljivejše. Merilni program Geekbench je na modelu S6 Edge+ deloval 5 ur in 40 minut, novi S7 Edge pa kar 8 ur in 17 minut! Seveda bo končno število ur pri obeh v primeru »realnega uporabnika« še veliko več, je pa iz izmerjenih številk jasno razvidna odstotkovna razlika. Model S7 (brez Edge) je nekoliko manjši in ima tudi manjšo baterijo – namerili smo ji 7 ur in 41 minut Geekbencha.

Fotoaparat

Fotoaparat modelov S6 je bil lani soglasno ugotovljen za najboljšega na mobilnih telefonih (da, boljši tudi od tistih, ki jih imajo iPhoni), zato ne čudi, da so se v Samsungu letos temu še dodatno posvetili. Fotoaparat ima nekoliko manj megapik (12 namesto 16) in naj bi bil zato bolje pripravljen za delo v slabih svetlobnih razmerah, beri: v mraku. Na prvi pogled je res videti tako, saj so fotografije v skoraj popolni temi, ki smo jih naredili na testu, videti veliko svetlejše od tistih, ki smo jih naredili s S6 Edge+, a podrobna analiza pokaže, da gre bolj za algoritem svetlenja, ki je pri S7 bolj »navit«. Ko smo test opravili podrobneje, s točno enakimi nastavitvami časa, ISO in beline, smo ugotovili, da ni bistvenih razlik. Bodo pa razliko opazili uporabniki, kajti fotografije s S7 niso več »vodoravne« (formata 16 : 9), temveč »kvadratne« (formata 4 : 3).

Vgrajena baterija omogoča za današnje čase izredno avtonomijo. Še posebej pri večjem modelu S7 Edge.

Vgrajena baterija omogoča za današnje čase izredno avtonomijo. Še posebej pri večjem modelu S7 Edge.

Stranski rob pri modelu Edge so v Samsungu namenili nekaterim programskim igračkam.

Stranski rob pri modelu Edge so v Samsungu namenili nekaterim programskim igračkam.

In?

Iz povedanega lahko ugotovimo, da je S7/Edge spet najboljši telefon v androidnem taboru, z naskokom. A nadgradnja z lanskega modela S6/Edge je nesmiselna, če telefona nimate ravno namena polivati s kavo ali metati v sneg/vodo. Razlika v primerjavi s še starejšim modelom S5 pa je seveda kot noč in dan. In to velja tudi za skoraj vse druge telefone.

Samsung Galaxy S7 in S7 Edge

Vrhunski pametni telefon z Androidom.

Kje: www.samsung.si.

Cena: 675 EUR in 780 EUR (Edge).

Za    Vrhunsko oblikovanje in hitrost delovanja. Vodotesnost.

Proti    Bolj ali manj neuporabna ukrivljenost zaslona pri modelu Edge.

Video

O novih telefonih je naš urednik povedal tudi za MonitorTV, ki si ga lahko ogledate na www.monitor.si/s7.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji