Objavljeno: 29.8.2017 | Avtor: Jernej Horvat | Monitor September 2017

Od fotografije do mojstrovine

Kamera je eden izmed ključnih razlogov za priljubljenost pametnih telefonov. Zaradi kombinacije zmogljive strojne opreme v telefonih in izvrstnih razvojnih ekip imajo uporabniki danes na voljo široko izbiro aplikacij, s katerimi lahko fotografije in video posnetke urejajo podobno kot profesionalci z zapletenimi računalniškimi programi.

V drugo skupino sodijo aplikacije, ki ponujajo širok spekter možnosti obdelovanja. Pri tem so nekatere namenjene že skoraj samo profesionalnim fotografom in snemalcem. A kljub temu jih je še vedno bistveno enostavneje uporabljati kot katerikoli računalniški program na klasičnem računalniku. Možnosti obdelovanja fotografij in video posnetkov, ki jih v kombinaciji z aplikacijami ponujajo zmogljivejši procesorji pametnih telefonov, so izjemne in predstavljene aplikacije v nadaljevanju sodijo med najboljše na trgu.

Adobe Photoshop Mix. Ime aplikacije bo marsikaterega uporabnika, ki se je že srečal s klasičnim programom Photoshop na računalnikih, sprva prestrašilo. Adobe Photoshop je nenazadnje zahteven program za obdelovanje fotografij in grafično oblikovanje, ki na klasičnih računalnikih ponuja širok spekter funkcij. A ni razloga za strah, saj je uporaba aplikacije Adobe Photoshop Mix neprimerljivo prijaznejša. Adobe je najbolj priljubljene in pogosto uporabljene funkcije iz klasičnega Photoshopa ponudil v obliki uporabniškega vmesnika, ki se dobro prilagodi pametnim napravam. Pri tem so se razvijalci posvetili tudi vsakdanjemu uporabniku in mu omogočili enostavno raziskovanje in preizkušanje aplikacije. Vse funkcije so razločno predstavljene ob spodnjem robu zaslona in v nekaj minutah si lahko vsak uporabnik ustvari približno predstavo o tem, kaj vse aplikacija ponuja.

Ustvarjanje kompozicij je s plastmi v Photoshop Mixu hitro in enostavno. Tako lahko na primer nebo na fotografiji zamenjate z drugim in oblačen dan prelevite v sončnega.

Kljub enostavni rabi pa Adobe Photoshop Mix v marsikaterem pogledu ne more skriti, da korenini v klasičnem Photoshopu. Kot je mogoče sklepati že iz imena, aplikacija ponuja možnost mešanja različnih fotografij med seboj, zato se uporabljajo plasti. Slednje so temeljni sestavni del obdelovanja in uporabnikom omogočajo, da v aplikacijo uvozijo več različnih fotografij in jih nato poljubno kombinirajo med seboj, oziroma ustvarjajo kompozicije. Možnosti je veliko. Na fotografiji, posneti v oblačnem vremenu, se lahko v nekaj korakih spremeni vreme, tako da si sposodimo modro nebo s katerekoli druge fotografije. Dodajati je mogoče poljubne tekstovne prvine z veliko tipografsko izbiro. Tako kot bi od aplikacije podjetja Adobe pričakovali, so možnosti ustvarjanja kompozicij izjemne. Najzanimiveje je to, kako se aplikacija kljub številnim možnostim obdelovanja še vedno zdi enostavna za uporabo.

Na voljo je tudi nekaj možnosti urejanja, ki jih druge aplikacije v taki obliki ne ponujajo. Če se fotografirajo ulice in nebotičniki v mestih, velikokrat nastane učinek zaukrivljenja stavb. Niso navpične, temveč rahlo nagnjene pod določenim kotom. Pri Adobeju za rešitev opisane težave ponujajo možnost Upright, ki fotografijo samodejno poravna in zgradbe so spet navpične. Še bolj zanimiva je uporaba zahtevnejših funkcij, kot je na primer Shake Reduction, ki s samodejno obdelavo zmanjšajo učinke zamegljevanja fotografije zaradi nestabilne drže telefona v trenutku, ko se ustvari posnetek. Omenjena funkcija je prezahtevna za procesorje pametnih telefonov, zato so pri Adobeju uvedli zanimivo zvijačo. Uporabnikova fotografija se za izvedbo funkcije Shake Redcution najprej pošlje v Adobejeve strežnike in šele po izvedenih spremembah nazaj v pametni telefon uporabnika.

Aplikacija Adobe Photoshop Mix je brezplačna za uporabo, a bo pred tem treba ustvariti uporabniški račun. Na voljo je tako za iOS kot tudi Android OS.

Adobe Photoshop Mix

OS: iOS, Android OS.

Cena: Brezplačno.

Za: Velik nabor funkcij, enostavna raba.

Proti: Potreba po uporabniškem računu.

VSCO se velikokrat pojavi v družabnih omrežjih, na primer Instagramu. Obdelane fotografije se pogosto označijo z #vsco ali #vscoapp. S tem je podjetju tudi uspelo pridobiti več kot 30 milijonov rednih uporabnikov. VSCO je namenjen vsem tistim, ki si želijo fotografije obdelati hitro in brez večjega truda. Uporabniški vmesnik je ravno zaradi tega poenostavljen. Na začetku se vam ponudijo številni filtri, ki so nameščeni na spodnjem robu zaslona. Filtri omogočajo hitre rezultate z malo truda. VSCO poleg brezplačnih ponuja tudi plačljive filtre. Cene plačljivih segajo od enega do pet evrov.

V ločenem vsebinskem sklopu so nekatere naprednejše možnosti obdelave. Z drsnikom se lahko enostavno spremenita osvetlitev in kontrast. Fotografije je mogoče tudi sukati po oseh X in Y, kar lahko v določenih primerih posreduje dinamični učinek. To še posebej velja, ko na fotografiji prevladuje en element. Priročna je tudi možnost hitrega spreminjanja temperature barv na fotografiji. S tem je mogoče deloma kompenzirati delovanje kamer na pametnem telefonu, ki velikokrat ustvarjajo prehladne fotografije. Pohvalna je tudi možnost, da se vključi učinek vignette. Slednje zatemni robove fotografije in s tem posreduje filmski učinek. Pri vseh omenjenih nastavitvah se lahko ob pomoči uporabniškega vmesnika določi intenziteto posameznega učinka. S tem se odpira veliko možnosti eksperimentiranja. Po koncu obdelovanja se predstavi seznam vseh uporabljenih učinkov in intenzivnosti. Na tem mestu aplikacija ponuja možnost spreminjanja vseh uporabljenih učinkov ali celo preklica vseh izvedenih sprememb.

VSCO ponuja lep uporabniški vmesnik s priročnim pregledom vseh uporabljenih učinkov na fotografiji.

VSCO se od drugih opisanih aplikacij razlikuje po tem, da ga sestavlja tudi lastno družabno omrežje. Fotografije uporabnika se lahko, po želji, objavijo v omrežju VSCO in tako postavijo na ogled drugim uporabnikom. Pri tem VSCO izstopa v pomembnem pogledu, saj se drugi uporabniki na posamezno fotografijo ne morejo odzvati. Tako ni možnosti oddajanja komentarjev ali všečkov. Lastnika istoimenskega podjetja VSCO sta se tako želela izogniti tekmovanju v pridobivanju všečkov, ki je sestavni del uporabe podobnih storitev, na primer Instagrama. Posledica take odločitve je manjše število uporabnikov, Instagram jih ima že več kot 700 milijonov, kakovost objavljenih fotografij na VSCO pa je višja.

VSCO

OS: iOS, Android OS

Cena: Brezplačno s plačljivimi dodatki.

Za: Enostaven uporabniški vmesnik.

Proti: Pogosti hrošči.

Enlight Photofox. Razvijalec Lightricks ponuja na platformi iOS več aplikacij, namenjenih obdelovanju fotografij. Enlight Photofox je vrh ponudbe. Glede na zasnovo uporabniškega vmesnika in širok spekter funkcij predstavlja aplikacija neposredno konkurenco prej predstavljenemu Adobejevemu Photoshopu Mix. Pojavljajo se celo določene funkcije, ki pri Adobejevi aplikaciji niso na voljo. Mednje spada možnost uporabe krivulj, s katerimi lahko obdelate najtemnejše in najsvetlejše točke na fotografiji. Krivulje spadajo med ključna orodja pri klasični obdelavi fotografij. Zato integracija krivulj v Enlight Photofox namiguje na to, da razvijalci merijo na zahtevnejše uporabnike. Vsem drugim je na voljo pregledna zbirka kratkih navodil za uporabo, ki po korakih predstavljajo izvajanje najpogostejših dejavnosti v aplikaciji. Med slednje spada kombiniranje več fotografij med seboj, tako da se ustvari zanimiva kompozicija.

Poleg omenjenih je na voljo veliko število drugih uporabnih orodij. Duo omogoča ustvarjanje kontrasta med glavnim objektom na fotografiji in preostalo okolico, tako da se spremeni ton barve. Glavni objekt tako izstopa bodisi na toplem ali hladnem spektru barv, pri preostalem delu fotografije pa se barvni spekter pomakne v nasprotno smer. Dodaja lahko tudi umetne svetlobne vire. Slednji pridejo prav pri fotografijah ob lepem vremenu, denimo na plaži ob morju. Ali pa se pri potovanju z letalom fotografira pogled iz kabine in na nebo doda učinek aurore oziroma severnega sija.

Krivulje sodijo med ključna orodja za obdelavo fotografij in rezultati so opazni. Enlight Photofox jih ponuja kot dodatek v okviru plačljive mesečne naročnine.

Slaba stran uporabe aplikacije Enlight Photofox je cena. Velik del aplikacije je sicer na voljo brezplačno, za zahtevnejša in zanimivejša orodja pa je treba plačati. Prej omenjenih krivulj tako ni moč uporabljati brez sklenitve mesečne naročnine za 3,99 EUR ali letne naročnine v višini 19,99 EUR. Zneski so visoki, a predstavljajo 50 % znižanje običajnih cen. Popusti so pri Enlightu pogosti, zato se splača počakati na pravi trenutek. Pri tem velja omeniti način integracije plačljivih funkcij. Brez težav jih lahko uporabljamo, a fotografije na koncu z novim učinkom ni mogoče shraniti. Uporabniki se pred nakupom lahko le prepričajo o uporabnosti in se laže odločijo, ali bodo sklenili mesečno naročnino ali ne.

Enlight Photofox

OS: iOS

Cena: Brezplačno s plačljivimi dodatki.

Za: Možnost uporabe krivulj.

Proti: Visoka cena glede na to, kar ponuja.

Lightroom. Adobe v App Store in Google Play ponuja več kot 20 mobilnih aplikacij. Tistim, ki si želijo zmogljivega in resnega orodja za urejanje fotografij, je namenjen Lightroom. Še posebej po zadnji posodobitvi julija, ko je bila predstavljena možnost selektivnega urejanja fotografij. Na fotografiji je mogoče označiti poljubno območje. Vse nastavitve se nato nanašajo zgolj na ta del fotografije. Z nekaj eksperimentiranja je mogoče ustvariti zanimive učinke brez potrebe po standardnih filtrih, ki jih ponujajo druge aplikacije. Tako kot pri Enlight Photofox ponuja tudi Lightroom možnost urejanja fotografij ob pomoči krivulj. Slednje so pri Lightroomu integrirane bolje kot pri Enlight Photofoxu. Razlog za to je možnost natančnejše manipulacije krivulje na zaslonu. Urejanje fotografij s prstom na zaslonu na dotik ne ponuja enake natančnosti kot z miško na zaslonu klasičnega računalnika. S pritiskom na ustrezen gumb v aplikaciji Lightroom je manipulacija krivulje manj občutljiva za premik prsta po zaslonu. Tako lahko uporabnik krivuljo nastavlja veliko natančneje.

Pod menijem Lights so na voljo pričakovane nastavitve osvetlitve, kontrasta, obdelave temnih in svetlih točk in podobnega. Vsaka kategorija se nastavlja z vodoravnim drsnikom. Na voljo je tudi možnost avtomatizacije z gumbom Auto. S pritiskom se omenjene nastavitve samodejno prilagodijo vrednosti, za katere Adobejevi algoritmi menijo, da so primerni. Pri uporabi omenjene autofunkcije je treba biti previden, oziroma jo uporabiti, preden se ročno spreminjajo druge nastavitve. Rezultati so s tem bistveno boljši. Na voljo je tudi Lens Correction. Uporabniki klasičnih aplikacij za obdelavo fotografij na računalnikih omenjeno funkcijo dobro poznajo. Njen namen je izničiti radialno distorzijo, ki nastane zaradi leče in zaradi katere so točke na fotografiji odmaknjene v radialni smeri. Lens Correction je mogoče vključiti z enim gumbom in učinek je takoj opazen, saj so elementi na fotografiji bolj poravnani med seboj.

Kot edina aplikacija ponuja Adobe Lightroom možnost selektivnega urejanja fotografij. Poljubno je mogoče označiti območje, na katerem se nato izvajajo vizualni učinki.

Lightroom zaradi funkcionalne širine ni namenjen vsakemu uporabniku pametnega telefona. Priporoča se tistim, ki si želijo večji nadzor in več orodij za urejanje. To potrjuje tudi format RAW, ki ponuja veliko več svobode pri obdelovanju fotografij. Zato ne preseneča, da uporaba Lightrooma ni poceni. Večina funkcij v aplikaciji je sicer dostopna brezplačno, a so najboljša orodja, kot je v uvodu predstavljena možnost selektivnega urejanja posameznih delov fotografije, na voljo zgolj v okviru mesečne naročnine. Cena je dobrih 12 evrov na mesec in obsega tudi uporabo programov Lightroom CC in Photoshop CC na klasičnih računalnikih.

Adobe Lightroom

OS: iOS, Android OS.

Cena: Brezplačno s plačljivimi dodatki.

Za: Selektivno urejanje fotografije, format RAW.

Proti: Visoka mesečna naročnina, zahteven uporabniški vmesnik.

Snapseed. Aplikacija se je prvič znašla na trgu junija 2011 na tablici iPad. Uporabniški vmesnik in možnost urejanja fotografij sta bila v tistem času tako napredna, da je Apple Snapseed razglasil za najboljšo iPad aplikacijo leta 2011. Podjetje Nik Software, razvijalec aplikacije Snapseed, je leta 2012 prevzel Google in decembra istega leta je Snapseed postala na voljo tudi uporabnikom na platformi Android. Kot je pričakovati, je brezplačna. Prav tako ni presenetljivo, da aplikacija zajema številne napredne funkcije, za katere druge aplikacije zaračunavajo visoke zneske. Med slednje spada možnost uporabe krivulj, ki je pri Snapseedu brezplačna.

Področje, na katerem se Snapseed najbolj razlikuje od drugih predstavljenih aplikacij, je uporabniški vmesnik. Google je v zadnjih letih veliko pozornosti namenil enostavnosti uporabe. Aplikacija kljub širokemu funkcionalnemu spektru ne zahteva veliko privajanja. Pri večini orodij nastavljamo vrednosti z vodoravnim pomikom po zaslonu in če uporabnik ni prepričan, kaj natanko počne, pri Googlu vključujejo možnost uporabe poprejšnjih nastavitev. Slednje pridejo še zlasti v poštev pri delu s krivuljami, saj je tako mogoče veliko hitreje priti do dobrega rezultata. Tako kot pri Adobe Lightroom je na voljo tudi orodje za selektivno urejanje določenega dela fotografije, a zaenkrat še ni na ravni Adobejeve aplikacije. Snapseed sicer omogoča, da se za urejanje določi specifična točka na fotografiji, a ni mogoče zajeti poljubnih elementov, temveč se spremembe izvajajo na radialnem območju okoli točke. Tej omejitvi se lahko deloma izognete z možnostjo uporabe čopičev, s katerimi lahko na določenih mestih spreminjate saturacijo, barvno temperaturo ali osvetljenost.

Snapseed omogoča samodejno širjenje fotografije na robovih. Funkcija ne deluje brez napak, a je kljub temu impresivna, še posebej pri zgradbah s predvidljivim vzorcem.

V primerjavi z drugimi že nastavljenimi aplikacijami ponuja Snapseed zanimivo funkcijo Expand. Nova pridobitev aplikacije uporabnikom omogoča, da povečajo fotografijo. Googlovi algoritmi so na podlagi prepoznavanja elementov, ki so zajeti ob robovih fotografije, sposobni prikazati tudi predele, ki jih kamera ni zajela. Če se ob fotografiranju določen element, na primer zgradba, nesrečno odreže, se ob pomoči funkcije Expand lahko tako prikaže v celoti. Funkcija je nova in delovanje zato ni brezhibno. Najbolje se odreže v primerih, ko se nanaša na predvidljiv in enostaven vzorec. Med te spadajo poprej omenjene zgradbe. Več težav pa je na primer s spomeniki in podobnimi manj predvidljivimi oblikami.

Snapseed

OS: iOS, Android OS

Cena: Brezplačno.

Za: Expand, uporaba krivulj brezplačna.

Proti: Napake pri delovanju nekaterih funkcij.

Quick Video Editor. Podjetje GoPro je dobro znano po svojih trpežnih kamerah, a se na trgu predstavlja tudi z aplikacijo Quick. Glavni namen uporabe je izdelava video kompozicij iz fotografij in posnetkov, ki jih uporabniki ustvarijo ob posebnih priložnostih ali v vsakdanjem življenju. Kot je moč sklepati iz naslova, je aplikacija namenjena za hitro ustvarjanje posnetkov. Temu primeren je tudi uporabniški vmesnik, s katerim GoPro meri predvsem na popolne začetnike oziroma tiste uporabnike, ki še nikoli niso obdelovali ali sestavljali video posnetkov.

Izpostaviti gre samo zasnovo aplikacije oziroma informacijsko arhitekturo. Že takoj ob prvem obisku se samodejno ustvari predstavitveni video posnetek iz uporabnikovih fotografij iz preteklega dne. S tem aplikacija uporabnikov ne spravlja v slabo voljo s prikazovanjem navodil uporabe. Namesto tega se takoj znajdete v središču dogajanja. Ob spodnjem robu zaslona so vam na voljo osnovni načini obdelave posnetka. Tako kot pri fotografijah se tudi pri aplikaciji Quick uporabljajo filtri, s katerimi lahko določite splošno temo vizualne predstave in tudi avdio spremljavo. Sleherni posnetek se namreč predstavlja ob predvajanju primerne glasbe. Video posnetek je v osnovi serija fotografij, zato lahko poljubno dodajate ali odstranjujete posamezne fotografije. Ureja se lahko tudi vrstni red prikaza fotografij v video posnetku. Dodajati je mogoče poljubno besedilo, ki se prikaže na poprej določenem mestu. Ko končate z delom, lahko kompozicijo delite z drugimi prek družabnih omrežij ali pa jo shranite v aplikaciji. Izpostaviti je treba funkcijo, s katero je mogoče dostopati do zbirke primerne glasbe, ki rabi kot spremljava na posnetku. Želeni glasbeni posnetek se zgolj z dvema pritiskoma doda v aplikacijo in delo je opravljeno. Določi se lahko še čas začetka predvajanja glasbe. Slednje v določenih primerih ponuja možnost bolj dramatičnega začetka posnetka, ko prevladuje tišina.

Aplikacija Quick, ki jo ponuja podjetje GoPro, že ob prvem zagonu samodejno sestavi prvi video posnetek iz zbirke fotografij na pametnem telefonu uporabnika.

Pred uporabo aplikacije Quick je priporočljivo upoštevati nekaj nasvetov. Za dober video posnetek je priporočljiva čim večja izbira fotografij. V nasprotnem primeru je posamezna fotografija predolgo izpostavljena in ni pravega občutka pri spremljanju celotnega video posnetka. Za dodaten zabavni element se priporoča k fotografijam dodati kak video posnetek, ki je shranjen v telefonu. Kombinacija prikaza serije fotografij, ki jo prekine predvajanje posnetka, povzdigne celotno kompozicijo na višjo raven. Pomembno je tudi premisliti o tem, kakšna bo spremljevalna glasba. Za vesele dogodke je primerno izbrati veselo in predvsem hitrejšo glasbo. Instrumentalne melodije s kitaro se dobro obnesejo. Pravilna izbira spremljevalne glasbe je ključen sestavni del, zato se splača eksperimentirati. Quick je na voljo brezplačno uporabnikom tako pametnih naprav iOS kot tudi Android OS.

Quick Video Editor

OS: iOS, Android OS

Cena: Brezplačno.

Za: Uporabniški vmesnik, velika izbira glasbe.

Proti: Občasno prenehanje delovanja pri shranjevanju večjega posnetka v telefon.

Clips. Applova aplikacija za ustvarjanje video posnetkov je lep zgled razvoja izdelkov v podjetju iz Cupertina. Razliko med aplikacijo Clips in drugimi aplikacijami za ustvarjanje in obdelavo video posnetkov bi najlaže predstavili s samim pristopom. Klasične aplikacije, s katerimi lahko ustvarite video posnetke, izhajajo iz zahtevnih programov v računalnikih. Mobilne različice so v tem pogledu poenostavljene različice, namenjene večji skupini uporabnikov. Apple je pri razvoju Clipsa izhajal iz uporabnikov. Zato se video posnetkov ne ustvarja in ureja z lepljenjem več fotografij skupaj, temveč z enostavnim pritiskom na gumb. Tako dolgo kot s prstom na zaslonu držimo gumb, tako dolgo se ustvarja posnetek.

Ko se snemanje konča, so na voljo osnovne možnosti urejanja, med katere spadajo filtri. Ti spremenijo vizualno podobo celotnega posnetka in delujejo podobno kot filtri pri fotografijah. Clips uporabnikom ponuja tudi zbirko kratkih animacij, ki jih uporabnik lahko doda k svojemu posnetku. Na koncu je mogoče ustvarjeno delo shraniti na telefon ali ga deliti z drugimi prek družabnih omrežij.

Applova aplikacija Clips ponuja unikaten uporabniški vmesnik, ki predstavlja najenostavnejše ustvarjanje in obdelovanje video posnetkov.

Omembe vredna in najbolj izstopajoča funkcija je možnost dodajanja besedila v posnetek. Sprva se to ne zdi nič posebnega, saj podobno ponuja večina preostalih aplikacij, a Clips za dodajanje besedila ne zahteva tipkovnice. Namesto tega uporabnik med snemanjem izgovori besede in izgovorjeno se bo v video posnetku pojavilo točno na tistem mestu, kjer je bilo izgovorjeno. Funkcija se imenuje Live Titles. V kombinaciji z načinom snemanja in omejenimi funkcijami urejanja se zdi ustvarjanje video posnetkov v aplikaciji Clips hitro opravilo, ki ga postorite mimogrede. Zato je verjetnost, da se uporabnik loti izdelave in obdelave posnetka, veliko večja kot pri rabi zahtevnejše aplikacije. Slednje je tudi največja prednost Clipsa v primerjavi z drugimi alternativami, a ga žal lahko uporabljajo samo uporabniki s pametnimi napravami iPhone in iPad.

Clips

OS: iOS

Cena: Brezplačno.

Za: Uporabniški vmesnik, Live Titles.

Proti: Omejena izbira funkcij za obdelavo video posnetkov.

Druge alternative

Predstavljene aplikacije spadajo med najboljše, kar je trenutno na trgu, a niso edine. Veliko je namreč aplikacij, ki so mišljene za le eno ali dve opravili. Zato bodo za marsikoga primernejše, saj je uporabniški vmesnik preglednejši in enostavnejši za uporabo.

Lep zgled je Color Splash, ki je že od leta 2010 na voljo uporabnikom na platformi iOS. Aplikacija omogoča spreminjanje saturacije barv. S tem se lahko barvne fotografije spremenijo v črno-bele. Uporabniki lahko tudi sami manipulirajo, kateri del fotografije bo barven in kateri črno-bel. Aplikacija stane en evro. Za enako ceno je mogoče naložiti Facetune, ki je na voljo tako za iOS kot tudi Android OS. Namenjen je vsem ljubiteljem selfijev in ponuja številna orodja za obdelavo obraza. Uporabniki si lahko ustvarijo gladkejšo polt, si povečajo ustnice ali oči, pobelijo zobe, pomanjšajo ali povečajo nos in celo stanjšajo obraz. Marsikomu bo zanimiv tudi Fragment. Za dobra dva evra je na voljo v App Storu in Google Playu. Ponuja zanimivo popestritev fotografije ob pomoči geometrijskih likov. Slednji se prikažejo nad fotografijo in hkrati povzamejo določene dele fotografije. Končni rezultat je zanimiv vizualni učinek, ki ga večina uporabnikov še ni videla.

Velja pa biti pri omenjenih aplikacijah pazljiv. Kot smo izpostavili, so funkcionalno osredotočene na eno dejavnost. Kljub temu cenovno ne zaostajajo veliko za večino tistih, ki ponujajo več možnosti obdelave fotografij in video posnetkov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji