Objavljeno: 23.4.2013 | Avtor: Tomaž Dvojmoč | Monitor Maj 2013 | Teme: oblak, Amazon

Oblaki v spletni veleblagovnici

Med storitvami v oblaku je podatkovna shramba gotovo ena zanimivejših za širši krog uporabnikov. Ponudba teh storitev je v razcvetu in izbira je velika. Med najbolj znanimi so npr. Dropbox, Google Drive in Microsoft Skydrive. Poglejmo, kako se v ta boj podaja Amazon Cloud Drive.

Spletni vmesnik Amazonove oblačne shrambe

Spletni vmesnik Amazonove oblačne shrambe

Amazon je pri nas najbolj znan kot največji spletni trgovec, je pa tudi eden izmed pionirjev ponudnikov storitev v oblaku. Njegova infrastruktura je dobro preizkušena, saj je preživela že nekaj varnostnih prask. V začetku je bil usmerjen predvsem k poslovnim uporabnikom, pred dobrima dvema letoma pa je vstopil na takrat že razviti trg podatkovnih shramb v oblaku. Te so namreč zelo uporabne za sinhronizacijo podatkov med različnimi napravami, varnostno kopijo podatkov (dokumentov, fotografij, glasbe ipd.) z veliko stopnjo varnosti in dostopno na različne načine, z različnih naprav od vsepovsod, kjer imamo povezavo v internet, deljenje datotek z drugimi uporabniki, timsko sodelovanje pri projektih …

Prek spleta je Amazonova shramba v oblaku dostopna kot oddelek v Amazonovi trgovini, vanjo pa se lahko prijavimo kar z uporabniškim računom trgovine. Delo iz spletnega brskalnika je solidno podprto in omogoča prenašanje posameznih datotek v obe smeri, razvrščanje datotek v mape, brisanje prek koša, iskanje po shrambi, pregledovanje slik, pretočno poslušanje posameznih skladb in deljenje datotek ob pomoči tvorjenja neposrednih spletnih povezav. Dokler je datoteka v skupni rabi, ima dostop do nje vsakdo, ki pozna neposredno povezavo.

Amazonova namizna aplikacija za sinhronizacijo skoraj ne omogoča  prilagoditev.

Amazonova namizna aplikacija za sinhronizacijo skoraj ne omogoča prilagoditev.

Delo s shrambo iz brskalnika je sicer dobrodošlo, ker je na voljo od vsepovsod, a ni najudobnejše in učinkovito. Zato ponudniki podatkovnih shramb v oblaku navadno ponujajo tudi programsko opremo, ki jo namestimo v napravo, in ta skrbi za prenašanje datotek med shrambo in napravami. Amazon tako podpira samo namizne platforme Windows in MacOS. Namestitev je preprosta, potrebujemo le Amazonov račun, s katerim prijavimo računalnik v shrambo. Če računa nimamo, lahko med namestitvijo ustvarimo novega, in to je vse. V sistemski vrstici se prikaže nova ikonica, ki jo zlahka nadomestimo z vremensko napovedjo, prek katere dobivamo obvestila in imamo dostop do funkcij in nastavitev, a jih je bore malo. Manjka celo možnost izbire krajevne mape, ki se bo sinhronizirala s shrambo. Za naprednejše prilagoditve, kot sta selektivna sinhronizacija ali upravljanje omrežne povezave, in podporo mobilnim platformam se bo treba obrniti k Dropboxu, Google Drivu ali na primer Skydrivu. Možnost samodejne sinhronizacije, ki smo je pri Dropboxu vajeni že od začetka, je Amazon svojemu odjemalskemu programu dodal šele pred kratkim. S tem je delo seveda bistveno udobnejše, saj ni več potrebe po ročnem kopiranju datotek. Velikost posamezne datoteke je omejena na 2 GB, skupaj pa je na voljo 5 GB brezplačnega prostora. To je več, kot ga privzeto ponuja Dropbox, in manj kot npr. pri Microsoftovem Skydrivu (7 GB). Mimogrede, odjemalska aplikacija deluje v okolju Java in ni najprijaznejša do sistemskih virov računalnika.

Pri podpori mobilnim platformam Amazon Cloud Drive ne blesti najbolj. Še najuporabnejša je aplikacija Amazon Cloud Drive Photos za Android, s katero na mobilni napravi prenašamo v shrambo fotografije. Podpira ročno prenašanje fotografij ali albumov in delitev fotografij prek elektronske pošte, Facebooka ali drugih aplikacij. Nastavimo jo lahko tudi tako, da fotografije shranjuje samodejno in pri tem, če želimo, uporablja samo podatkovno povezavo WiFi. Omogoča tudi vpogled v stanje prenosov in zasedenost shrambe. Podobne aplikacije za Applove naprave zaenkrat še ni. Zanimiva bi bila tudi možnost dostopa in predvajanja lastne glasbene kolekcije, shranjene v Amazonovem oblaku, od koderkoli in na katerikoli napravi ob pomoči aplikacije Amazon Cloud Player (za Android in iOS), a žal v Sloveniji zaradi licenčnih omejitev ni na voljo.

Amazon pri svoji shrambi v oblaku ponuja samo osnovne zmogljivosti. Prav tako ostaja še nekaj prostora pri možnostih prilagoditve namiznega odjemalca. Za naprednejšo ali poslovno rabo ponujata Google Drive ali Microsoft Skydrive integracijo s svojimi drugimi storitvami v oblaku, npr. elektronsko pošto ali pisarniškimi aplikacijami, s katerimi lahko v okviru shrambe ustvarjamo in urejamo različne vrste pisarniških dokumentov. Dropbox z bogato podporo različnim platformam tudi ne spi na lovorikah. Z dodajanjem naprednih poslovnih zmogljivosti, kot so shranjevanje zgodovine različic dokumentov, močnimi orodji za upravljanje ali podporo timskega sodelovanja v okviru svoje storitve Dropbox Business. Amazon se poskuša odkupiti z dokaj ugodno ceno dodatnega prostora vse do 1 TB.

Amazon Cloud Drive

Podatkovna shramba v oblaku.

Kje: www.amazon.com/clouddrive.

Cena: 5 GB brezplačno, 20 GB za 10 USD/leto ...

✓    Cena dodatnega prostora, paketi do 1 TB.

✗    Samo temeljne funkcije, malo možnosti prilagoditev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji