Objavljeno: 30.3.2005 13:58 | Monitor November 2004

Novice odprte scene: november 2004

Sinteza govora z odprto kodo

IBM želi spodbuditi razvoj računalniške sinteze govora. V ta namen del svojih izdelkov objavlja kot odprto kodo. Zdaj bo podjetje kodo celo podarilo, in to fundaciji Apache. Gre za vmesnik RDC (Reusable Dialog Components) za preprosto dodajanje izgovarjave pri interaktivnih programih in spletnih straneh, izveden kot strežniška koda JSP. IBM bo tudi v okviru odprtokodnega projekta Eclipse objavil nabor urejevalnikov in drugih orodij za enostavno rabo komponent RDC.

www.ibm.com

Firefox 1.0 izziva Internet Explorer

Organizacija Mozilla Foundation je objavila prvo različico spletnega brskalnika Firefox, s katerim želi načeti Microsoftovo prevlado na tem področju. Brskalnik je nastal na podlagi odprtokodnega projekta Mozilla, vendar ima precej bolj kompaktno kodo, ponaša pa se tudi s hitrim delovanjem, preglednim vmesnikom, vgrajenimi možnostmi za varnost, orodji za preprečevanje reklamnih in drugih nadležnih oken in še kaj. Prve raziskave kažejo, da ima brskalnik že zdaj številne privržence; delež brskalnikov, ki temeljijo na Mozilli, se je namreč od začetka leta povečal z 8 odstotkov na 18 odstotkov, Microsoftovemu brskalniku pa je upadel s 84 odstotkov na 75 odstotkov.

www.mozilla.org/products/firefox

Linux konferenca 2004

Konec septembra je bila v Portorožu že tretja Linux-konferenca. Tokrat je privabila okrog 230 udeležencev, ki jih zanimajo prosto- in odprtokodne rešitve, predvsem tiste, ki temeljijo na podlagi vse bolj priljubljenega operacijskega sistema Linux. Na nekaj manj kot 60 različnih dogodkih je okrog 50 strokovnjakov in poslovnežev predstavilo svoje izkušnje in poglede na nadaljnji razvoj tega programja.

Konferenco je odprl minister za informacijsko družbo, ministrstvo pa je ob tej priložnosti razglasilo zmagovalne projekte drugega natečaja za najboljše odprtokodne rešitve. Prvi dve mesti je osvojilo društvo LUGOS s projektoma iBuild (gradnja žive distribucije) in slovenjenjem spletnega brskalnika Mozilla, tretje mesto pa je s projektom IndySSL pripadlo podjetju Intelicom, d.o.o.

Organizatorji konference so želeli na enem mestu strniti celoletno dogajanje na področju odprte kode v Sloveniji, hkrati pa predstaviti svetovne smernice na tem področju. Tako je precej pozornosti pritegnila zelo odmevna predstavitev projekta LiMux, ki ga izvaja mestna uprava Münchna v sodelovanju z IBM. Žal je napovedanega predstavnika mestne uprave nadomestil predstavnik IBM, ki je lahko predstavil le svojo stran zgodbe. V sklopu konference so bile na voljo tudi nekatere delavnice, ki so bile zelo dobro obiskane, zato se bodo organizatorji v prihodnje potrudili pripraviti še več takih vsebin.

Duh konference je dokaj lepo povzela okrogla miza, na kateri so predstavniki vidnejših podjetij, države in društva Lugos izmenjali mnenja o nadaljnjem razvoju odprte kode pri nas. Odprtokodna skupnost bo morala postoriti še precej, da bi tudi gospodarstvo, ki bi moralo biti zelo dovzetno za učinkovite in poceni rešitve, spoznalo in začelo uporabljati odprtokodne rešitve. Zanimiv je bil tudi poziv državi, naj še bolj vzpodbudi uporabo odprte kode v šolstvu, saj zelo dobro vpliva na pridobivanje znanja in poznejšo rabo tega znanja v krajevnem gospodarstvu.

www.linux-konferenca.org/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji