Objavljeno: 28.6.2011 | Avtor: Uroš Mesojedec | Monitor Junij 2011 | Teme: android

Novi val robotov

Izbor naprav s sistemom Android se skoraj iz dneva v dan povečuje. Izdelovalci prehitevajo drug drugega na vseh segmentih, od poceni naprav za manj zahtevne do večjedrnih sistemov z mogočnimi zmogljivostmi, ki skoraj dosegajo običajne prenosnike.

Android je v kratkem času postal najbolj priljubljen sistem za pametne telefone, ti pa suvereno dohitevajo preostale mobilnike in res ni nobenega dvoma več, da bodo v kratkem prav vsi novi mobilni telefoni "pametni". Izdelovalci, ki so posvojili Android, se lahko osredotočijo na strojno opremo in morebitne izboljšave vmesnika. V vratolomni tekmi vsak dan ponujajo zmogljivejše modele, po drugi strani pa se z velikimi koraki razvijajo tudi naprave na spodnjem segmentu trga. Poceni naprave z Androidom bodo gotova smrt za običajne mobilne telefone, ki trenutno še predstavljajo večino prodanih primerkov. Poceni pametni telefoni bodo povzročili pravo revolucijo v manj razvitih deželah tega sveta, saj omogočajo tudi učinkovito izkoriščanje spleta.

Posvojitev Androida je prerodila marsikaterega izdelovalca mobilnih naprav, dva pa je naravnost izstrelila med velikane industrije. To sta tajvanski HTC in korejski Samsung, ki sta nedavno razširila zelo uspešni družini izdelkov z novimi predstavniki.

HTC Desire S

HTC je podjetje, ki je izdelalo prvi telefon z Androidom, Google pa jih je zadolžil tudi za izdelavo prvega izdelka iz družine Nexus, ki postavljajo standarde za naprave z Androidom. Nexus One je dobil svoj par v HTC Desire, ki so ga na Tajvanu zgolj malo preoblikovali ter mu dodali lastni uporabniški vmesnik, HTC Sense. Nedavno pa je HTC predstavil naslednika, Desire S, ki je izpopolnjen v skoraj vseh pogledih.

Prvo, kar opazimo, je izboljšano kovinsko ohišje iz enega kosa, ki ga dopolnjujeta le plastična pokrovčka baterije in antene in daje celoti dodaten pečat kakovosti in zanesljivosti. Na ohišju spodaj je ohranjena drobna brada, zaščitni znak družine. Izginile so fizične tipke, skupaj z optično sledilno tipko, nadomestile so jih štiri standardne kapacitivne, ki dajejo povratno informacijo zgolj skozi tresljaj naprave. Desire S je pridobil še sprednjo kamero (VGA, fiksna goriščnica), ki bo pomagala pri video klicih. Zaslon, ki ostaja 3,7 palčni Super LCD ločljivosti 480× 800 pik, zdaj zares prepoznava večkratni dotik, do štiri prste hkrati. Zadaj je kamera s 5 milijoni pik in bliskavico LED, ki zna snemati tudi HD video (720p). Priključek mikro USB se je preselil na levi bok, na vrhu pa sta tipka za vklop in vtičnica za priklop slušalk zamenjali mesti.

Pod pokrovom najdemo izpopolnjeni 1 GHz procesor Snapdragon, ki mu dela družbo izdatni 768 MB RAM. Vgrajenega pomnilnika je 1,1 GB, ob tem pa v Desire S najdemo še vstavljeno 8 GB kartico SD. Vse skupaj daje dovolj moči za udobno in zelo odzivno delo.

Programska oprema temelji na Androidu 2.3.3 (Gingerbread), ki ga HTC izpopolnjuje še z vmesnikom Sense 2.1. HTC zgledno skrbi za sprotno posodabljanje in kmalu si lahko obetamo tudi nadgradnjo na Android 2.3.4, ki vsebuje sistemsko podporo video klicem. No, kljub temu Desire S ni več strojno enak Nexusu One in to zna nekoliko otežiti delo hekerjem, ki ponujajo alternativne sisteme. Kljub temu ne dvomimo, da bo tudi za prenovljeni Desire kmalu na voljo kopica alternativnih sistemov za tiste, ki jih to zanima. Sense še naprej ostaja ena najboljših preoblek za Android in navdušuje predvsem z velikimi dodatki za domače zaslone, kjer lahko spremljamo vreme, stike, družabna omrežja in še več. Preoblečeni so tudi številni temeljni programi, kar jim dodaja nove funkcionalnosti, vse skupaj pa lahko naenkrat prebarvamo z različnimi temami. Na voljo je tudi storitev HTCSense.com, ki omogoča upravljanje naprave prek spleta.

Vsekakor je Desire S velika nadgradnja uspešnega modela, ki pa se že v lastni hiši spopada s hudo konkurenco, te pa je v svetu Androida še toliko več. Kljub prenovi ne predstavlja več vrhunca ponudbe, zato bo za končno odločitev seveda ključna cena.

HTC Desire S

Sistem: Android 2.3.3 (Gingerbread) + Sense 2.1.

Procesor: 1 GHz Snapdragon MSM8255.

Zaslon: 3,7-palčni Super LCD, 800 × 480 pik.

Cena: 484 EUR (prosta prodaja Simobil)/480 EUR (prosta prodaja Mobitel).

Za: Odzivnost, ohišje.

Proti: Ne izstopa v preostali ponudbi.

HTC Incredible S

Ponudba modelov z Androidom, ki prihajajo iz HTC, je tako pestra, da se včasih vprašamo, čemu sploh toliko modelov? No, družina Incredible naj bi poskrbela za tiste, ki si želijo tudi zelo kakovostne kamere. Nedavno je bila prenovljena z modelom Incredible S, katerega poglavitna novost je večji, štiripalčni zaslon Super LCD, posodobljena strojna in programska oprema ter zanimiv detajl: za dotik občutljivi gumbi, ki spreminjajo svojo podobo glede na zasukanost naprave.

Incredible S ohranja nekoliko samosvojo obliko predhodnika, ki mu daje pečat svojevrsten hrbet. Sicer je ohranil vso svojo plastičnost, ki morda komu ne bo všeč, čeprav celotna naprava deluje trdno in je izdelana kakovostno. V skladu z novo modo HTC je priključek mikro USB na levem boku, zgoraj pa je izhod za slušalke, ki podpira tudi prostorski zvok SRS na levi, gumb za vklop pa na desni strani. Poleg večjega zaslona ima novinec tudi sprednjo kamero ločljivosti VGA, ki bo primerna za video klepete. HTC je vgradil izboljšani procesor, ki ponuja manjšo porabo in boljšo grafiko, sicer pa gre še vedno za predstavnika družine 1 GHz Snapdragon. Več je tudi pomnilnika RAM (765 MB), a je manj vgrajenega pomnilnika ROM (1,1 GB, pri predhodniku 8 GB) in to HTC nadomešča z vstavljeno 8 GB kartico SD.

V mirovanju je videti, kot da naprava nima gumbov. HTC je izvedel manjšo zvijačo, saj podobo gumbov izrišejo drobne diode LED, ki so postavljene v dveh orientacijah. Tako se ob zasuku naprave v levo prikaže drugačna, zasukana podoba. Vsekakor zanimiva zvijača za postavljanje pred prijatelji, a žal s pomanjkljivostma - osvetlitev gumbov je zelo neenakomerna in moteča, reč pa deluje le pri zasuku v levo, saj manjka še tretja postavitev diod.

Zadaj, na značilno izbočenem ohišju, najdemo ponos modelov Incredible, kakovostno kamero z 8 MP in dvojno bliskavico LED. Kameri uspe posneti zelo dobre fotografije, osvetlitev pa ponuja možnost dobrega zajema tudi v slabših svetlobnih razmerah. Kamera se zelo dobro izkaže tudi pri snemanju videa HD (720p), udobno delo pa omogoča tudi prijazna HTCjeva aplikacija snemanje.

Programska oprema na preizkušeni napravi je bila še iz prejšnjega rodu Androida (2.2), a se je po svetu že začela nadgradnja na različico 2.3.3, ki pa je še nismo bili deležni. Gotovo lahko pričakujemo, da bo z njo tudi Incredible S dobil vse novosti, ki smo jih lahko preverili pri Desire S, skupaj z rabo storitve HTCSense.com.

Tudi Incredible S je lepa prenova obstoječega modela, a se je - kot Desire S - znašel med hudo konkurenco, v kateri bo zanimiv le ob primerni ceni.

HTC Incredible S

Sistem: Android 2.2 (FroYo, poteka nadgradnja na 2.3.3) + Sense.

Procesor: 1 GHz Snapdragon MSM8255.

Zaslon: 4-palčni Super LCD, 800 × 480 pik.

Cena: Še ni znana.

Za: Zaslon, kamera.

Proti: Neenakomerna osvetlitev gumbov.

ZTE Blade

Medtem, ko vodilni izdelovalci kar tekmujejo, kdo bo prestavil še bolj radikalno novost (več jeder, zasloni 3D, nova tipala ...), je nadvse živahno tudi na spodnjem delu ponudbe, kjer kraljujejo predvsem kitajski izdelovalci. Eden najboljših med njimi je ZTE, ki izdeluje naprave za različne operaterje. V nam bližjih državah lahko tako že nekaj mesecev najdemo napravo ZTE Blade v različnih predplačanih paketih, kjer ga lahko staknemo po zelo ugodni ceni (nekaj več od 100 evrov), brez posebne vezave na operaterja. Nastopa pod imeni Base Lutea, Orange San Francisco, SoftBank 003Z in celo Dell XCD35. Poleg tega, da gre za precej zmogljivo napravo, je zanimiv tudi zaradi močne skupnosti, ki se je razvila ob njem in ponuja številne neuradne nadgradnje, na Blade so nekako spravili celo tablični Android 3.0 Honeycomb.

Poglavitna prednost modela Blade je izvrsten 3,5-palčni kapacitivni zaslon AMOLED ločljivosti 480 × 800 pik, čeprav so zadnji modeli prešli na tehnologijo LCD. Že s to lastnostjo modele iz podobnega cenovnega ranga preprosto odpihne. Celoto lepo dopolnjuje 600 MHz procesor in 512 MB RAM, ki omogočata udobno delo brez zatikanja. Tudi izdelava ni slaba in kljub plastičnemu ohišju deluje trdno. Standardni vmesnik mikro USB najdemo na levem boku, zgoraj pa je standardni priključek slušalk. Zadaj je kamera ločljivosti 3,2 megapiki, ki pa ne izstopa po kakovosti. Sicer je naprava izdatno založena s pritiklinami: našli bomo 3G 7,2/5,7 Mb/s mobilno podatkovno povezljivost, 802.11g WiFi, A-GPS, Bluetooth 2.1 z A2DP, tipalo bližine in pospeška, digitalni kompas in režo za kartice mikro SD, ki sprejme primerke do velikosti 32 GB. Naprava ima celo radijski sprejemnik FM z RDS.

Celoten paket je znatno poslabšan z vgrajeno programsko opremo, ki je v odvisnosti od operaterja navadno Android 2.1 (Eclair) s kopico programskega smetja, ki zgolj poslabša uporabniško izkušnjo. Na srečo bomo v spletu hitro našli navodila za korenski dostop (goo.gl/Ymd6H) in nadgradnjo na prilagojeno različico Androida 2.3 (Gingerbread), za bolj pogumne pa se najde celo tablični Honeycomb (3.0), ki pa ne deluje najbolje.

Vsekakor izjemen paket za ta denar, ki ga z nekaj iznajdljivosti lahko hitro nadgradimo na najsodobnejši Android.

ZTE Blade

Sistem: Android 2.1 (Eclair, s posegom lahko nadgradimo na 2.3).

Procesor: 600 MHz Qualcomm MSM7227-1.

Zaslon: 3,2-palčni AMOLED, 800 × 480 pik.

Cena: Okrog 100 EUR v predplačanih paketih, na eBayu se dražbe začenjajo pri 1 EUR.

Za: Zaslon.

Proti: Standardno programje.

Samsung Galaxy S II

Samsung, ki v svoji ponudbi združuje tudi modele s sistemi Symbian, Windows Phone in lastnim Bada je največ uspeha požel prav z Androidom. Različni modeli iz družine Galaxy so velikanski uspeh in celo Google je za izdelovalca modela Nexus S izbral ravno Samsung. Ta pa ne počiva na lovorikah in se je postavil na vrhunec trenutne ponudbe z novim predstavnikom, Galaxy S II.

Nova galaksija je model presežnikov. Ponuja velikanski 4,3 -palčni zaslon Super AMOLED Plus, žal še vedno ločljivosti WVGA (480 × 800 pik). Zaslon je prekrit s trpežnim steklom "Gorilla Glass", zazna pa vsaj deset sočasnih dotikov (potem nam je zmanjkalo prstov). Znotraj pri 1,2 GHz bije dvojedrni Samsungov procesor Exynos, ki mu dela družbo kar 1 GB pomnilnika, poleg pa je 16 GB dodatne shrambe, ki jo je mogoče dopolniti še s kartico microSD. Radijske valove zna Galaxy S 2 sprejemati in oddajati po standardih UMTS (850/900/1900/2100) s HSPA+ (hitrosti do 21Mbps), Wi-Fi (b, g, n), Bluetooth 3.0 in FM (radio). Med tipali najdemo tudi žiroskop za natančno sledenje premikom. Glede vmesnika za komunikacijo z dotikom (NFC) ni jasnih informacij. Samsung ta vmesnik v Nexus S že vgrajuje, v Galaxy S II pa naj bi prišel kasneje. Kakorkoli že, v programski opremi nismo zasledili podpore zanj. Spredaj najdemo kamero ločljivosti 2 megapiki za video pogovore, zadaj pa je vrhunski primerek z osmimi megapikami, ki snema izvrstne fotografije in polni HD video (1080p s 30 slikami na sekundo). S posebnim adapterjem, ki bo naprodaj kasneje, bo mogoče tak video in druge vsebine poslati tudi na vmesnik HDMI. Poleg vtičnice za slušalke zgoraj najdemo dodatni mikrofon, ki rabi za odpravljanje šumov. Vse skupaj je s 1650 mAh baterijo spravljeno v izjemno tankem ohišju, verjetno najtanjšem med pametnimi telefoni ta hip, ki zelo spominja na (povečani) iPhone, skupaj s kovinsko obrobo, ki pa se na hrbtni strani konča s hrapavo plastiko.

Mobilni Zemljevidi so, tudi v svoji 3D različici, na novi Galaksiji strupeno hitri in odzivni!

Programska oprema temelji na svežem Androidu 2.3.3 (Gingerbread), ki ga dopolnjuje Samsungov vmesnik TouchWiz. Zdi se, kot da TouchWiz dopolnjuje Android predvsem tako, da je čim bolj podoben Applovemu iOS, kar je Samsungu že nakopalo sodni spor. Ikone so podobnih barv in oblike, vsi seznami se odbijajo, ko dosežemo vrh ali dno, domači zaslon ponuja dok spodaj, celo razvrščanje ikon programov v mape spominja na Applove rešitve. Sicer TouchWiz ne posega preveč v sam Android in Samsungu zaenkrat uspeva dovolj hitro prilagoditi dodatke novim različicam Androida. Napravi je dodanega tudi precej dodatnega programja, kot so urejevalnik videa in fotografij, večpredstavna vozlišča, središče za preizkušanje iger, brezžično usklajevanje (zahteva program Kies na namizju).

Raba telefona je pravi užitek, saj vse deluje gladko in silno odzivno. Velik zaslon omogoča zelo udobno pregledovanje spletnih strani in rabo zaslonske tipkovnice. Poseben užitek je raba kamere, tako za snemanje fotografij kot videa, saj je odziv na ukaze trenuten, kakovost pa zelo dobra.

Samsung je v sveži Galaxy II stlačil večino lastnih najsodobnejših tehnologij. Izdelek je izjemen in postavlja nove standarde pametnih telefonov. Nekoliko moti le očitno spogledovanje z oblikovnimi in programskimi rešitvami Appla, kar Korejce spravlja v zanimiv položaj, saj so tudi Applov večji dobavitelj (izdelujejo celo "Applova" procesorja A4 in A5). Izvrstno celoto skoraj v popolnost zaokroži še prava poteza Samsunga, saj je na napravi pustil odklenjen nalagalnik (t. i. "boot loader"), kar bo spretnim posameznikom omogočilo popolno prilagoditev naprave, če bodo želeli.

Samsung Galaxy S II (GT-I9100)

Sistem: Android 2.3.3 (Gingerbread) + TouchWiz 4.

Procesor: Dvojedrni, 1,2 GHz.

Zaslon: 4,3-palčni Super AMOLED Plus, 800 × 480 pik.

Cena: 679 EUR (brez vezave, Mobitel), 660 EUR (brez vezave, Simobil).

Za: Hitrost, zaslon, kamera.

Proti: Ločljivost zaslona.

Kitajci znajo ceneje

Matjaž Klančar

Kitajski Huawei je eno največjih komunikacijski podjetij na svetu, pri nas pa je bilo do zdaj znano večinoma kot izdelovalec podatkovnih "ključkov USB", ki jih prodajajo mobilni operaterji za hitro povezljivost v mobilni internet. Pravzaprav enako kot kitajski ZTE, ki se je ravno tako lotil še druge proizvodne niše - cenejših telefonov z Androidom. Model Ideos X5, ki ga pri nas prodaja Tušmobil, je njihov najzmogljivejši model in reči moramo, da za svojo ceno ponuja veliko.

Telefon je bržkone namenjen novincem v svet "pametnih telefonov" in taki bodo zagotovo najprej očarani nad svetlim in velikim 3,8-palčnim zaslonom. Dovolj hiter je tudi procesor, pa tudi sicer je telefon dovolj tanek in prijazen za nošnjo v žepu. Nameščen je čisti operacijski sistem Android 2.2 (brez dodatkov, kot jih imata Samsung ali HTC), kar bo marsikomu prav všeč.

Možnost deljenja povezave prek omrežja Wifi v Huaweievemu telefonu žal manjka.

Ob daljši rabi bodo zahtevni uporabniki hitrejših Androidnih modelov (1 GHz) opazili manjše "cukanje", ki je posledica "le" 800 MHz procesorja, predvsem pa se bo treba privaditi na nekoliko manj občutljiv zaslon, ki ga je treba za delovanje malce močneje "božati". A tega se hitro privadimo. "Zahtevneži" bodo tudi opazili, da telefon ne omogoča deljenja podatkovne povezave prek Wifi, kar je sicer standardna lastnost Androida 2.2. Pri Tušmobilu pravijo, da se je za tako omejitev odločil Huawei in ne Tušmobil in da v naslednji nadgradnji te ne bo več.

Vgrajeni akumulator je 1500 mAh, vendar se nam je telefon ob zahtevnejši rabi izpraznil nekoliko hitreje kot HTC Desire, ki ga sicer uporabljamo. Predvsem pa so sogovorniki "na oni strani" opazili, da kakovost glasovne komunikacije ni takšna, kot so je bili vajeni z drugimi telefoni.

Pohvalimo lahko fotoaparat ločljivosti pet megapik, vendar le za delo v dobro osvetljenih razmerah.

Kakorkoli, Huawei je zanimiva popestritev našega telefonskega trga, ki bo v "androidne

vode" zagotovo popeljala še marsikaterega novinca.

  • Huawei Ideos X5
  • Sistem: Android 2.2.

    Procesor: 800 MHz.

    Zaslon: 3,8-palčni, 800 × 480 pik.

    Cena: 349 EUR (prosta prodaja Tušmobil).

    Za: Ugodna cena.

    Proti: Nekoliko slabo občutljiv zaslon, nima možnosti deljenja podatkovne povezave.

    Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

    Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

     
    • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
    • Pošlji