Objavljeno: 23.2.2005 22:01 | Avtor: Zoran Čertanc | Monitor Marec 2005

Novellov Linux

Minilo je že leto dni, odkar je Novell kupil podjetji Ximian inc. in SuSE Linux AG, tako da je bilo samo vprašanje časa, kdaj bo začel tržiti linuxovsko programsko opremo za namizne računalnike. Rezultat skupnega razvoja je Novell Linux Desktop 9 (NLD 9), ki je nadgradnja SuSE Linux Desktopa.

To je komercialni izdelek za podjetja; njegovo vzdrževanje čez leto stane 50 dolarjev na uporabnika. Zaradi morebitnih zapletov s patentiranjem programske opreme se je Novell obvezal, da bo zaščitil vse registrirane kupce NLD 9 pred tožbami zaradi morebitnega kršenja licenčnih pogodb - še vedno je namreč sporno lastništvo posameznih delov programske kode v Linuxu.

Tudi pri tej distribuciji Linuxa se lahko vprašamo, ali je že dovolj dovršena, da nadomesti Okna. Pričakovati je, da bo Novell z NLD 9 kar lepo posegel na področje osebnih računalnikov, kjer potrebujemo samo operacijski sistem za končne uporabnike in pisarniške aplikacije za podporo produktivnosti. Novell Linux Desktop temelji na sistemu SUSE LINUX, ki je prejel certifikat Common Criteria CAPP/EAL3+, kar zagotavlja varnost in zaščito podatkov ter visoko zanesljivost. Kakor pri vsaki komercialni programski opremi so začrtali 12-18-mesečni načrt razvoja aplikacij in zagotovili petletno vzdrževalno obdobje. Nove različice programske opreme naj bi si sledile v intervalu od 18 do 24 mesecev, v vmesnem obdobju pa Novell zagotavlja varnostne posodobitve s pomočjo odjemalca RedCarpet, ki je del Novell ZENworks Linux Managementa. ZENworks, ki je bil nekoč dodatek strežniškemu Netwareu, omogoča skrbnikom centralizirano uvajanje, konfiguriranje in upravljanje namiznih sistemov z Linuxom.

Suse Linux sicer res podpira slovenščino, toda Novellovi dodatki je ne.

Nalaganje sistemskega programja je zelo preprosto. Prepoznavanje strojne opreme in večino potrebnih nastavitev opravi odprtokodni nastavitveni program YaST2. Odločiti se moramo samo, katero od obeh namizij bomo namestili - KDE ali GNOME. Za potrebe večjih podjetij so YaST2 nadgradili z autoYAST2, ki omogoča samodejno namestitev NLD 9 na računalnike v omrežju.

Novell Linux Desktop 9 temelji na jedru Linux 2.6. Vsebuje že dobro znani pisarniški paket OpenOffice.org, ki so mu dodali Agfin licenčni nabor pisav, ki omogoča združljivost z okenskimi pisavami. Brskalnik Firefox izvira iz projekta Mozilla. Je zelo hiter in gre v korak z internetnimi standardi, vključuje brskanje z zavihki in preprečevanje prikaznih oken.

Novell Evolution 2 je odjemalec za elektronsko pošto, ki v eni aplikaciji združuje elektronsko pošto s koledarjem, urejanjem kontaktov in seznami opravil. Omogoča povezavo z Novell GroupWise in Microsoft Exchange ter podpira protokole IMAP, POP, SMTP ter protokol LDAP za dostop do skupnih imenikov. Vgrajena je podpora standardov za kodiranje podatkov PGP/GPG, SASL, SSL/TLS in S-MIME, kar zagotavlja varen prenos podatkov. Imetniki dlančnikov Palm lahko podatke sinhronizirajo s pomočjo vgrajenega vmesnika.

Za uporabnike neposrednega sporočanja sta na voljo odjemalca Gaim in Kopete s podporo več protokolom za neposredno izmenjavo sporočil, tudi Novellovemu GroupWise Messengerju.

Dober operacijski sistem mora biti združljiv z drugimi računalniki in strežniki, znati mora delati z datotekami v omrežju in omrežnimi tiskalniki. NLD 9 to vsekakor je, saj omogoča povezavo z računalniki in tiskalniki v okolju Windows, s strežniki Netware povežemo prek Novell iFolder 2, s storitvijo iFolder in z odjemalcem Citrix ICA pa imamo dostop do strežnikov Citrix Meta Frame.

Splošni vtis o izdelku je vsekakor pozitiven, nekaj preglavic pa mu vendarle povzroča povezljivost v okenska omrežja. Pomanjkljiva je tudi podpora slovenščini, saj smo imeli pri namizju GNOME nekaj težav z nastavitvijo slovenske tipkovnice. Z malo truda in poznavanja odprte scene je mogoče vse pomanjkljivosti odpraviti, vendar se lahko potem upravičeno sprašujemo, zakaj moramo na leto plačevati 50 dolarjev...

Novell Linux Desktop 9

Kaj: Distribucija Linuxa.

Izdeluje in prodaja: Novell, www.novell.com.

Cena: 50 dolarjev na leto.

Za: Enostavna namestitev in uporaba, primeren izbor programske opreme.

Proti: Slaba podpora slovenščini.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji