Objavljeno: 25.9.2012 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor September 2012 | Teme: windows 8

Nova pomlad za navdušence

Nova pomlad za navdušence

V časih, ko lahko skoraj katerokoli elektronsko napravo kupimo že za nekaj evrskih bankovcev, se zdi, da je nostalgično obdobje navdušencev nad računalniško tehnologijo že davno mimo. Toda v zadnjih mesecih se prvinsko ozračje vrača. Kako bi si lahko drugače razlagali to, da malega računalnika Raspberry Pi ne morejo izdelati v dovolj velikih količinah, da bi zadovoljili povpraševanje? Pozor, govorimo o napravi, pri kateri je priporočljivo imeti znanje o elektronskih komponentah in o programiranju na najnižji ravni. Drugi projekt z idejami navdušene skupnosti, predvajalnik Ouya, je na Kickstarterju v hipu prepričal 63.000 ljudi (!). Ali se vračamo nazaj h koreninam?

10. 8.

Ni vse zlato, kar se sveti. Apple in Facebook sta imeni, ki sta v današnjih časih povezani s slavo, uspehom, priljubljenostjo. Toda dejstvo je, in na žalost velja za precej velikih korporacij na tem področju, da te družbe pogosto igrajo umazane igre, tudi do lastnih zaposlenih in tistih, ki so soustvarjalci njihovega uspeha. Apple je v zadnjih mesecih deležen precejšnjih kritik zaradi ravnanja do svojih zaposlenih v trgovinah Apple Store. Poleg nizkih plač (pod pritiskom javnega mnenja so jih nedavno zvišali) tudi nerazumno odpuščajo, zamujajo s promocijami in nagradami. Vsekakor bi težko trdili, da to počnejo zaradi varčevalnih ukrepov. Razvijalci aplikacij za družabno omrežje Facebook pa se pritožujejo nad taktiko izsiljevanja Zuckerbergovih sodelavcev. Veliko dobrih zamisli (kar niso kupili) skušajo zatreti že med nastajanjem, pod pretvezo, da konkurira njihovim internim projektom. Prav tako se poigravajo z rangiranjem priljubljenosti posameznih programov, kjer imajo v mislih predvsem lasten profit. Žal niso edini.

23. 7.

Toda k sreči so med računalniškimi korporacijami tudi svetle izjeme. Lep zgled, in to iz netipičnega okolja, je Yang Yuanqing, direktor kitajske družbe Lenovo. Odločil se je, da bo kar 3 milijone dolarjev (od skupno 5,2 milijona) lastne nagrade razdelil med 10.000 zaposlenih. Kot priznanje za odlične dosežke, saj je Lenovo doživel 73 % rast dobička glede na preteklo obdobje. Vsak zaposleni je tako dobil bonus v povprečju 314 dolarjev, to pa za kitajske razmere ni kar tako. Iz ameriških in evropskih direktorskih krogov že toliko časa nismo videli podobnih potez, da se sploh ne spomnimo, kdaj je kdo storil kaj takega. Tudi temu se reče družbena odgovornost.

16. 7.

Katera je najzanesljivejša taktika za zaščito pred vdori hekerjev? Odgovor vas bo najbrž presenetil (ali pa tudi ne). To je ljubezen! Sodeč po raziskavi, ki jo je opravil kiberpsiholog Grainne Kirwan z irskega inštituta Dun Laoghaire Institute of Art, se aktivnost hekerjev drastično zmanjša ali celo izgine, ko fantje dobijo stalna dekleta (ali nasprotno), začnejo razmišljati o otrocih in o tem, da je treba nekaj narediti tudi v "resničnem" življenju. Raziskava je pokazala, da jim po tem preprosto zmanjka časa za hekerske podvige. Med aktivnimi hekerji bomo težko našli take, ki so starejši od 25 let, kaj šele take z družinskim življenjem. Tipičen heker je danes star 19 let, povprečna starost pa se v zadnjih letih še niža. Desetletja star slogan "ljubite se, ne pa vojskujte" ima torej smisel tudi v današnji informacijski družbi.

15. 8.

Medtem ko se Microsoft pripravlja na začetek prodaje operacijskega sistema Windows 8, ima menda že narejen načrt za naslednika. Če je verjeti govoricam iz dobro obveščenih krogov, pa novi operacijski sistem verjetno ne bo nosil imena Windows 9. Iz skopih podatkov, ki so pricurljali, je videti, da bo naslednik izšel prej, kot bi pričakovali. Medtem ko prvi komplet popravkov lahko pričakujemo že do junija 2013 (prvim razvijalcem pa ga bodo dali že letos jeseni), bo naslednik okolja Windows 8 nared do jeseni 2014. Beta različico lahko pričakujemo na sejmu CES 2014. Poznavalci menijo, da se hoče Microsoft, začenši z Windows 8, znebiti velikih in časovno potratnih velikih ali "big bang" različic in namesto tega ponuditi več manjših izidov, po vzoru Apple Mac OS X in distribucij Linuxa.

9. 8.

3D tiskalniki so že nekaj časa obljubljena "naslednja velika stvar" v računalništvu, zdaj pa počasi med kupce, celo potrošnike, prihajajo prvi poceni modeli za rabo doma. Toda potencial teh naprav je še marsikje drugje. Raziskovalci univerze University of Southern California so predstavili koncept, kjer bi 3D tiskalnike uporabljali celo za "tiskanje" celotnih hiš. Velikanski tiskalnik, že kar gradbeni stoj, bi montirali nad mesto na parceli, tiskalnik pa bi v več slojih nanesel vse stene in plošče, obenem pa polagal (oziroma "tiskal") tudi električno in vodovodno napeljavo ter vse, kar je treba. Rezultat bi bil objekt, ki bi potreboval le okna in vrata. Sistem, imenovan Contour Crafting, naj bi znal z robotiziranim postopkom celo samodejno beliti stene in polagati keramiko. Cilj? Hišo bi lahko "natisnili" v enem samem delu, brez potrebe, da bi na lokacijo vozili vnaprej izdelane montažne elemente.

25. 7.

Medtem ko smo šele dobro zakorakali v drugo polovico leta, v Gartnerju že znajo izračunati celotno prodajo izdelkov s področja računalništva in zabavne elektronike za celotno leto 2012. Potrošniki bodo za te izdelke po vsem svetu menda odšteli 2,1 bilijona dolarjev. Tako veliko število si je težko predstavljati, pomembnejši pa je naslednji podatek: v primerjavi z letom 2011 se bo prodaja povečala za dobrih 114 milijard dolarjev. Kakšna kriza neki? Kje? Zagotovo ne po vsej Zemlji. Zanimiva je tudi projekcija, da bomo potrošniki letos skoraj polovico te vsote namenili mobilni telefoniji. Med vsemi storitvami daleč izstopajo telekomunikacijske (37 % celotne porabe), k temu pa moramo dodati še 10 % za prenovo telefonov. Z drugimi besedami, vse drugo (skupaj s kabelsko in internetno televizijo, televizorji, računalniki in drugo opremo, ki jo srečamo doma), komaj preseže 50 % vse porabe.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji