Objavljeno: 25.2.2014 | Avtor: Simon Peter Vavpotič | Monitor Marec 2014 | Teme: Intel

Nova igračka za velike fante

Upad prodaje osebnih računalnikov je Intel prisilil k razvoju nišnih tehnologij. Intel Galileo je odprtokodna 32-bitna strojna osnova x86, namenjena učenju, laboratorijski in domači rabi. Bo postal prodajna uspešnica ali bo utonil v pozabo?

Intel Galileo z zgornje strani

Intel Galileo z zgornje strani

Intelovega Galilea ne moremo razumeti, če ne spoznamo Arduinove razvojne programske osnove za mikrokrmilnike. Za programiranje mikrokrmilnikov moramo imeti primerno razvojno okolje in programator. Skoraj vsi izdelovalci mikrokrmilnikov ponudijo svoja zastonjska razvojna okolja in ustrezne programatorje. Pri običajnem razvoju vgrajene programske opreme prvo programiranje mikrokrmilnika poteka ob pomoči programatorja. Pri tem mora programer zagotoviti: zagonsko programsko kodo, kodo za povezavo mikrokrmilnika z nadzornim računalnikom (PCjem) in delovno programsko kodo za izvajanje funkcije, ki jo želi izvajati.

Začetniku izbiranje pravilnih nastavitev pogosto vzame več časa kot samo programiranje. Ko so prvi neuspeli poskusi mimo, šele pride do bistva, oziroma se lahko loti izdelave funkcionalnega programa za mikrokrmilnik. V spletu najdemo razvojna okolja, ki temeljijo na vnaprej izdelanih programskih knjižnicah in vgrajeni programski opremi (angl. firmware), ki začetnikom pomembno olajšajo delo. Pogoj je le, da imajo ustrezen programator. Dokaj enostaven zgled je na spletni strani: sites.google.com/site/pcusbprojects/5-custom-projects/o-basic-circuit-for-pic32mx250f128b-to-work-over-usb

Nasprotno so v Arduinu ustvarili učno razvojno okolje, kjer je programerju začetniku marsikaj prihranjeno. Programiranje še vedno poteka pretežno v programskem jeziku C. Programer mora napisati samo uporabniški del zagonske kode in uporabniški del delovne kode programa. Za vse drugo poskrbi okolje Arduino. Pogosto ni potreben niti programator, saj so Arduinove razvojne osnove predprogramirane s programom za nalaganje uporabniške kode (angl. bootloader).

Združljivost z Arduinom?

Razvojna osnova je tiskanina; navadno s precej osnovno vezavo mikrokrmilnika in ustreznimi vtičnicami (npr. USB) in vgrajeno programsko kodo, ki omogoča enostavno programiranje oziroma preprogramiranje prek vodila USB (2.0).

Arduino vključuje tudi standard za priključevanje dodatnih modulov, ki jih imenujejo tudi »ščiti« (angl. »shields«). Vsak dodatni modul ima tudi svojo programsko knjižnico. Med moduli so zelo enostavna vezja, kot je segmentni prikazovalnik LED, pa tudi bolj kompleksna, kot so: razni merilniki, brezžični komunikacijski moduli WiFi, ethernetni moduli, prototipni moduli (ki jih do konca sestavimo sami), krmilniki motorjev in tudi prikazovalniki LCD.

Razvojno okolje Arduino. Iz spleta ga prenesemo v datoteki *.zip, razširiti pa ga moramo v imenik črka diska:Galileo... , drugače ne deluje pravilno.

Razvojno okolje Arduino. Iz spleta ga prenesemo v datoteki *.zip, razširiti pa ga moramo v imenik <črka diska>:Galileo... , drugače ne deluje pravilno.

Kaj je Intel Galileo?

Intel Galileo je z Arduinom združljiva razvojna osnova brez grafičnega procesorja in brez video priključka. Pri nas ga lahko kupimo za 58,60 evra. Intel Galileo ima le priključek za vodilo mini PCIe, kamor bi teoretično lahko povezali kako industrijsko grafično kartico, v praksi pa na Intelovem forumu najdemo le neizpolnjene želje uporabnikov. Kljub temu je mikroračunalnik s  400 MHz procesorskim čipom, Intel Quark X1000, z 32-bitno arhitekturo Pentium x86. Upravljamo ga lahko le z drugega računalnika, prek terminalskega dostopa. Za povezavo z zunanjim svetom imamo v osnovi na voljo tri možnosti: 100-megabitno ožičeno ethernetno povezavo, vodilo USB 2.0 in žično povezavo po standardu RS-232.

Intel Galileo je neločljivo povezan z odprtokodnim Linuxom. Nanj sta že v osnovi naložena nalagalnik programov in okrnjena različica Linuxa, s katero komunicira Arduinovo razvojno okolje. Za vsak primer je na voljo tudi priključek ICSP. Za vse drugo poskrbi terminalska povezava.

V Arduinovo programsko razvojno okolje je vgrajen preprost urejevalnik programske kode, v katerega napišemo lastno zagonsko kodo (osnovne nastavitve delovanja) in lastno delovno programsko kodo (skeč, angl. sketch), ki se izvaja v zanki med izvajanjem zadane naloge.

O Linuxu povejmo le še to, da ga lahko zaženemo tudi s kartice mikro SD, a moramo prej posodobiti nalagalnik osnovnega programja. Edino različico Linuxa za Gelileo za kartico SD najdemo na Intelovi spletni strani: www.intel.com/content/www/us/en/do-it-yourself/galileo-maker-quark-board.html.

Intel Galileo

Z Arduinom združljiva razvojna osnova.

Kje: www.intel.com.

Kdo: www.elkotex.si.

Cena: 58,6 EUR.

✓    Dokaj zmogljiva 32-bitna osnova, ki je združljiva z arhitekturo x86, priključek za vodilo mini PCIe, Ethernet, USB 2.0, združljivost z razvojnim okolje Arduino.

✗    Podprt le Linux, nizek delovni takt, malo pomnilnika, nima grafičnega vmesnika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji