Objavljeno: 22.12.2009 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor December 2009

Nokia z Linuxom

Nokia za svoje spletne tablice (zadnji model je nosil oznako N810) nekako ni vedela, kako jih umestiti na trg. Pri najnovejši, N900, dvomov o tem ni več. Gre namreč za zelo zmogljiv telefon, ki za razliko od predhodnikov omogoča tudi povezovanje v omrežje GSM/UMTS.

Nokia je z modelom N97, dosedanjim paradnim konjem finske ponudbe telefonov, zaradi hroščate programske opreme telefona razočarala precej navdušencev nad novimi tehnološkimi igračkami. S telefonom N900, ki po zmožnostih celo presega 97-ico, naj bi se Finci znova zavihteli na prestol izdelovalca najboljših telefonov.

Telefon navzven nekoliko spominja na N97, vendar je večji od njega. Celotno sprednjo stran zaseda velik, 3,5-palčni, za dotik občutljivi zaslon z ločljivostjo 800 × 480 pik. Tipke ima telefon le ob straneh (npr. sprožilec in digitalni zoom fotoaparata), za dostop do tipkovnice pa moramo telefon odpreti. Razporeditev tipk je podobna tisti pri N97, tipke pa so nekoliko bolj natlačene. Telefon sam je sicer med težjimi (tehta 181 g) pa tudi dokaj debel je - malenkost manj kot 2 centimetra.

Strojna oprema telefona je vrhunska: 600-megaherčni procesor z dodatnim čipom DSP poskrbi, da programska oprema teče tekoče, uporabnik pa ima na voljo kar 32 GB vgrajenega pomnilnika, ki ga lahko še razširimo s karticami MicroSD. Za prikaz slike na zaslonu skrbi ločen grafični procesor podjetja PowerVR. Fotoaparat ima pet milijonov pik in je brez optične povečave, na sprednji strani pa je še dodatna kamera z 0,3 milijoni pik, namenjena videotelefoniji. Telefon podpira vrsto različnih povezav v omrežje: predvsem seveda velja omeniti podporo hitremu prenosu podatkov HSPA, ki omogoča prenos k uporabniku z največ 10 Mb/s in od uporabnika z 2 Mb/s. Povežemo pa se lahko tudi v brezžična omrežja 802.11g. Za povezovanje z drugimi napravami sta na voljo vmesnik bluetooth 2.1 in infrardeči vmesnik. N900 za razliko od predhodnikov ne zna delovati kot strežnik za naprave USB, tako da nanj prek kabla ne moremo, recimo, priključiti USB flash pomnilnika.

Telefon temelji na Nokiini različici Linuxa, imenovani Maemo. Gre za odprtokodni operacijski sistem, ki temelji na Debianu, uporabniški vmesnik pa je izpeljanka priljubljenega linuxnega namizja Gnome. Prilagojen je delu s prsti, Na telefonu imamo lahko štiri "domače" zaslone, na katere nameščamo gradnike - telefon je že v začetku med drugim opremljen s "pisarniškim" domačim zaslonom (na katerem sta koledar in imenik) in spletnim zaslonom (ki podpira Google iskanje po spletu in Facebook). Zaslon lahko seveda prilagodimo lastnim potrebam in nanj dodajamo ali z njega odstranimo posamezne elemente, nove programe pa si prenašamo iz spleta. Povezava v Nokiino trgovino Ovi Store seveda ne manjka, trgovina pa zaenkrat še ne deluje: ob vstopu nas pozdravi napis "Coming soon", tako da se moramo po programe sprehoditi do strani Maemo Select. Operacijski sistem telefona še ni preveden v slovenščino, izdelovalec pa obljublja, da bo do začetka prodaje v Sloveniji telefon znal "govoriti" tudi slovensko.

Vmesnik je prilagojen delu s prsti, če pa je potreben natančnejši nadzor, imamo na voljo tudi pisalo. Telefon samodejno zazna, če ga obrnemo v navpični položaj, in takrat zažene vmesnik za telefoniranje, tako da nam ni treba brskati po menuju. Programska oprema se dobro odziva, telefon pa nam med testiranjem ni niti enkrat zmrznil. N900 se odlično izkaže pri brskanju po spletu. Vgrajeni brskalnik, MicroB, temelji na Mozilli, podpira pa tudi Adobe Flash. S prikazom strani nima nobenih težav, delujejo tudi naprednejše storitve, kot je na primer Facebook Chat na domači strani tega socialnega omrežja. 800 pik široki zaslon pa poskrbi za to, da na precej straneh ni treba poseči po mobilni različici strani, ki so navadno vsebinsko precej bolj okrnjene.

Paket programske opreme, ki je na telefon nameščen ob nakupu, bo dobro znan vsem, ki so uporabljali katerega izmed Nokiinih pametnih telefonov s Symbianom. Kljub temu je videz programov, ko jih zaženemo, nekoliko drugačen, večinoma pa so programi precej bolj prilagojeni zaslonu na dotik kot njihove različice za Symbian.

Akumulator s 1320 mAh nam je med testiranjem zdržal en dan, pri običajni rabi, ko telefona nimate neprestano v rokah, pa ga bo treba napolniti vsak drugi dan, kar je primerljivo z drugimi pametnimi telefoni.

Z N900 Nokia meri na precej večje ciljno občinstvo od predhodnikov, ki so si jih kupili predvsem navdušenci nad tehnološkimi igračami, saj gre za zmogljiv pametni telefon, ne samo za spletno tablico. Konkurenca, kot je Applov iPhone, telefoni z Androidom pa tudi Nokiini lastni telefoni s Symbianom, je na trgu že dlje časa, tako da si bo Maemo težko odščipnil večji tržni delež, kljub temu da gre za zmogljivo in dodelano napravo, ki lahko pogosto nadomesti tudi prenosnik.

Nokia N900

Izdeluje: Nokia, www.nokia.si.

Prodaja: Teleray, www.teleray.si.

Cena: Predvidoma 599 EUR, zaenkrat še ni v prodaji.

Za: Pregleden uporabniški vmesnik, hiter prenos podatkov, vgrajena tipkovnica.

Proti: Visoka cena, velikost in teža.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji