Objavljeno: 25.5.2021 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Junij 2021

Nokia X20

Nokia si je v zadnjih letih svoj delež trga priborila predvsem v nižjem in srednjem razredu. Naprave so doslej imenovali z enostavno številčno shemo (5.3, 5.4, 3.4 itd.), očitno pa je prišel čas za prevetritev in nove začetke. Tako so pred dobrim mesecem predstavili novo razvrstitev treh linij – najzmogljivejša je linija X, sledita srednja G in vstopna C.

Med novostmi se je pri nas prva znašla Nokia X20. Gre za, vsaj glede na omenjene linije, telefon zmogljivejše serije. V širšem kontekstu pa je to telefon srednjega razreda, saj velja slabih 400 evrov. Vsaj v tem trenutku je to vrh novonastajajoče ponudbe, s telefoni dražjih razredov se za zdaj Finci ne ukvarjajo.

Novi X20 je dokaj tipičen svojega tega razreda. Ponudi predvsem zelo velik (6,67-palčni) zaslon, okoli katerega je dovolj malo roba, le spodnji rob je nekoliko odebeljen. Tam se najde dovolj prostora za napis proizvajalca. Kamera je postavljena v luknjico ob zgornjem robu zaslona. Zaslon je sicer ena izmed slabosti tega telefona, saj gre za klasični zaslon LCD in ne OLED, kot je na voljo pri nekaterih konkurenčnih modelih tega cenovnega razreda. Sicer gre za soliden LCD, a vseeno je razlika v primerjavi z zasloni OLED kar opazna. Ločljivost je sicer dovolj visoka, ponudi gostoto skoraj 400 pik na palec, hitrost osveževanja je klasičnih 60 Hz. Tudi tu velja opozoriti, da konkurenca pri telefonih te cene občasno ponuja tudi hitrejše zaslone.

Strojna oprema je zgolj povprečna. Vgrajen je Qualcommov Snapdragon 480, ki je sicer kar pogost procesor v nižjem in srednjem razredu in podpira omrežja 5G. Preizkušeni model ima odličnih 8 GB pomnilnika ter 128 GB prostora za datoteke. Vsaj na spletu je mogoče najti tudi različice s 6 GB pomnilnika. Kot vedno pri Nokii lahko pohvalimo neobremenjen Android v sklopu programa Android One. Telefon je dovolj odziven, čeprav po hitrostnih preizkusih zaostaja za drugimi modeli tega razreda.

Ob predstavitvi teh novih serij so pri Nokii poudarili tudi dolgotrajno podporo prihajajočim modelom. To pomeni, da bodo vse naprave vsaj tri leta prejemale programske nadgradnje in popravke. Marsikateremu uporabniku sicer to ne po meni prav veliko, a je vseeno koristno, tudi takrat, ko telefon predamo naprej, morebiti manj zahtevnemu uporabniku. Telefonu je priložen tudi preprost gumijasti ovitek iz razgradljivih materialov, na telefonu pa je že nameščena dodatna zaščitna folija zaslona (ki vsaj po našem mnenju ni potrebna, saj je vgrajen Gorilla Glass 5). Kot postajamo vajeni, ni priloženega napajalnika.

Nova Nokia X20 je soliden telefon, ki pa se lahko vse prehitro zgubi v morju konkurentov. Ponuja predvsem velik zaslon ter neobremenjen Android, žal pa zgolj povprečno zmogljivost in LCD-zaslon.

Nokia X20

Hitrost delovanja: 7

Kakovost izdelave: 7

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 385 EUR.

Za: Velik zaslon, neobremenjen Android, večletna podpora.

Proti: Zaslon LCD, povprečna zmogljivost.

Citat: Kot vedno pri Nokii lahko pohvalimo neobremenjen Android v sklopu programa Android One.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji