Objavljeno: 31.8.2021 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor September 2021

Nokia X10

Pred kratkim smo preizkusili Nokijin telefon X20, tokrat pa smo v laboratorij dobili še nekoliko cenejšo alternativo, model X10. Serija X sicer predstavlja njihove dražje telefone, v širšem kontekstu to pomeni telefone srednjega cenovnega in zmogljivostnega razreda, za zdaj od 300 do 400 evrov.

X10 je na prvi pogled skoraj identičen svojemu dražjemu sorodniku, saj ima enak zaslon in identične dimenzije, le teža je malenkost manjša (česar pa v praksi praktično ne opazimo). Gre za telefon s plastičnim, a dovolj kakovostnim ohišjem in velikim (6,67-palčnim) zaslonom. Ta je, kot pri dražjem modelu, klasični LCD in ne OLED kot pri nekaterih drugih znamkah v tem cenovnem razredu.

Pri zaslonu so v primerjavi z dražjim modelom nekoliko privarčevali, saj je v uporabi steklo Gorilla Glass 3 namesto novejšega (in tršega) Gorilla Glass 5. Dobimo pa že vnaprej nameščeno zaščitno folijo. Pohvalna je delna zaščita proti prahu in vremenskim vplivom (po standardu IP52). Manj smo navdušeni nad namensko tipko za Google Assistant – tej na žalost ne moremo spremeniti namembnosti, kar pomeni, da bo tistim, ki omenjenega asistenta ne uporabljamo, pač le odvečna tipka na ohišju.

Pri Nokii lahko pohvalimo uporabo sistema Android One, torej očiščenega Androida brez nepotrebnih dodatnih aplikacij.

Glavna razlika v primerjavi z X20 je v manjši količini pomnilnika in prostora za uporabniške datoteke – preizkušeni model je imel 6 GB pomnilnika ter 64 GB prostora za datoteke, kar lahko sicer razširimo s pomnilniško kartico MicroSD. V uporabi je enak Qualcommov procesor Snapdragon 480, telefon podpira tudi omrežja 5G. Po hitrosti je telefon zgolj povprečen, tudi pri igrah ne bo ravno prva izbira. Vzdržljivost baterije je zelo dobra – manj zahtevni uporabniki bodo brez večjih naporov dosegli do dva dni navadne rabe.

Druga omembe vredna razlika v primerjavi z X20 je v fotografskem sklopu. Na voljo je sicer enak nabor objektivov, torej klasični široki, ultraširoki in makro objektiv ter aparat za zaznavo globine, a ima glavna kamera nižjo ločljivost. Namesto 64 milijonov pik, ki jih ima X20, je tu tipalo z 48 milijoni pik. V splošnem smo bili s fotoaparatom tega telefona zadovoljni, čeprav se na trenutke opazi malenkost manj ostrine kot pri dražjem bratu. Razlika je sicer majhna in jo večina uporabnikov težko opazi. Velja poudariti, da v praksi sicer tudi tu dobimo fotografije ločljivosti 12 milijonov pik, a ima programska oprema toliko nižjo ločljivost, s katero lahko manipulira. Pri video posnetkih smo omejeni na FullHD (1.920 × 1.080 pik) pri 30 slikah na sekundo – vsekakor bi si želeli bodisi možnost 4K bodisi FullHD pri 60 slikah na sekundo.

Pri Nokii lahko pohvalimo uporabo sistema Android One, torej očiščenega Androida brez nepotrebnih dodatnih aplikacij. Hkrati se zavzemajo za dolgotrajnost svojih naprav, saj obljubljajo vsaj tri leta varnostnih in programskih nadgradenj. Naloženi Android 11 bomo lahko torej v prihodnosti nadgradili vsaj do vključno Androida 14.

Nokia X10 je soliden telefon, a ima, tako kot dražji sorodnik, težavo v resni kitajski konkurenci. Sicer pa je solidna izbira za tiste, ki si želijo telefon za daljši čas – zraven dobimo tudi zaščitno ohišje iz biorazgradljive plastike. Kot pa je trend zadnjega leta, ni več priloženega napajalnika.

Nokia X10

Hitrost delovanja: 7

Kakovost izdelave: 7

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 319 EUR

Za: Velik zaslon, neobremenjen Android, večletna podpora.

Proti: Zaslon LCD, povprečna zmogljivost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji