Objavljeno: 26.4.2022 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Maj 2022

Nokia G11

Nova Nokia G11 je nekoliko cenejša alternativa pred kratkim preizkušene G21. Gre za vstopni telefon, ki meri na najmanj zahtevne uporabnike, med poudarki proizvajalca sta ključni vzdržljivost akumulatorja ter dolgotrajna podpora za programsko opremo.

Telefon je enako velik kot model G21, v uporabi je 6,5-palčni zaslon, ohišje je plastično in bolj povprečne kakovosti. Zadnja stranica ima rahlo hrapavo obdelavo. Preizkusili smo temno siv model (barvo imenujejo ogleno siva). Na voljo je tudi v ledeno modri (sami bi rekli, da gre za morsko modro zeleno). Razporeditev tipk je klasična, na desni strani upravljamo glasnost, zraven je tipka za vklop, v katero je integriran tudi bralnik prstnih odtisov. Na levi je tipka za priklic Googlovega asistenta. To je mogoče izključiti, žal pa ne moremo tipki spremeniti namembnosti. Spodaj je vmesnik USB-C, zgoraj klasični vmesnik za slušalke, na voljo je tudi bralnik kartic microSD.

Manj zahtevni uporabniki bodo lahko telefon brez polnjenja uporabljali tudi po tri dni ali več.

Če upoštevamo ceno, je ena večjih prednosti tega telefona njegov zaslon. Sicer gre za dokaj povprečno matriko IPS ločljivosti 1.600 × 720 (gostota je 270 pik na palec), a gre osveževanje do 90 Hz. V primerjavi s osveževanjem 60 Hz je to že dovolj občutna razlika ob tem, da se prilagaja dogajanju na zaslonu, kar varčuje baterijo.

Strojna zasnova je enaka kot pri modelu G21, kar pomeni osemjedrni procesor Unisoc T606, narejen še v tehnologiji 12 nm, zraven je 3 GB pomnilnika. Preizkusni telefon je ponudil 32 GB prostora za podatke (od tega jih že sistem pobere 11 GB). Obstaja tudi različica s 4 GB pomnilnika in 64 GB prostora. Telefon ni ravno hiter, prej obratno, je pa operacijski sistem Android 11 dovolj čist in brez nepotrebne »nesnage«. Pri Nokii obljubljajo tudi možnost nadgradnje na Android 12, ko bo ta na voljo.

Ena večjih razlik med tem modelom in malenkost zmogljivejšim ter dražjim G21 je fotografski sklop. Tu so za glavno tipalo izbrali cenejši model s 13 milijoni pik namesto 50 MP kot pri G21. Zadnji sicer res na koncu naredi fotografijo velikosti 12 MP, a se pri tem posluži združevanje pik, česar pa G11 ne pozna. V praksi je razlika vidna predvsem pri nekoliko slabših svetlobnih pogojih, saj hitro zmanjka podrobnosti. Tudi sicer so fotografije s tem telefonom podpovprečne.

V uvodu smo omenili, da pri Nokii poudarjajo zmogljivost akumulatorja, in to lahko tudi potrdimo. Manj zahtevni uporabniki bodo lahko telefon brez polnjenja uporabljali tudi po tri dni ali več. Baterija namreč ponudi 5.050 mAh, kar je ob varčni strojni zasnovi in spremenljivi frekvenci osveževanja zaslona res lepa zaloga energije. Pri tem lahko pohvalimo tudi solidno hitrost napajanja, vsaj za ta cenovni razred, 18 W. Telefon se tako v celoti napolni v približno dveh urah.

Nokia G11

Hitrost delovanja: 6

Kakovost izdelave: 7

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 150 EUR

Za: Vzdržljivost akumulatorja, osveževanje zaslona.

Proti: Hitrost, fotografski sklop.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji