Objavljeno: 27.6.2018 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Julij-avgust 2018

Nokia 8 Sirocco

Nokia letos vedno znova navdušuje z dobro narejenimi telefoni. Ti so del programa Android One, ki zagotavlja posodobitve neposredno od Googla. Predvsem pa pomeni dobro uporabniško izkušnjo, ki smo je bili prej vajeni pri nexusih in pixlih.

8 Sirocco tako žene goli android, ki pa nima Googlove aplikacije za slikanje. Nokia je na telefon namestila svojo, ki omogoča več ročnih nastavitev. Slike, ki jih Sirocco zajema, so na ravni naprave, ki se hvali z dvema fotoaparatoma (12 in 13 MP). Ne doseže najboljših telefonov letos, a gre za zelo dober fotoaparat.

Pozitivno preseneti tudi zaslon. 5,5-palčni OLED z ločljivostjo 2560 x 1440 je videti dobro in je na robovih ukrivljen. A ne tako močno kot zasloni Samsungove serije S, kjer zaslon resnično potone v rob telefona. Pri Nokii se zaslon ustavi dosti pred tem. V čelu zaslona je (podpovprečna) prednja kamera in v bradi na žalost ni še enega zvočnika. To omenimo le zato, ker je letošnji trend tak, da ima telefon zarezo in veliko zaslona, če pa zareze ni, dobimo vsaj dva zvočnika.

Strojno je Sirocco za letošnjimi najboljšimi telefoni, a Snapdragon 835 z osmimi jedri in s šestimi gigabajti pomnilnika Android 8.1 upravlja brez težav. Baterija je spodobna z 3260 mAh in nas je mirno pripeljala čez dan. Telefon napajamo prek vhoda USB C, ki služi tudi kot vhod za slušalke, saj klasičnega ni. Zvočnik je spodoben in bralnik prstnih odtisov dovolj hiter, zato mu ne moremo ničesar očitati. Zadnja stranica je steklena in podpira brezstično polnjenje. Oblikovno je Sirocco lep telefon, ki pa v roki ne sede najbolje. Leva in desna stranica sta preostri, saj se prednja in zadnja površina srečata v ostrem robu. Tam so na desni strani še gumbi, ki so narejeni tako grobo, da včasih nismo vedeli, ali pritiskamo na rob telefona ali smo dejansko zadeli gumb.

Nokia poskuša s Siroccom ujeti najboljše, a jim to letos še ni uspelo. Strojno je malo podhranjena, fotoaparat mora še napredovati in ergonomija bo morala narediti korak naprej. Vseeno pa gre za dober telefon s spodobno strojno močjo, ki ga žene goli android. Le upamo lahko, da je to precedens, ki bo projekt Android One pripeljal korak bliže k temu, da bomo deležni naprav z golim androidom ne glede na cenovno postavko.

Nokia 8 Sirocco

Hitrost delovanja: 7,5

Kakovost izdelave: 7,5

Prodaja: Operaterji.

Cena: 670 EUR

Za: Zaslon, goli android.

Proti: Oblika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji