Objavljeno: 29.5.2018 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Junij 2018

Nokia 6.1 in Nokia 7 Plus

Nova Nokia kot podjetje ni več tisto finsko podjetje, ki smo ga vsi spoznali pred revolucijo pametnih telefonov. To ni več podjetje, ki je v dobi mobilnih telefonov leta dostavljalo izjemne izdelke in bilo po pravici na prvem mestu med izdelovalci telefonov. Nova Nokia je skupek starih finskih inženirjev in Microsoftovih ljudi, ki so prišli tja, ko se je Steve Blamer odločil, da mora MS izdelovati svoje naprave. Vsi skupaj delajo za podjetje HMD global, ki ima tudi kitajske korenine, in skupaj skušajo ime Nokia vrniti na vrh.

Stara Nokia je vse delala sama. Strojna in programska oprema sta bili tesno povezani in po pohodu Appla in Googla so (pre)dolgo vztrajali pri lastnih rešitvah. Te enostavno niso bile dovolj dobre, da bi resno konkurirale novim operacijskim sistemom. Potem ko je Microsoft kupil Nokio in začel izdelovati Lumie z Windows Phone, se je pokazalo nekaj upanja, a se je medtem trg že toliko konsolidiral, da Windows Phone ni imel resnih možnosti. V tem obdobju je v zraku vedno visela želja, da bi Nokia naredila telefon, ki bi ga gnal Android. Hoteli smo torej njihovo strojno opremo (Lumie so bile izjemno dobro narejene naprave, ki so mirno konkurirale Applu in bile daleč pred androidnimi izdelovalci) in Googlov operacijski sistem. iPhone je pretresel industrijo leta 2007. Prve resne Nokie z Androidom pa smo dobili šele letos. Dve imamo tokrat na preizkusu in kaže jima dobro.

Na Nokii 6.1 in 7 Plus teče Android 8.1 in obe sta del projekta Android One, ki zagotavlja čisti Android in redne posodobitve. Nikjer ni torej Nokiine preobleke, ki bi zavirala varnostne posodobitve ali "izboljšala" uporabniški vmesnik. Programski opremi tako ni ničesar očitati in del želje je nedvomno izpolnjen.

Izdelava obeh naprav prav tako nima večjih hib. Prednost, ki so jo pri Nokii imeli v izdelavi pred leti, so seveda zapravili, a se oba telefona v roki dobro obneseta, gumbi so korektni in celotno ohišje daje občutek, da bi lahko pripadalo dražji napravi.

Oba telefona spadata v spodnji del cenovne razpredelnice. 6.1 bi bila mirno zmagovalec našega preizkusa najcenejših telefonov pred nekaj meseci, saj je strojno dobro založena (Snapdragon 630 z osmimi 2,2 GHz jedri in trije gigabajti pomnilnika) in skupaj z neobremenjenim Androidom zagotovi izjemno uporabniško izkušnjo za telefon pod 300 EUR.

Tako kot pri vseh nizkocenovcih je kompromis pri fotoaparatu, ki je OK, a to pač vedno napišemo in se prevede v stavka: dokler bodo svetlobne razmere ugodne, bodo slike zadovoljive. V bolj temnih razmerah pa ne pričakujte čudežev. Zaslon ima 5,5 palca z ločljivostjo 1920 x 1080 in je soliden. Pod črto je Nokia 6.1 eden najboljših poceni telefonov zadnjih letih.

Nokia 7 Plus se cenovno giblje nekje v srednjem razredu, kjer ima nekaj več konkurence, a se kljub temu dobro drži. Šestpalčni zaslon ima ločljivost 2160 x 1080, a bi lahko bil malo boljši, procesor ima osem jeder (4, 2,2 GHz in 4 x 1,8 GHz) in pomnilnika je štiri gigabajte. Strojno več od telefona tega razreda skorajda ni mogoče pričakovati, in spet: ko to združimo s projektom Android One, je težko ostati ravnodušen. Cena okoli 400 EUR je ugodna, če telefon kupujemo brez vezave in tako popusta. Če pa se človek veže pri operaterju, zna dobiti kaj malce bolj zmogljivega za približno enak denar. Predvsem je tu spet osrednji razlog – fotoaparat, ki ima dve leči in so slike zelo solidne, a le, ko jih primerjamo s telefoni v istem cenovnem razredu.

Če bi Nokia dajala take telefone v prodajo leta 2010, bi bil seznam najboljših izdelovalcev telefonov zelo verjetno drugačen. Tako pa je morala nekajkrat zamenjati lastništvo teh naprav, postati bolj ali manj irelevantna in se zdaj skuša vrniti prek nizkocenovnih naprav, ki redko prinašajo dobiček. Kljub temu imamo v Sloveniji na voljo dva Nokiina telefona z golim Androidom, ki sta dobro narejena in mirno konkurirata v svojih cenovnih razredih. Oziroma povedano drugače: v Monitorju lahko spet priporočamo blagovno znamko Nokia.

Nokia 6.1

Hitrost delovanja: 8

Kakovost izdelave: 8

Prodaja: Spletne trgovine.

Cena: 289 EUR

Za: Android One, izdelava.

Proti: Zaslon je OK. Tako kot fotoaparat.

  

Nokia 7 Plus

Hitrost delovanja: 8

Kakovost izdelave: 8

Prodaja: Spletne trgovine.

Cena: 399 EUR

Za: Andoid One, izdelava.

Proti: Zaslon.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji