Objavljeno: 25.9.2018 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Oktober 2018

Nokia 3.1

Nokia se je pred dobrim letom in pol vrnila na področje pametnih telefonov, tokrat v tesnem sodelovanju z Googlom, zato na novih telefonih seveda teče Android. Konkretno gre po novem za podjetje HMD, ki je od Nokie dobilo pravice do uporabe imena v navezi s pametnimi telefoni, za samo proizvodnjo pa skrbi kitajski Foxconn. Po dobrem letu pa so že začeli prodajati drugo generacijo teh telefonov.

Model 3.1 je nadgradnja lanskega modela 3. Gre za vstopni telefon, namenjen manj zahtevnim uporabnikom. Prvo, kar opazimo, je izboljšana kakovost ohišja. Ta je seveda še vedno plastično (z aluminijastim okvirjem), a deluje bolj kompaktno in kakovostno od lanskega. Telefon je sicer za ščepec višji in debelejši, dobil je tudi malenkost večji zaslon (5,2 palca namesto 5). Ob tem se je dvignila tudi ločljivost, ta je po novem 1440 × 720. Ohišje je sicer zelo lepo. Preizkušeni model je bil zelo temno moder (skoraj vijoličast) z zlatimi detajli. Omeniti velja še to, da telefon nima več samostojnih tipk, torej so na spodnjem delu zaslona navidezne.

Fizični vtis je torej zelo dober, zgodbo pokvari predvsem vmesnik MicroUSB, ki je pri cenejših modelih še vedno stalnica. Fotoaparat je malenkost boljši od lanskega, ponuja višjo ločljivost (13 milijonov pik) in nekoliko bolj žive barve, a nekoliko peša pri ostrini. Video se po novem zajema tudi pri ločljivosti FullHD (pri 30 slikah na sekundo).

Pri Nokijinih Android telefonih smo že pohvalili uporabo čistega sistema Android One, ki se tu nadaljuje, konkretno gre za Android 8.0. Telefon je strojno sicer zelo zadržan – uporablja vstopni Mediatekov osemjedrni procesor, ki je sicer hitrejši od lanskega, a vseeno ne gre za hiter telefon. Pomnilnika je 2 GB, pogon meri 16 GB, od tega uporabniku ostane polovica (če odštejemo sistem in nekaj začetnih aplikacij), kar tudi ni veliko. Baterija se je tudi nekoliko okrepčala, po novem ponuja 2990 mAh.

Nova, prenovljena Nokia 3.1 je torej telefon za nezahtevne uporabnike, ki bodo cenili lepo in glede na ceno kakovostno ohišje. Čisti in tekoči Android One je pri tem dodatni plus, moramo se pa pač zavedati, da gre za strojno zadržano napravo.

Nokia 3.1

Hitrost delovanja: 6

Kakovost izdelave: 7

Prodaja: Operaterji.

Cena: 180 EUR

Za: Android One, solidna kakovost izdelave, videz.

Proti: Vmesnik MicroUSB, povprečna zmogljivost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji