Nikon D80

Objavljeno: 19.12.2006 15:11 | Avtor: Peter Gedei | Kategorija: Digitalni fotoaparati | Revija: December 2006 | Teme: foto, nenehni testi

Pred letom in pol so v Nikonovi ponudbi digitalnih SLRjev predstavili izboljšan D70s, a večino lastnikov starejšega D70 ni ravno prepričal v zamenjavo fotoaparata. Razlik med njima je bilo pravzaprav malo. Izboljšan je bil avtofokus, povečan pregledovalnik LCD, še nekaj dodatnih popravkov pa je bilo prej lepotne narave kot ne. Šele letos na sejmu Photokina smo dočakali pravega naslednika, ki je upravičeno tudi prevzel novo, višjo številko. Ta je še vedno namenjen resnejšim amaterskim fotografom in medtem ko vstopni model še naprej ostaja D50, so zahtevnejšim uporabnikom namenili novi D200, profesionalcem pa ostajata preverjena D2X in D2Hs.

Konec letošnjega leta si bomo prav gotovo zapomnili po pravi poplavi novih digitalnih SLRjev za resnejše amaterske fotografe. Vsem je skupna značilnost tipalo z 10 milijoni pik, vgrajeno odpravljanje prahu, sistem proti tresenju in nizka cena okoli 200 tisočakov za ohišje ali še nekaj več za izvedbe z dodatnim priborom. Prvi so tak digitalni SLR predstavili v Sonyju, kmalu pa so sledila tudi druga podjetja. Nikonov D80 je med novimi digitalnimi SLR z 10 milijoni pik, namenjenimi zahtevnejšim amaterskim fotografom, najdražji. Z dodatnim objektivom 18-70 ali 18-135 je cena za skoraj četrtino višja od konkurentov. Res je, da za ta denar dobimo zelo dober fotoaparat z zelo dobrim objektivom, vendar brez protiprašnega sistema ali sistema proti tresenju, ki postajata obvezna dela opreme digitalnega SLRja. Kako ga bodo kupci kljub visoki ceni in močni konkurenci sprejeli, pa bo seveda pokazal čas.

Zakup člankov

Izbirate lahko med:

Za plačilo lahko uporabite plačilno kartico ali PayPal:

 

Najprej se morate prijaviti.
V kolikor še nimate svoje prijave, se lahko registrirate.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!
Prijava

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki