Objavljeno: 17.12.2013 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Januar 2014 | Teme: nenehni testi

Nikon D7100

Nikon je po dobrih dveh letih predstavil naslednika modela D7000, nad katerim smo bili v času njegove predstavitve nadvse navdušeni. Po mrzlem novembrskem večernem sprehodu leta 2010 smo opazili, da je tipalo korak pred konkurenco razreda APS-C. Njegova konkurenčnost na trgu se je ohranila vse do datuma zamenjave in naloga novega D7100 je zato precej zahtevna.

Novinec je na prvi pogled precej podoben, največ sprememb je na zadnji strani, kjer so močno spremenili postavitev tipk. Stikalo za zaklepanje je tako postavljeno okoli štirismerne tipke, pod njo pa najdemo stikalo za izbiro načina živega predogleda (video ali foto način). Stikalo je postavljeno okrog tipke, ki je zadolžena za prehod v sam način živega predogleda, tipko za zajemanje videa pa so postavili na zgornjo stran aparata, ob sprožilec. Tam je po našem mnenju tipk že nekoliko preveč in je zato nekoliko teže najti tisto pravo, kadar jo na hitro potrebujemo. Nekoliko pretrd je tudi nov gumiran naslon na okularju, ki ob dolgotrajnem fotografiranju postane nadvse neudoben.

Največ sprememb pa je v notranjosti aparata. Prve se skrivajo že zelo plitvo pod površjem ali,  bolje rečeno, med zunanjostjo in notranjostjo aparata. Ohišje D7100 je po novem izdatno zatesnjeno proti vremenskim vplivom, na podobni ravni kot ohišje profesionalnega modela D800.  

Upravljanje aparata je skoraj povsem enako kot pri prejšnjem modelu, močno pa nas je zmotilo, da ni možno prilagajanje zaslonke v načinu živega predogleda. Vrednost sicer lahko spreminjamo, a se to ne bo poznalo v fizični spremembi na objektivu, temveč le programsko (sprememba osvetlitve). Dejanska sprememba se izvede šele po zajetju fotografije, ko ostane zaslonka na mestu, kjer je bila zajeta zadnja fotografija. V video načinu pa lahko prilagoditev izvedemo le pred zajemom. S podobno težavo se žal ubadajo tudi drugi novejši Nikonovi modeli. Ostrenje v načinu živega predogleda je razmeroma počasno in se ne more primerjati s tistim v modelu Canon 70D. A naprednejši uporabniki tega pri zajemanju videa večinoma ne izkoristijo.

Sama kakovost videa je resda vrhunska, po novem pa lahko izbiramo med načini zajema 24p, 25p, 30p, 50i, ter 60i. D7100 ima tudi dva mikrofona in 3,5 mm stereo vhoda za mikrofon in slušalke.

Hitrost delovanja in odzivnost aparata je na profesionalni ravni, enako lahko trdimo tudi za modul samodejnega ostrenja, ki je delno povzet po vrhunskem modelu D4. Ima kar 51 točk ostrenja, med katerimi je sredinskih 15 križne vrste. Ostrenje je zelo hitro in natančno, to zelo dobro sovpada z naravo celotnega aparata. Pri tem nas je nekoliko zmotil le nekoliko premajhen pomnilnik za zajemanje zaporednih fotografij v načinu NEF. Sicer se fotografski in video izdelki zapisujejo na dve kartici SD, kar prav tako govori o napredni naravi tega modela.

Tipalo, vgrajeno v Nikon D7100, je vrhunski CMOS, ki zmore ločljivost 24 megapik in so mu podobno kot modelu D800E odstranili filter OLPF. Vidne podrobnosti so tako še boljše kot pri modelih D3200 in D5200, ostrina fotografij pa je predvsem pri nižjih občutljivostih ISO zelo visoka. Tudi občutljivost za šum so v primerjavi s predhodnim modelom še nekoliko izboljšali in je po pričakovanjih v vrhu razreda tipal APS-C.

Aparat smo preizkusili tudi z odličnim novim objektivom 58 mm f1.4 G. V primerjavi s 50 mm f1.4 objektivi je njegovo ohišje sorazmerno zajetno, a se skupaj z ohišjem aparata lepo poda v roke. Gre za precej lep izdelek, ki ob pogledu na prednjo lečo vzbuja strahospoštovanje, v praksi pa se ponaša z zelo dobro ostrino že pri povsem odprti zaslonki. Največ ostrine postreže (predvsem na robovih) od vrednosti f2.8 in ostane zelo oster tudi precej visoko. Objektiv se predvsem v praksi zelo dobro odreže, z lepo zamegljenim ozadjem in na splošno prijetnimi izdelki.

Drugi novi objektiv, ki smo ga preizkusili, je stabiliziran kit objektiv Nikon 18-140mm

DX VR. Ponuja zelo tiho in hitro ostrenje, poleg tega je njegova stabilizacija v tem cenovnem razredu ena najboljših, kar jih trenutno najdemo na trgu. Glede na razpon so njegova popačenja geometrije resda razmeroma velika, a na splošno je to dober objektiv srednjega cenovnega razreda.

Nikon D7100 je aparat, ki glede na velikost ohišja in tipala ponuja kar največjo mero profesionalnosti med aparati DSLR, predvsem ko govorimo o zajemanju fotografij. Pri zajemanju videa in načinu živega predogleda ga konkurenca nekoliko prekaša, predvsem zaradi omejitev pri nastavljanju zaslonke. A profesionalni fotografi, ki želijo hiter in odziven aparat s tipalom vrste APS-C ali pa bi radi prihranili polovico denarja v primerjavi z modeli polnega formata (in enako vzdržljivim ohišjem), bodo za ceno 950 evrov našli pravo stvar.

Nikon D7100

Zrcalnorefleksni digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivosti: 6000 x 4000, 4496 × 3000, 2992 × 2000.

Tipalo: Efektivno 24,2 milijona pik.

Velikost in vrsta tipala: 23,5 × 15,6 mm, CMOS, faktor povečave goriščnice 1,5.

Kakovost fotografije: 10.

Zasnova aparata: 9.

Prodaja: www.nikon.si.

Cena: 1360 (ohišje in objektiv Nikkor AF-S 18-140 VR).

✓    Vidne podrobnosti, šum, zatesnjeno ohišje, hitro in natančno ostrenje, odzivnost in hitrost delovanja, 2 reži za pomnilniške kartice, stabilizacija novega kit objektiva.

✗    Prilagajanje zaslonke v načinu živega predogleda (in v video načinu), trdo oblazinjen okular, ostrenje v načinu živega predogleda.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji