Objavljeno: 26.5.2015 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Junij 2015 | Teme: nenehni testi

Nikon D5500

Nikonov D5500 se uvršča v sredino zrcalnorefleksnih fotoaparatov, namenjenih amaterskim fotografom, torej aparatov, ki uporabljajo manjše tipalo od klasičnega Leica formata. Nad njim je po zmogljivostih (in ceni) model D7200, pod njim pa D3200 (ravno v teh dneh prihaja tudi njegov naslednik).

Aparat je torej nekoliko manjši od modela D7200, hkrati tudi nima zaščite pred vremenskimi vplivi in prahom. Vseeno je ohišje izredno kakovostno in se zelo lepo prilega roki – sploh za tiste, ki imajo manjše roke, bo ta model udobnejši za uporabo kot večji D7200. Hkrati je tudi lažji, kar pride prav na daljših izletih. Zelo dobro je povsem držalo za desno roko, ki je zdaj nekoliko globlje, kot je bilo pri predhodnikih.

Razporeditev tipk je enaka kot pri predhodniku, pravzaprav je aparat kot celota razmeroma majhen napredek glede na starejšega D5300 (zakaj so preskočili D5400, nam ni jasno, sumimo, da so imeli pri Nikonovem marketingu kak sestanek na to temo). Tipalo je ostalo enako, ponuja 24 milijonov pik, procesor je tudi enak, največja razlika (poleg že omenjenega držala) je zaslon, občutljiv na dotik. Nam se sicer na DLSR zdi to manj koristno kot pri kakem žepnem modelu, saj imamo tu več prostora za fizične tipke, a razumemo, da so zasloni na dotik popularni. Je pa zaslon še vedno nameščen na tečaj, torej je vrtljiv – to je zelo koristno pri zajemu videa, kjer imamo aparat na stativu, pa tudi za fotografiranje čez množico ali v drugih nenavadnih položajih. Nekoliko nenavadna je odločitev, da odstranijo enoto GPS, ki jo je predhodnik imel vgrajeno, zdaj pa si moramo omisliti zunanjo enoto, ki niti ni prav poceni.

Kakovost fotografij je, tako kot pri predhodniku, zelo dobra. Šuma je razmeroma malo, do ISO 1600 so fotografije zelo dobre, naprej pa ga je že opaznega nekaj več. Seveda je pri tem še veliko drugih dejavnikov, pri manjših velikostih ali tiskanju na papir se šum nekoliko manj opazi. Po občutku je samodejno ostrenje še nekoliko hitrejše kot pri predhodniku, je pa res, da je tu v odločilni vlogi uporabljen objektiv.

D5500 je odličen fotoaparat, ki bo zadovoljil zelo širok spekter uporabnikov, od začetnikov pa do tistih bolj veščih. Načelno bi ga priporočili vsem, ki bi se želeli s fotografijo malo bolj spoznati, glavne prednosti pred manjšim modelom iz serije 3000 so udobnejše ohišje in nekaj več funkcijskih tipk. Tako kot pri dražjem D7300 pa je tudi tu še vedno na voljo predhodnik, torej model D5300. Razkorak v ceni je nekoliko manjši, približno sto evrov. Glavna razlika med njima je v nekoliko izboljšanem ohišju pri D5500 – izgubimo pa vgrajeno povezavo GPS.

Nikon D5500

Kaj: Zrcalnorefleksni digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivost: Do 6000 × 4000.

Tipalo: Efektivno 24 milijonov pik.

Velikost in vrsta tipala: 23,5 × 15,6 mm, CMOS, faktor povečave goriščnice 1,5.

Prodaja: www.nikon.si.

Cena ob izidu: 833 EUR (ohišje + objektiv 18 – 55 mm VR).

✓    Kakovost ohišja, kakovost fotografij.

✗    Cena.

4634172

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji