Objavljeno: 28.6.2011 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Junij 2011 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Nikon D5100

Serija aparatov iz razredov "nekje vmes med dosedanjimi razredi", kot so D3000, D5000 in D7000, je začela dobivati čistokrvne naslednike. Po Nikonu D3100 je to tokrat Nikon D5100, ki je od svojega predhodnika boljši v marsičem.

Kakovost ohišja je bila že prej zelo dobra in novinec je nekaj milimetrov izgubil na velikosti, vendar za ta velikostni razred kljub temu zelo dobro stoji v rokah. Izboljšal se je zaslon, ki je še vedno vrtljiv, le da je tokrat vpet na levem delu aparata in ne na spodnjem kot pri predhodniku. Pohvali se lahko s kar 4× višjo ločljivostjo in zelo realnim prikazom fotografij, s čimer je glede na prejšnji model izpopolnil veliko pomanjkljivost.

Zvišala se je tudi ločljivost tipala, in sicer z 12 na kar 16 megapik, kar je v današnjih časih ob že tako visokih ločljivostih dostikrat pomanjkljivost, saj gre ločljivost velikokrat na račun zrnatosti slike ob višjih občutljivostih. Tokrat ni tako in D5100 je od svojega zmogljivejšega brata D7000 prevzel odlično tipalo, ki se pohvali z odličnim dinamičnim razponom in nizko občutljivostjo za šum, aparat pa zna po novem fotografije obdelovati 14-bitno.

Prav tako so izboljšali tudi kakovost videoposnetkov, ki jih Nikon po novem zajema v polni visoki ločljivosti, v primerjavi z modelom D3100 pa je tu mogoče izbirati med 24, 25 in 30 sličicami na sekundo. Posnetki so odlični in so se znebili nadležnega "žele efekta", za katerim je trpel predhodnik, žal pa ima video način nekaj programskih hroščev, za katere upamo, da se jih bo z nadgradjo firmwara novinec znebil. Nasploh svetlomer v načinu živega predogleda rad sili nekoliko bolj v temno, med zajemanjem videa pa rad zapre zaslonko in dvigne občutljivost tipala. Manj pozorni tega zaradi kakovostnega tipala sicer ne bodo opazili, a je dejstvo moteče. Novo je tudi stikalo, namenjeno preklopu v način živega predogleda, ki je ob kolescu, namenjenemu izbiri programa, ostrenje v tem načinu pa je med najhitrejšimi v razredu SLR (hitrejši so le SLT aparati) in ima možnost nepretrganega ostrenja. Žal to med zajemanjem videa kljub vsemu ni uporabno, saj je priloženi kit objektiv veliko preglasen.

Omeniti velja tudi možnost zajemanja fotografij v tehniki HDR, ko aparat samodejno združi dve fotografiji, zajeti pri različni ekspoziciji, vendar žal ta način ne deluje tako dobro kot pri nekaterih konkurentih. Razlika med običajno zajeto fotografijo in fotografijo z visokim dinamičnim razponom ni dovolj velika in se tudi tam, kjer bi to možnost močno potrebovali, ne odreže dovolj odločno. Povsem druga zgodba je delovanje bliskavice v kombinaciji z okoliško svetlobo, tu je Nikon praktično brezhiben!

Nekoliko nerazumljivo so razporejene tudi nekatere tipke, poleg tega so slabo označene. Takšna je na primer tipka za spremembo podrobnosti o fotografiji, ki je na 4-smerni tipki, želeli pa bi si tudi več neposrednih bližnjic do raznih funkcij in ne le ene programbilne tipke.

Nikon D5100 je odličen aparat, ki bo tako začetnike kot tudi nekoliko naprednejše uporabnike navdušil s svojimi zmogljivostmi. Žal pa kljub vsem novostim še ni pripravljen za zajemanje počitniškega videa s samodejnim ostrenjem, pa tudi pomanjkljivosti se mu je nabralo. Kljub temu je aparat, ki se za ceno 649 evrov v praksi izkaže odlično.

Nikon D5100

Kaj: Zrcalnorefleksni digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivosti: 4928 × 3264, 3696 × 2448, 2464 × 1632.

Tipalo: Efektivno 16,2 milijona pik.

Velikost in vrsta tipala: 23,6 × 15,8 mm, CCD, faktor povečave goriščnice 1,5.

Prodaja: www.nikon.si.

Cena: 649 EUR (ohišje), 749 EUR (ohišje in objektiv AFS 18-55 VR F3,5-5,6).

Za: Tipalo in občutljivost za šum, kakovost slike, kakovost videa, delovanje bliskavice v povezavi z okoliško svetlobo.

Proti: Nekaj "hroščev" pri zajemanju videa, ostrenje objektiva slišno na videu, HDR ne deluje dovolj suvereno.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji