Objavljeno: 25.2.2014 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Marec 2014 | Teme: nenehni testi

Nikon D3300

Nikon je predstavil nov vstopni model, ki bo nadomestil D3200, ki je kar nekaj časa kraljeval med vstopnimi modeli DSLR.

Novinec je od predhodnika nekoliko manjši in predvsem lažji za približno 50 gramov in tako le zanemarljive 3 grame težji od miniaturnega Canonovega EOSa 100D. K velikosti kompleta z objektivom pa veliko prispeva ravno na novo razviti stabiliziran kit objektiv, ki se dodatno zloži, kadar ni v rabi, podobno kot pri nekaterih brezzrcalnikih. Kljub temu deluje dvojica dovolj kakovostno, predvsem glede na umestitev v vstopni razred.

Novi Nikon je sila preprosto uporabljati, dodatno pa k temu pripomore tudi zelo dodelano vodeno fotografiranje za začetnike, do katerega imamo dostop z izbiro programa na kolescu.

Nekoliko naprednejši uporabniki bodo poleg vgrajene pogrešali še kakšno dodatno tipko, ki ji je mogoče določati namen, drugače pa za ta razred nimamo pripomb. Aparat je tudi zelo odziven, zato je delo z njim lahko zelo hitro, za kar naj bi bil zadolžen novi procesor Expeed 4. Dodan je tudi tihi način fotografiranja, ki sicer ne prinese velikanske razlike, a se tišje zajemanje nekoliko le opazi.

Aparat v primerjavi z nekaterimi drugimi manjšimi konkurenti nima vrtljivega zaslona, prav tako ta ni občutljiv za dotik, a fotografije zelo dobro prikazuje, tudi zaradi visoke ločljivosti.

Še pomembneje pa je to, da je D3300 fotografije zmožen tudi zelo kakovostno zajeti, pri čemer gredo zasluge predvsem odličnemu tipalu. Njegova ločljivost je sicer s 24 megapikami enaka kot pri predhodniku, a so mu odvzeli nizkopasovni filter, ki preprečuje učinek moire. Tako je ostrina v primerjavi s predhodnim modelom še nekoliko izboljšana, nadgrajena pa je tudi najvišja občutljivost ISO za 1 polno stopnjo (sedaj ISO 25600 v načinu Hi1). V praksi so druge zmogljivosti tipala precej podobne kot pri predhodnem modelu, le še občutljivost za šum je nekoliko izboljšana, zato je povišanje najvišje občutljivosti smiselno.

Video način po novem premore tudi zajemanje v polni ločljivosti pri 60 sličicah na sekundo, a načinu živega predogleda tudi pri tem aparatu zamerimo skoraj povsem omejeno prilagajanje odprtosti zaslonke. Učinek moire pa kljub odsotnosti omenjenega filtra pri vsakdanjem zajemanju videa ni opazen.

Tako novinec pod črto zopet navdušuje, a razen precej manjših mer in mase ne toliko, kolikor več trenutno zahtevajo zanj v primerjavi z modelom D3200. Tega je s kit objektivom trenutno mogoče dobiti za slabih 200 evrov ceneje. Tistim najbolj željnim novitet ga sicer priporočamo kot aparat z najboljšo kakovostjo med ugodnejšimi modeli, vsi drugi pa se ta hip lahko ozrejo tudi po predhodniku.

Nikon D3300

Zrcalnorefleksni digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivosti: 6000 × 4000. 4496 x 3000. 2992 x 2000.

Tipalo: Efektivno 24,2 milijona pik.

Velikost in vrsta tipala: 23,5 × 15,6 mm, CMOS, faktor povečave goriščnice 1,5.

Prodaja: www.nikon.si.

Cena: 600 EUR (ohišje in kit objektiv Nikkor AF-S 18-55 VR II).

✓    Vidnost podrobnosti, šum, majhna masa in mere, video, visoka občutljivost ISO, vodeno fotografiranje za začetnike, hitrost delovanja in video 60 slik/s.

✗    Delovanje zaslonke v živem predogledu, ni vrtljivega zaslona, le ena funkcijska tipka, cena v primerjavi s predhodnikom.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji