Objavljeno: 4.9.2012 09:53 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Julij-avgust 2012 | Teme: foto, nenehni testi

Nikon D3200

Nikonov novi vstopni DSLR D3200 je pridobil na ločljivosti, tako zajemanja kot tudi prikazovanja. Poleg tega, da je dobil nov, boljši zaslon z ločljivostjo 921.000 pik, je doživel največjo spremembo ravno na področju tipala. Tokrat ponuja kar 24 megapik ločljivosti, to je v segmentu aparatov s tipalom velikosti APS-C nov rekord.

Ohišje je kakovostno in nadaljuje znano dobro kakovost Nikonovih aparatov ter ohranja ločena vratca za pomnilniško kartico, vendar se navzven loči od predhodnika predvsem po spremenjeni postavitvi tipk. Tako se je tipka za zajemanje videa znašla na vrhu aparata, stikalo za prehod v način živega predogleda, ki je bilo prej okrog nje, pa se je prelevilo v tipko. Prav tako so zamenjali stikalo za izbiro hitrosti zajemanja, ki ga tokrat prav tako nadomešča tipka. Veliko je pridobil novi tripalčni zaslon, natančneje 690.000 pik (zdaj 920.000), ki pa ne omogoča tako dobre kakovosti prikaza slike, kot jo napoveduje sama ločljivost.

Novo je Nikonovo tipalo, ki se ponaša z rekordno ločljivostjo, ki pa ni na škodo zmogljivosti pri visokih občutljivostih ISO, niti ne na škodo dinamičnega razpona tega odličnega tipala. Zrnatosti je celo pri občutljivosti ISO 6400 razmeroma malo in podrobnosti so odlično razpoznavne. Pri dnevni svetlobi in občutljivosti ISO 3200, ko smo želeli zamrzniti elise fotografiranega kvadrokopterja, je šum praktično neopazen. Edina slabost tako zajetnega tipala ostaja tako velikost slikovnih datotek, ki jih ta pušča za seboj pri polni ločljivosti in surovem NEF formatu. Ena sama fotografija formata JPG tako zaseda kar 13 MB.

Priloženi kit objektiv sicer zadovoljuje želje tipala, vendar bo to docela izkoriščeno šele s kakšnim kakovostnim fiksnim objektivom. Za ta razred odličen je video polne HD ločljivosti, ki zdaj ponuja 24, 25 ali pa 30 sličic na sekundo, aparat pa je opremljen tudi s priključkom za zunanji mikrofon. Tega v tem segmentu zelo redko najdemo, vrnil pa se je tudi infrardeči sprejemnik za proženje na daljavo, ki je tokrat podvojen tudi na zadnji strani. Nikon po novem omogoča tudi uporabo WiFi adapterja za brezžični prenos fotografij, vendar bo gumijasti pokrovček priključkov na levi ob rabi ostal odprt.

Aparatu so v Nikonu dodali tudi Guide mode, ki nas uči in vodi pri uporabi različnih možnosti aparata, vendar smo na podobne rešitve že naleteli in ta verjetno ne bo drastično spremenila fotografiranja začetnikov. Bolj bi si želeli kakega kreativnega filtra, kakršne ponujajo nekateri konkurenčni modeli in jih začetniki naravnost obožujejo. Pa tudi izboljšano ostrenje v video načinu in nasploh v načinu živega predogleda ne bi škodovalo.

Nikon je odličen vstopni model, ki ponuja ločljivost na ravni polnega formata ob dosti boljši kakovosti slike, kakor jo je ponudil predhodnik. Glede na ponujeno je cena 619 evrov, kolikor zahtevajo za aparat in kit objektiv, pravzaprav zelo ugodna in aparat je vsekakor vreden dodatnih debelih 100 evrov v primerjavi s predhodnikom.

Nikon D3200

Kaj: Zrcalnorefleksni digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivosti: 6016 x 4000, 4512 × 3000, 3008 × 2000.

Tipalo: Efektivno 24,2 milijona pik.

Velikost in vrsta tipala: 23,2 × 15,4 mm, CMOS, faktor povečave goriščnice 1,5.

Kakovost fotografije: 8.

Zasnova aparata: 6.

Prodaja: www.nikon.si.

Cena: 619 EUR (ohišje in objektiv Nikkor AF-S 18-55 VR).

Za: Enostavno upravljanje, majhna masa, kakovost ohišja, video, visoka občutljivost ISO in šum, ločljivost tipala.

Proti: Živi način predogleda ni primerljiv z brezzrcalniki.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji